Guvernul va suplimenta fondurile pentru Prima Casa cu 90 milioane euro

Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 16:30
3684 citiri
Guvernul va suplimenta fondurile pentru Prima Casa cu 90 milioane euro
Foto: primacasa.ro

Guvernul va suplimenta plafonul de garantii pentru programul Prima Casa cu 400,5 milioane lei (90 milioane euro), suma realocata de la programul de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, intrucat nu au fost acordate garantii din lipsa de cereri.

"Prin acest proiect de act normativ venim in sprijinul persoanelor care au depus dosare la banci pentru a obtine credite cu garantii guvernamentale prin Programul Prima Casa - si stim ca sunt la bancile partenere programului foarte multe dosare in lucru - si, prin urmare, dam curs solicitarilor primite din partea finantatorilor", a declarat intr-un comunicat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Potrivit proiectului de Hotarare de Guvern, MFP propune realocarea pentru sumei din plafonul destinat Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate Romaniei. Din plafonul pentru acest program, de 100 milioane euro (415 milioane lei) pentru acest an, nu a fost acordata nicio garantie, intrucat nu au fost depuse cereri.

Prima Casa primeste fonduri suplimentare: Finantele pluseaza cu 135,5 milioane de lei

Ritmul de depunere al solicitarilor de garantare a ajuns la circa 140 solicitari/zi pentru programul Prima Casa.

Guvernul a mai suplimentat recent plafonul de garantii, prin realocarea sumelor neutilizate pentru achizitiile de locuinte construite de ANL, din plafonul de 500 milioane de lei, astfel incat sa poata fi folosite pentru orice tip de locuinta in cadrul programului, pe fondul solicitarilor de suplimentare a banilor.

FNGCIMM a acordat in acest an circa 17.400 de garantii in cadrul programului guvernamental pentru credite de aproximativ 2,8 miliarde lei, valoarea finantarii medii fiind de 160.000 lei.

De la lansarea programului, in a doua jumatate a anului 2009, au fost acordate peste 124.809 garantii, pentru finantari in valoare de peste 10,6 miliarde lei, cu o valoare medie a finantarii de 38.216 euro. Aproape o treime (31%) din valoarea garantiilor a fost pentru imobile contruite in perioada 2008-2014.

Programul Prima Casa s-a derulat atat in valuta cat si in lei, pana la jumatatea anului 2013, cand prin hotarare de guvern s-a instituit numai creditarea in lei. Bancile participante la program sunt BRD, CEC, BCR, Transilvania, Leumi, Credit Agricole, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo, Millennium, UniCredit, Piraeus, ING si MARFIN.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#guvern program PrimaCasa, #fonduri suplimentare Prima Casa, #realocare sume Prima Casa , #prima casa