Programul "Prima casa" scade dobanda cu doar 1%

Luni, 25 Mai 2009, ora 10:12
1706 citiri
Programul "Prima casa" scade dobanda cu doar 1%
Foto: Arhiva

Programul "Prima casa" nu va reusi sa scada dobanda la creditele imobiliare decat cu un procent, potrivit analistilor.

Saptamana trecuta, premierul Emil Boc a anuntat ca statul va garanta credite pentru aproximativ 17.000 de locuinte, cu valoare medie de 60.000 de euro, insa, in urma unei analize a Ziarului Financiar, a reiesit ca aceste garantii nu vor scadea rata decat in masura de 1%.

De asemenea, programul nu va avea efectul scontat nici la nivelul pietei constructiei, nereusind sa stimuleze noile proiecte, avand in vedere ca majoritatea clientilor vor opta, cel mai probabil, pentru o locuinta veche sau catre apartamente vandute de Agentia Nationala de Locuinte, potrivit consultantilor din piata.

Potrivit programului, clientii vor avea posibilitatea contractarii unui credit imobiliar cu un avans de minimum 5%. Insa, potrivit unor bancheri, garantia statului diminueaza doar costul riscului, care se ridica la 9 - 10% in acest moment.

Astfel, rata unui credit de 60.000 de euro pe 25 de ani scade de la 460 de euro, la 420 de euro.

Un alt efect al programului "Prima casa" ar putea fi stoparea declinului preturilor pentru apartamentele vechi, potrivit Ruxandrei Clenciu, presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

"Proprietarii vor astepta sa vada ce se intampla daca statul garanteaza creditele si nu vor mai scadea preturile, deoarece se vor astepta ca si cererea sa creasca", spune Cleciu.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#programul Prima Casa, #scadere dobanda credit , #prima casa