Programul Noua Casa: Vanzari mai putine, preturi mai mici?

Marti, 05 Februarie 2013, ora 07:36
7308 citiri
Programul Noua Casa: Vanzari mai putine, preturi mai mici?

Guvernul intentioneaza sa modifice programul "Prima Casa", numindu-l "Noua Casa", acesta fiind accesibil doar pentru persoane care vor sa cumpere o locuinta noua. Totusi, specialistii spun ca aceasta schimbare ar putea avea efecte negative in piata.

In proiectul guvernul, se precizeaza ca programul "Noua Casa" va fi disponibil pentru achizitia de locuinte noi, astfel incat sa fie stimulata si piata constructiilor din Romania.

Intre timp, pentru acest an, este disponibil un plafon de garantare de aproximativ 385 de milioane de euro, ce include si suplimentarea de 200 de milioane de euro aprobata de guvern.

Astfel, romanii pot, inca, sa cumpere locuinte vechi, precum si locuinte nefinalizate sau noi, precum si sa-si construiasca o casa, programul fiind accesibil si persoanelor care au o locuinta veche, de la o persoana fizica, dar isi doresc sa se mute intr-un imobil nou, cumparand de la un dezvoltator imobiliar.

Interzicerea achizitiei unei locuinte vechi, prin "Noua Casa", nu ar fi de cel mai bun augur pentru piata imobiliara din Romania, spun specialistii.

"Nu putem afirma cu siguranta ca va exista un blocaj pe piata locuintelor vechi, insa consideram ca programul 'Noua Casa' va avea un impact negativ pe acest segment", a declarat Robert Teodorescu, managerul departamentului de vanzari in cadrul firmei imobiliare Regatta, pentru Ziare.com.

"De asemenea, va favoriza o dinamica mai buna pe segmentul apartamentelor noi, dar cu precadere a proiectelor de cartier, respectiv locuinte mai ieftine (circa 700-1.000 euro/mp construit)", a adaugat acesta.

Creste oferta si scade pretul

Totusi, tocmai datorita orientarii clientilor catre apartamentele noi, singurele care vor mai putea fi cumparate prin programul "Noua Casa", ar putea exista o tendinta de scadere a preturilor pentru locuintele vechi.

"Impactul va fi, cu siguranta, unul foarte direct in piata. Putem asista la o crestere semnificativa pe piata a ofertei pe segmentul apartamentelor vechi, amplificata de faptul ca cererea, in lipsa unui program de finantare pe acest segment, se va indrepta in mod natural catre apartamentele noi", a explicat, pentru Ziare.com, Daniel Crainic, director de marketing al Imobiliare.ro.

El a adaugat ca pretul apartamentelor vechi poate scadea, sub presiunea unei oferte mult superioara cererii.

"Pe de alta parte, acest program ar trebui sa propulseze vanzarea apartamentelor noi si, odata stocul redus, dezvoltarile de noi proiecte. Pretul se regleaza intotdeauna in functie de finantare. Daca finantarea va fi disponibila doar pe segmentul nou, cererea se va indrepta in mod natural intr-acolo", a spus Crainic.

Robert Teodorescu atrage atentia ca, in ciuda faptului ca locuintele noi par a fi mai scumpe decat cele vechi, lucru ce ar putea descuraja unii cumparatori, trebuie luat in considerare faptul ca, la acelasi numar de camere, locuintele noi ofera suprafete mai generoase decat cele vechi. In plus, exista si alte avantaje si facilitati, cum ar fi parcari, spatii verzi sau sali de sport, printre altele.

"Orice program de sustinere favorizeaza noi tranzactii pe piata imobiliara si este posibil ca, pe segmentele ramase descoperite, sa poata interveni ofertele bancilor, unele dintre acestea avand programe similare cu 'Prima Casa' si care se adreseaza oricarui tip de locuinta, deci inclusiv celor vechi", a completat directorul de vanzari al Regatta.

Ce ar trebui sa includa Noua Casa?

Pentru a veni in ajutorul pietei imobiliare, guvernul ar trebui sa nu impuna un plafon de creditare, in sensul de a facilita achizitia inclusiv a unor locuinte cu valori mai mari, de 150.000 - 200.000 de euro, daca solicitantii se incadreaza in conditiile stabilite, potrivit oficialilor firmei imobiliare.

"Astfel, ar fi acoperita o plaja mai mare a tipurilor de imobile tranzactionate, pe piata existand destul de multe oferte de acest gen (apartamente noi, apartamente vechi cu suprafete mari, case, vile). In plus, tinand cont de corespondenta intre pret si zona in care sunt localizate imobilele, accesul la locuinte cu valori mici limiteaza posibilitatile de alegere a unei case in zonele preferate de posibilii cumparatori", a explicat Roxana Girceag, director de marketing si PR la Regatta.

"O extindere a sumei accesibile prin creditare ar favoriza, de asemenea, epuizarea stocului actual de locuinte noi si tranzactiile intr-un numar mai mare de zone", a conchis aceasta.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#programul Noua Casa, #impact program Noua Casa, #preturi Noua Casa , #prima casa