Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Piata imobiliara in 2017: "E confortabil sa stim ca exista un tatuc care ne protejeaza de fortele raului"

Vineri, 16 Decembrie 2016, ora 06:51
23523 citiri
Piata imobiliara in 2017: "E confortabil sa stim ca exista un tatuc care ne protejeaza de fortele raului"
Foto: Arhiva Ziare.com

Statul va face diferente intre garantiile acordate locuintelor noi achizitionate prin programul Prima Casa si cele vechi incepand din 2017, in timp ce programul PSD prevede o taxa pe valoare adaugata de 0% pentru achizitia de imobile. Ce efecte vor avea aceste masuri? Se vor scumpi locuintele anul viitor?

Intai sa trecem in revista schimbarile.

Guvernul a adoptat de curand o ordonanta care prevede ca, incepand de anul viitor, statul va garanta in proportie de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achizitia de locuinte construite sau consolidate in ultimii 5 ani, in timp ce pentru restul garantia va fi de 40%.

Pana acum, statul garanta in proportie de 50% toate locuintele achizitionate prin acest program.

Guvernul a motivat ca a fost nevoie de aceasta diferentiere pentru a imbunatati conditiile de viata ale romanilor, in concordanta cu obiectivele stabilite de Executiv in cadrul Strategiei

programului Prima Casa pentru 2017-2021.

Practic, Executivul incearca sa incurajeze cumpararea de locuinte noi.

Ce rol are garantia statului?

Garantia statului pentru Prima Casa permite bancilor sa ofere imprumuturi mai ieftine si sa ceara un avans mic (de 5% fata de cel putin 20%), caci riscurile sunt mai reduse fata de un credit imobiliar clasic.

Mai exact, in momentul in care un client intarzie plata ratelor cu mai mult de 90 de zile, atunci banca poate solicita plata garantiei de la stat, in proportie de 50% din suma datorata.

Ulterior, statul isi recupereaza pierderea prin executarea silita a clientului, arata Conso.ro.

Diferentierea garantiei nu va influenta preturile

In aceste conditii, l-am intrebat pe Daniel Crainic, Head of Marketing & Communication la portalul Imobiliare.ro, ce efect va avea diferentierea garantiei.

"O diferenta de 10% a proportiei garantate intre cele doua segmente este nesemnificativa pentru a influenta in vreun fel preturile", a mentionat acesta pentru Ziare.com.

TVA zero la achizitia de locuinte

Pe de alta parte, o alta modificare ce ar putea avea loc pe piata imobiliara este inclusa in programul de guvernare al PSD, partid care a castigat alegerile parlamentare si ar trebui sa formeze viitorul Guvern.

E vorba de TVA de 0% pentru achizitia tuturor locuintelor. In prezent, pentru cele cu o valoare mai mica de 100.000 de euro, taxa pe valoarea adaugata este de 5%. In aceasta categorie intra si cele luate prin programul Prima Casa. Pentru celelalte, TVA e de 20%.

Reprezentantul Imobiliare.ro ne-a precizat ca in programul de guvernare al PSD apar "destul de multe lucruri cu un grad relativ crescut de incertitudine sau neclaritate in ceea ce priveste punerea lor in practica".

Ba mai mult, chiar daca s-ar aplica aceasta reducere a TVA in cazul achizitiei de locuinte, asta nu inseamna ca apartamentele se vor ieftini.

"Ipoteticul TVA 0% nu va avea niciun efect pentru cumparatori, masura traducandu-se intr-o crestere imediata, cu acel procent de 5%, a pretului net, intr-o piata in care preturile sunt oricum in crestere, iar cererea este ridicata.

Cu alte cuvinte, vorbim de un eventual transfer al respectivului procent de 5% dinspre bugetul de stat inspre dezvoltatori. Acelasi lucru este valabil si pentru locuintele scumpe supuse unui TVA de 20%. Motivul este simplu, in prezent, pretul actual care include TVA reprezinta pragul pe care si-l permite un cumparator, pragul acesta ramane", ne-a spus Daniel Crainic.

Concluzie: E confortabil sa stim ca exista un tatuc care se ingrijeste de noi si ne protejeaza impotriva fortelor raului

In incheiere, Daniel Crainic a tinut sa traga un semnal de alarma: piata imobiliara ar trebui sa fie una libera, iar pretul sa fie dictat de cerere si oferta.

"Personal, consider ca sunt niste randuri mai degraba de umplutura care au mizat pe un efect populist intr-o tara unde e confortabil sa stim ca exista un tatuc care se ingrijeste de noi si ne protejeaza de fortele raului.

Piata imobiliara, la fel ca celelalte piete, trebuie sa se dezvolte liber, fara o interventie a statului, care sa apere diverse interese, iar pretul sa fie consecinta naturala a raportului dintre cerere si oferta", a concluzionat reprezentantul Imobiliare.ro.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#schimbari Prima Casa, #prima casa 2017, #modificari Prima Casa , #prima casa