Prima Casa ar putea continua si in 2013

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 23:36
3146 citiri
Prima Casa ar putea continua si in 2013
Foto: Arhiva

Programul Prima Casa ar putea continua si in 2013, iar statul va aloca pe langa sumele care vor ramane din acest an alti 200 milioane de euro care sa ajunga pana la jumatatea anului viitor, se arata intr-un proiect de act normativ.

"Pentru anul 2013, se aloca un plafon al garantiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, de 200 milioane euro", se arata in proiectul de hotarare.

De asemenea, in nota de fundamentare se mentioneaza ca, "pentru a se asigura continuarea programului Prima casa in conditii optime si in prima parte a anului 2013, fara a se crea panica in randul beneficiarilor care doresc achizitionarea unei locuinte si care nu pot finaliza acest proces pana la finele anului 2012, propunem ca in anul 2013 sa se poata emite garantii potrivit art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, cu incadrarea in limita diferentei ramase neutilizate din plafonul alocat pentru anul 2012".

Potrivit notei de fundamentare, suma reprezentand diferenta ramasa neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2012 se va publica pe site-ul Fondului National de Garantare si Ministerului Finantelor Publice pana la data de 15 ianuarie 2013.

De asemenea, pentru anul 2013, se propune alocarea unui plafon suplimentar al garantiilor care pot fi emise, de 200 milioane de euro, care sa permita continuarea programului pana la cel putin mijlocul anului 2013, in conditiile actuale.

Tot in nota de fundamentare se mentioneaza ca, prin aprobarea reglementarilor in forma propusa, finantatorii vor putea beneficia de alocarea plafonului imediat dupa ce au epuizat plafoanele anterioare, evitandu-se astfel "instalarea panicii" provocate de oprirea creditarii persoanelor fizice care au intreprins demersuri si au efectuat cheltuieli pentru a intra in program, respectiv au semnat antecontracte de vanzare cu termene stricte de perfectare a contractelor de vanzare cumparare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#prima casa 2013, #fonduri Guvern prima casa, #alocare plafon prima casa , #prima casa