Nu mai poti achita ratele la Prima Casa? Ramai in locuinta si platesti chirie - un proiect cu multe semne de intrebare

Vineri, 01 Iulie 2016, ora 07:50
15101 citiri
Nu mai poti achita ratele la Prima Casa? Ramai in locuinta si platesti chirie - un proiect cu multe semne de intrebare
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii care nu-si pot plati ratele la locuinta luata prin programul Prima Casa ar putea primi ajutor din partea statului, potrivit unui proiect legislativ initiat de deputatul PNL Daniel Zamfir - cel care a facut si Legea darii in plata. Masura ridica, insa, niste semne de intrebare.

"In primul rand, era o datorie a mea, pentru ca la Legea darii in plata cei care luasera credit prin Prima Casa au fost exclusi. Eu am sustinut tot timpul ca si acesti oameni trebuie sa beneficieze" de o astfel de masura, a explicat liberalul pentru Ziare.com.

L-am intrebat pe Daniel Zamfir pe ce considerente s-a bazat pentru aceasta initiativa, avand in vedere ca rata de default pe creditele Prima Casa este foarte mica, de doar 0,2%.

Mai exact, din cele peste 166.000 de garantii date de stat de la lansarea programului in 2009 pana in decembrie 2015, doar 401 au fost executate silit.

"Bine, in prezent sunt cam 400 de oameni in situatia asta, dar sa ne gandim ce se intampla cu ei: pierd casa, dar sunt si urmariti de stat (...). Or, e o situatie total nedreapta, pentru ca cel care are un credit normal isi poate stinge datoria apeland la darea in plata si cedand casa, iar unul cu credit Prima Casa pierde si casa si e urmarit si de ANAF", ne-a spus Daniel Zamfir.

Insa ce presupune initiativa legislativa?

Masura prevede ca in 15 zile de la momentul in care clientul bancii care si-a luat locuinta prin Prima Casa a primit somatie de executare silita de la ANAF, el poate cere sa ramana in continuare acolo. Astfel, ANAF nu o scoate pe piata libera, ci o vinde Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), iar titularul creditului devine chirias, urmand sa plateasca in jur de 70 de euro/luna.

El are drept de preemptiune timp de 5 ani pentru a redeveni proprietar si pentru a relua plata ratelor de unde a ramas.

Dar daca trece aceasta perioada si nu vrea sa-si ia casa inapoi de la stat, ANL poate ramane cu locuinta, iar persoana respectiva scapa de datorii, pe modelul darii in plata.

Ce probleme poate intampina proiectul de lege

Daniel Crainic, Head of Marketing & Communications la portalul Imobiliare.ro, a precizat pentru Ziare.com ca "dupa Legea darii in plata, asistam la o noua initiativa cu caracter social in prag de alegeri legislative".

Totusi, el a atras atentia ca proiectul mai are cateva etape de parcurs pentru a intra in vigoare: trebuie sa treaca de cele doua Camere ale Parlamentului si legea trebuie sa fie promulgata de presedintele Klaus Iohannis. "Cred ca momentul in care aceasta initiativa va deveni efectiv lege e destul de departe", a punctat acesta.

Iata lista de probleme semnalate de Daniel Crainic:

Buget ANL: "Volumul locuintelor achizitionate prin Prima Casa este suficient de mare ca sa puna in discutie existenta unui buget ANL in cazul in care am asista la un fenomen social de acest fel".

Chiria ar fi mai mica decat media pietei: "Sunt destul de sceptic, deoarece o chirie de 70 de euro este considerabil sub pretul ratei si mult sub pretul chiriilor pe piata libera; suntem practic in zona chiriilor sociale, iar acest 'deal' ar deveni extrem de interesant pentru absolut oricine are o locuinta cumparata prin Prima Casa, chiar si pentru o perioada de 5 ani cat ar dura perioada de preemtiune".

Oricine poate apela la aceasta schema, nu doar cei cu probleme financiare: "Ganditi-va ca in cazul unei rate de 200 euro, renuntarea la proprietate cu drept de preemtiune pentru 5 ani pentru a redeveni proprietar, ar insemna o economie de 130 de euro x 12 luni x 5 ani, adica aproape 8.000 de euro. Fie si pentru finantarea unor vacante si tot ar merita luata in calcul... sau a unei masini de tip Dacia Logan".

Mai multe lucruri trebuie stabilite: "Pe de alta parte, noi trebuie sa intelegem ca piata imobiliara este o piata libera si dinamica, o piata in care preturile oscileaza, evolueaza, prin urmare sunt foarte multe intrebari care se ridica in cazul unei asemenea initiative, la ce pret cumpara ANL, care sunt conditiile pentru a beneficia de prevederile acestei legi si cum e verificata buna credinta a debitorului, prevederile fiind deosebit de tentante, de asemenea, cei 70 de euro platiti ca rata in perioada respectiva vor fi in contul debitului etc".

Concluzie: "Daca Legea Darii in Plata este o lege logica in ansamblul ei, aceasta initiativa este mai degraba din sfera promisiunilor electorale sau cel putin inca nu avem suficiente date".

Explicatiile lui Daniel Zamfir

In opinia lui Daniel Zamfir, chiria de 70 de euro, care e sub valoarea ratei, reprezinta de fapt "o gura de oxigen pentru indatorat, care ar avea astfel sansa sa-si revina din punct de vedere financiar".

Mai mult, l-am intrebat daca s-a facut un calcul referitor la buget ar avea nevoie ANL pentru a asigura reluarea locuintelor luate prin Prima Casa, in caz de nevoie.

"Nu putem estima cati oameni vor apela la aceasta masura, dar ideea e ca ANL are oricum alocat un buget de achizitie si de constructie de locuinte. Iar acesta se poate rectifica, astfel ca o parte din bani poate sa fie directionata catre acest scop. Adica in loc sa cumpere locuinte de pe piata libera, ANL le poate cumpara pe acestea in cauza", a mentionat Zamfir.

El a aratat ca pretul va fi mult mai rentabil, deoarece in proiect e stipulat ca ANL sa cumpere casa la restul creantei. Cu alte cuvinte, "daca locuinta a fost 60.000 de euro, iar clientul a platit 20.000 de euro, atunci e achizitionata la 40.000 de euro, mai ieftin decat daca ar fi cumparat o locuinta de pe piata libera", potrivit deputatului.

I-am sumarizat apoi alte potentiale probleme ale proiectului: faptul ca nu exista conditii ca sa se asigure ca masura e aplicata doar celor stramtorati si ca cei care au luat case prin credite imobiliare se pot simti discriminati si l-am intrebat ce parere are.

"Da, sunt legitime intrebarile. Dar statul si-a asumat ca sprijina tinerii prin programul Prima Casa. Insa daca nu poate plati ratele, statul il urmareste pe acest tanar. (...) Poate va ganditi la populisme, demagogie, dar vreau sa va spun ceva concret: daca tanarul e aruncat in strada, ce am facut?

Un om la 27 de ani, sa zicem, a avut si el un vis sa-si ia o casa, dar nu-si mai poate plati ratele la un moment dat, ce se intampla daca e aruncat in strada? Are viitorul ruinat si vine pe capul statului roman, ajutor social, probleme... Avem tot interesul din lume ca sa-l ajut pe omul ala, ca e si in beneficiul statului, e de preferat sa plateasca taxe, impozite, sa munceasca", a incheiat Daniel Zamfir.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#prima casa rate, #proiect rate prima casa, #ajutor rate prima casa, #chirie anl prima casa , #prima casa