Continua Prima Casa? Cu cat ar putea fi suplimentat programul

Marti, 25 Iunie 2013, ora 16:17
2334 citiri
Continua Prima Casa? Cu cat ar putea fi suplimentat programul

Autoritatile au in vedere suplimentarea fondurilor pentru programul "Prima Casa" dupa epuizarea fondurilor existente, estimata pentru septembrie-octombrie, o decizie putand fi luata in circa doua saptamani, a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

"Se are in vedere (suplimentarea fondurilor pentru 'Prima Casa' - n.red.). Fac precizarea ca cel putin pana la mijlocul lunii septembrie, poate chiar octombrie actualele sume sunt valide si functionale, dar sunt discutii avansate cu Ministerul Finantelor pentru a se suplimenta acest program", a afirmat Saramet la un seminar pe tema garantarii creditelor, intrebat daca vor fi suplimentate fondurile pentru Prima Casa.

El nu a putut spune ce sume vor fi disponibile suplimentar, fiind inca analizate variantele, iar o decizie ar putea fi luata in una-doua saptamani.

"Ca va fi de 100 milioane, 200 milioane sau 400 milioane, nu va pot da aceasta precizare, dar sunt analize si, dupa stiinta mea, in maximum o saptamana, poate doua saptamani se va lua o decizie in acest sens", a spus Saramet.

Valoarea finantarilor acordate prin programul "Prima Casa" in acest an a ajuns la 490 de milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai sunt disponibile fonduri de 300 de milioane de euro, care se vor epuiza insa in circa trei luni, daca se va mentine ritmul actual de contractare.

Astfel, de la lansarea programului, in 2009, FNGCIMM a acordat 94.000 de garantii, valoarea finantarilor ajungand la aproape 3,5 miliarde de euro.

Valoare medie a finantarii accesate pe toata perioada de derulare a programului este de circa 39.000 euro, iar 28% din valoarea garantiilor acordate a fost destinata achizitiei de imobile construite intre anii 2008 si 2013. Rata de default se mentine scazuta, la doar 0,1% din totalul creditelor acordate.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Prima Casa continuare, #credite Prima Casa, #fonduri Prima Casa, #credit casa , #prima casa