Programul Prima Casa, modificat din nou - iata ce se schimba

Luni, 26 Martie 2012, ora 17:33
4972 citiri
Programul Prima Casa, modificat din nou - iata ce se schimba
Foto: Emaramures

Ministerul Finantelor intentioneaza sa aduca mai multe modificari la programul "Prima Casa", in urma situatiilor intalnite in practica, in special legate de posibilitatea efectuarii unor lucrari de extindere sau modificare a locuintei achizitionate in acest mod.

Potrivit unei variante revizuite a proiectului ordonantei de urgenta, finantatorul este abilitat sa-si exprime acordul cu privire la novarea (stingerea unei obligatii vechi si inlocuirea ei cu alta) obiectului finantarii garantate, in cazul in care locuinta achizitionata initial este improprie cerintelor de locuit ale unei persoane sau familii, din cauza unor vicii ascunse, cu conditia ca valoarea locuintei dobandite de catre beneficiar sa fie cel putin egala cu valoarea creditului contractat.

De asemenea, in vederea protejarii valorii imobilului, Ministerul Finantelor Publice si finantatorul isi exprima acordul cu privire la lucrarile de interventie si/sau extindere, pentru care este necesara emiterea autorizatiei de construire, se arata in proiect.

In nota de fundamentare a proiectului se arata ca, pe langa situatiile reglementate in prezent in legislatia programului, in practica au aparut numeroase situatii care vor fi solutionate prin ordonanta de urgenta.

"Locuinta achizitionata prin programul Prima casa, trebuie sa satisfaca toate conditiile necesare de locuit ale unei persoane sau familii, ceea ce necesita modificarea legislatiei in vigoare in sensul de a se permite inlocuirea imobilului achizitionat initial, in cazul in care acesta este impropriu pentru folosirea sa ca locuita, din cauza unor vicii ascunse.

In aceste cazuri, este necesar acordul scris al constructorului de a pune la dispozitia beneficiarului un alt imobil care sa satisfaca conditiile de locuit ale beneficiarului.

Prin aceste reglementari, se are in vedere satisfacerea conditiilor de viata si locuit ale familiilor, fara a se considera a fi o a doua accesare a Programului, cu conditia ca valoarea locuintei dobandite de catre beneficiar in urma novatiei, sa fie cel putin egala cu valoarea creditului contractat", se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta.

Asupra imobilului dobandit ulterior, se instituie, in favoarea statului roman si a finantatorilor, proportional cu procentul de garantare, un drept de ipoteca legala de gradul I, pana la finalizarea procedurii de executare silita asupra imobilului care face obiectul garantiei. De asemenea, exista o interdictie de instrainare a locuintei pe o perioada de 5 ani.

In cazul lucrarilor de extindere, neexprimarea acordului de catre MFP ar avea efect negativ asupra posibilitatii executarii lucrarilor

"Neadoptarea unor masuri imediate, prin ordonanta de urgenta, ar impieta asupra capacitatii de rambursare a ratelor scadente din creditul garantat si ar conduce la reale dificultati in ceea ce priveste rambursarea ratelor creditelor de catre beneficiari, cu influente negative asupra derularii prudente si eficiente a garantiilor acordate de stat in cadrul programului Prima casa", se mai arata in nota de fundamentare.

T.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#modificari program Prima Casa, #Ordonanta urgenta Prima Casa , #prima casa