Guvernul nu are de gand sa schimbe conditiile pentru Prima Casa

Marti, 05 Iulie 2016, ora 16:44
5136 citiri
Guvernul nu are de gand sa schimbe conditiile pentru Prima Casa
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a declarat, marti, ca Guvernul nu ia in calcul modificarea conditiilor pentru Prima Casa.

Pentru acest an, statul alocase initial garantii de stat de 1,69 miliarde de lei in cadrul acestui program.

Ca urmare a cererii foarte mari, Guvernul a suplimentat in luna mai plafonul cu 500 milioane de lei, printr-o hotarare, insa si garantiile suplimentare sunt aproape de epuizare.

"Sunt 280 de milioane (de lei - n.red.) disponibile in acest moment. Facem o analiza, trebuie sa identificam daca exista sume disponbile la anumite banci, sa facem redistribuirea acestora, iar apoi vom decide ce se intampla cu cererile care exista in acest moment la banci", a spus ministrul, potrivit News.ro.

Intrebata daca este posibila modificarea unora dintre conditiile pentru acordarea fondurilor prin acest program, Anca Dragu a negat, spunand ca Executivul "nu ia in calcul" acest lucru.

Ce spunea Dragu anul trecut

In decembrie 2015, dupa preluarea mandatului, Dragu a spus ca analizeaza "oportunitatea programului".

"In acest moment, finalizam o analiza a acestui program. Este un program de succes, a fost un program de succes in anii precedenti, avem peste 160.000 de proiecte pe Prima Casa. In acest moment, ne uitam la oportunitatea programului si luam in calcul diferite scenarii care au in vedere actualele date economice si macroeconomice, deoarece constatam o crestere accelerata a creditului, deja, in afara programului Prima Casa si, de asemenea, avem o situatie a lichiditatii in banci foarte buna, care nu ar mai necesita atata sprijin din partea statului.

Toate aceste elemente legate de costuri si oportunitati sunt luate in considerare in acest moment si vom anunta rezultatele in scurt timp", a spus ministrul, potrivit Profit.ro.

Intrebat atunci daca asta inseamna ca nu mai este oportuna prelungirea programului Prima Casa, ministrul Finantelor a raspuns ca este posibil sa nu mai fie oportuna continuarea in aceleasi conditii.

Un program de succes

Programul Prima Casa, lansat in 2009, in plina criza economica si financiara, s-a bucurat de popularitate printre romani.

Pana in prezent, peste 180.000 de locuinte au fost cumparate prin intermediul programului guvernamental, in valoare de circa 30 de miliarde de lei, potrivit datelor oficiale.

Anul acesta, cererea pentru creditele Prima Casa a crescut puternic, pe fondul dezbaterii legii privind darea in plata.

Dupa aplicarea legii, incepand din 13 mai, cererea a ramas sustinuta, in conditiile in care bancile au inasprit conditiile de acordare pentru creditele imobiliare standard.

Principalul avantaj al programului Prima Casa este avansul de 5%, comparativ cu cel putin 30% la majoritatea creditelor imobiliare standard.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Prima Casa ministrul Finantelor, #Prima Casa modificari , #prima casa