Ziare.com

Programul "Prima casa", greu accesibil pentru populatie

Luni, 08 Iunie 2009, ora 14:36

   

Programul "Prima casa", greu accesibil pentru populatie
Programul "Prima Casa" este foarte greu accesibil pentru marea majoritate a populatiei, iar efectele vor fi cunoscute abia peste sase luni, a declarat, pentru NewsIn, directorul Departamentului de Evaluare si Consultanta Imobiliara al Cushman & Wakefield, Dan Ionascu.

"O initiativa laudabila din partea Guvernului, ce poate fi caracterizata ca una de protectie sociala, sau ca o impulsionare a pietei imobiliare, momentan inghetata.

Ca masura de protectie sociala aceasta este bine venita pe fondul crizei, dar foarte greu accesibila pentru marea majoritate a populatiei. Din punct de vedere al deblocarii pietei, probabil, aceasta poate fi considerata o strategie buna, insa efectele secundare, pozitive sau negative, vor fi cunoscute abia peste sase luni" a spus Dan Ionascu.

El a adaugat ca acest program este dedicat unor anumite paturi ale populatiei, cu venituri de peste 4.500 lei pe luna, iar elementul care lipseste din acest program este pozitionarea strategica a produsului si calibrarea acestuia la nivelul investitional existent al pietei imobiliare.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Suma oferita de 60.000 de euro este cu mult sub orice apartament de calitate intr-o zona semicentrala. Cu aceasta suma poate fi achizitionata doar o garsioniera sau un apartament de patru camere intr-unul din cartierele marginase ale Bucurestiului", a explicat reprezentantul Cushman & Wakefield.

Puterea de cumparare este oricum erodata

Acesta a mai spus ca, pe de alta parte, puterea de cumparare a populatiei din capitala este erodata la nivel investitional de preturile foarte ridicate ale apartamentelor, iar pentru cei din provincie acest fenomen se produce in sens invers, putere de cumparare scazuta si locuinte mai ieftine.

"Lansarea acestui program poate avea si un impact asupra pietei investitionale la nivel micro al pietei imobiliare din Romania, aici nefiind vorba de investitorii institutionali care au miscat piata in anii trecuti cu tranzactii majore. Aparitia pe piata a unei sume consistente acordata in conditii preferentiale va concura cu alte surse de finantare.

Este posibil ca anumite locuinte oferite la vanzare pe piata imobiliara, si care nu sunt in target-ul acestui program, sa-si piarda din cumparatori, in conditiile in care oricum, in contextul actual al crizei, erau afectate destul de mult. Aici pot fi mentionate apartamentele din zonele marginase de trei sau patru camere", a precizat Dan Ionascu.

Reprezentantul Cushman & Wakefield a mentionat ca, pentru o scurta perioada de timp, ar putea exista o destabilizare partiala a pietei deoarece aceste fonduri vor fi absorbite de piata in conditii preferentiale intr-un mediu investitional mai putin controlat si destul de speculativ.

Sub aspect financiar, Dan Ionascu este de parere ca problema apare la plasarea si modalitatile in care aceste sume sunt alocate. "Cei 60.000 de euro sunt de fapt suma neta acordata. Nu au fost inca precizate cheltuielile necesare, adica acte, proceduri etc, pentru punerea la dispozitia solicitantului a acestei sume", a explicat Ionascu.

BNR trebuie sa modifice normele de creditare

De asemenea, acesta a mentionat si faptul ca Banca Nationala a Romaniei (BNR), care in ultimile 18 luni a avut un comportament mai mult decat prudential, trebuie sa modifice masurile prudentiale adoptate pentru a putea face programul initiat de Guver functional.

"Normele de creditare pentru populatie trebuie sincronizate cu politicile guvernamentale, altfel programul Prima Casa nu poate fi pus in aplicare. Ceea ce insa se poate intampla, ca si recul al pietei in masura in care aceste norme se modifica, este ca piata imobiliara sa fie dezghetata partial pentru ca populatia va avea din nou acces facil la credite", a subliniat reprezentantul Cushman & Wakefield.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, 5 mai, la Alexandria, ca romanii pot apela la banci pentru a contracta credite in vederea achizitionarii de locuinte din data de 20 iunie, prima zi din care programul devine aplicabil, si pot sa intre in program toate persoanele care nu aveau o locuinta in proprietate la data publicarii Ordonantei de Guvern in Monitorul Oficial.

De asemenea, in data de 4 iunie, Guvernul a decis ca bancile sa instituie, in favoarea statului, asupra imobilelor achizitionate prin programul "Prima Casa", un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de cinci ani.

Creantele rezultate din garantiile acordate si platite institutiilor de credit in cadrul acestui program sunt creante bugetare, a caror recuperare se face prin executare silita de ANAF. In titlul executoriu, suma de plata va fi inscrisa in moneda nationala.

Plafonul anual al garantiilor care pot fi emise, conditiile de acordare a acestora si de eligibilitate a bancilor si a persoanelor fizice beneficiare, precum si regulile de gestionare a garantiilor se stabilesc prin norme ce vor fi aprobate prin HG, in 15 zile de la data intrarii in vigoare a OUG publicate joi in Monitorul Oficial.

Citeste mai multe despre programul Prima Casa
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2047 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

programul " PRIMA TEAPA "

A fost de la inceput vazut de mine personal ca, o GOGOASA ELECTORALA ....
Spuneam ca cei care il vor accesa , vor fi sprijiniti de stat sa ajunga in IMPOSIBILITATEA de a-si mai continua ratele , vor avea surpriza sa ramana pe drumuri si cu bani pierduti la CLANURILE MAFIOTE - care au demarat acest program "PRIMA TAPA" = F.N.I.

 

sunt varza astia

Cu aceasta suma poate fi achizitionata doar o garsioniera sau un apartament de patru camere intr-unul din cartierele marginase ale Bucurestiului", a explicat reprezentantul Cushman & Wakefield......ba, sunteti normali?adica ori una ori alta?

 

nu e chiar asa

nu numai cei din bucuresti trebuie sa aiba unde locui,in ceea ce priveste suma de 60000 euro,in provincie poti construi o casa cu aceasta suma.

 

nici pentru provincie

Ai sa vezi ca dupa ce porneste acest program, nu vor mai ajunge banii nici pt Mizil. Cresterea preturilor va fi stimulata puternic asa cum s-a intamplat la introducerea creditului imobiliar sau chiar mai abitir!

pentru cine e acest program?

cei cu venituri de peste 4.500 lei pe luna cu siguranta au deja o locuinta

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor