Prima Casa: Efecte limitate si vanzari de locuinte mici

Luni, 26 Octombrie 2009, ora 18:37
2163 citiri
Prima Casa: Efecte limitate si vanzari de locuinte mici

Programul Prima Casa va avea efecte limitate si va incuraja doar achizitia de locuinte cu spatii reduse, este una dintre concluziile unui studiu trimestrial al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle, unul dintre liderii mondiali in domeniu.

O explicatie o constituie faptul ca majoritatea spatiilor rezidentiale de pe piata din Bucuresti au preturi mai mari decat limita de 60.000 euro impusa de programul guvernamental Prima Casa.

"Noul program guvernamental "Prima Casa", considerat a fi o modalitate de relaxare a cererii, va avea efecte limitate si va stimula doar vanzarile de unitati rezidentiale cu suprafete mici. In cele mai multe cazuri pretul de vanzare depaseste puterea de cumparare a spatiilor rezidentiale precum si pragul de pret impus de programul guvernamental", se arata in studiul mentionat.

Potrivit acestuia, cererea de spatii rezidentiale a fost sustinuta in mare masura de accesul usor la credite ipotecare.

In ciuda relaxarii conditiilor de creditare, costul acestora este in continuare mare si greu de accesat de catre familiile cu venituri medii din Bucuresti, cred consultantii imobiliari de la Jones Lang LaSalle. La mai bine de trei luni de la demararea programului Prima Casa se dovedeste ca studiul citat mai sus a avut dreptate.

Pentru sase din cele 19 banci ramase in Prima Casa - dupa ce ING a decis sa renunte la program, venind pe piata cu o oferta concurenta - garantiile oferite de stat prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri au fost degeaba.

Oficialii FNGCIMM au decis, la evaluarea ceruta de legislatie la trei luni de la inceperea programului, sa retraga mare parte a garantiilor oferite de la bancile care au dat prea putine credite sau care nu au dat chiar nici un imprumut Prima Casa si sa le dea bancilor mai harnice.

Deja BCR, cea mai mare banca de pe piata romaneasca, a anuntat ca a primit o suplimentare de 108 milioane euro, peste plafonul initial de 312 de milioane de euro pe care il primise de la Fondul de Garantare.

In schimb, CEC, sigura banca comerciala ramasa in portofoliul statului, dar si Bancpost au pierdut o parte din garantiile acordate de Fondul de Garantare pentru Prima Casa, pe motiv ca numarul imprumuturilor in cadrul acestui program a fost foarte mic.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Prima Casa efecte imobiliare, #vanzari Prima Casa, #credite Prima Casa , #prima casa