Ziare.com

Prima casa 2016: plafon redus, dar si dobanzi mai mici

Duminica, 27 Decembrie 2015, ora 13:54

   

Prima casa 2016: plafon redus, dar si dobanzi mai mici
Guvernul aloca, in 2016, un plafon suplimentar de garantii in cadrul programului Prima Casa de 1,3 miliarde de lei, la care se adauga 200 de milioane de lei din sumele eliberate ca urmare a rambursarilor creditelor in derulare, astfel incat plafonul total ajunge la 1,5 miliarde de lei anul viitor, potrivit proiectului de Hotarare de Guvern publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

'In stabilirea plafonului de garantii care pot fi emise in cadrul Programului Prima casa s-a avut in vedere cresterea venitului disponibil al populatiei, in conditiile masurilor de relaxare fiscala si de cresteri salariale adoptate, precum si a perspectivelor de crestere economica, toti acesti factori favorizand relansarea creditarii in economia romaneasca', se mentioneaza in proiect.

Totusi, plafonul va fi redus aproape la jumatate fata de anul 2015, cand plafonul initial, de 2,6 miliarde de lei, a fost suplimentat pe final de an cu 200 de milioane de lei, astfel incat suma garantiilor acordate in cadrul programului a ajuns la 2,8 miliarde de de lei.

In schimb, statul reduce marja de dobanda maxima pe care bancile o pot percepe pentru astfel de credite de la 2,5 puncte peste ROBOR la trei luni, la 2 puncte.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/ angajat. Afla mai multe AICI!

'Pentru a veni in sprijinul beneficiarilor si avand in vedere nivelul actual al conditiilor de dobanda aferente creditelor ipotecare fata de cele aferente momentului initial al stabilirii ratei dobanzii aferente creditelor acordate in cadrul programului (in conditiile in care exista banci care utilizeaza deja un nivel al ratei dobanzii sub cel maximal) se propune o modificare a nivelului ratei de dobanda in sensul reducerii marjei maxime aplicate la ROBOR 3M de la 2,5% la 2%.

Noul nivel al costurilor totale se aplica tuturor solicitarilor de acordare a unei finantari garantate in cadrul Programului 'Prima casa', aflate in curs de analiza la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari', se mentioneaza in proiectul de act normativ.

De la lansarea programului, in anul 2009, pana in prezent, au fost acordate peste 166.000 de garantii, pentru finantari in valoare de peste 3.202 milioane de euro (dupa preluarea a 50% din risc de catre banci), respectiv peste 13,9 miliarde de lei. In anul 2015, pana in prezent, au fost emise 30.070 de garantii in valoare de 2,52 miliarde de lei. In cadrul Programului, rata de default (neplata - n.r.) este de 0,2%, pana in prezent fiind executate 401 garantii, mentioneaza Ministerul Finantelor Publice in Nota de fundamentare a actului normativ.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3705 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Prima casa 2016: plafon redus". Inainte locuiam ca iepurii, acum

vom locui ca sobolanii :)))
Totul este din ce in ce mai bine, in ciuda plafoanelor care coboara... O sa intram pe burta in dormitor ;)))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor