Semne care anunta finalul pentru Prima Casa - creditul in lei, ultima sansa?

Vineri, 02 August 2013, ora 09:52
4951 citiri
Semne care anunta finalul pentru Prima Casa - creditul in lei, ultima sansa?

Suplimentarea plafonului pentru Prima Casa cu 1 miliard de lei ar putea fi ultima actiune de acest fel, considera specialistii, care sustin ca faptul ca imprumuturile vor fi doar in lei, in urmatoarea etapa, este avantajos pentru toate partile implicate.

"Ne-am obisnuit cu politica pasilor marunti pe care guvernantii ii fac in ceea ce priveste programul Prima Casa. Faptul ca nu avem fonduri si conditii stabilite pentru o perioada de 1-2 ani, ma face sa cred ca ne aflam in fazele finale ale programului Prima Casa, iar acest lucru este absolut normal. Statul nu poate sustine la nesfarsit un astfel de program", a afirmat Leonard Munteanu, specialist marketing in cadrul companiei Blitz Imobiliare.

Acesta considera insa ca trecerea se va face lent, "fara valuri de tip tsunami, pentru ca piata imobiliara romaneasca este o piata tanara fara experienta si consistenta pietelor europene sau a celei de peste ocean".

Astfel, aceasta suplimentare de 1 miliard de lei a fondului de garantare ar putea fi ultima din cadrul programului, unele banci comerciale pregatindu-si deja strategiile pentru perioada post-Prima Casa.

"Acest lucru va insemna produse financiare accessibile in ceea ce priveste costurile si conditiile de acordare", a mentionat specialistul Blitz Imobiliare.

Schimbari majore ale programului

Pentru prima data de la lansarea programului, guvernantii isi vor intoarce fata si catre chiriasii ANL (Agentia Nationala pentru Locuinte) in sensul ca acestia vor putea sa-si achizitioneze apartamentele in care locuiesc contractand un credit Prima Casa. O alta modificare majora este aceea ca vor putea fi contractate credite doar in moneda nationala.

"Este ca un joc de strategie ceea ce se intampla in momentul de fata. Guvernantii 'arunca' pe piata o bomba si asteapta ca ea sa explodeze. La fel s-a intamplat la inceputul acestui an cand era anuntat cu surle si trambite programul Noua Casa ce urma sa ofere posibilitatea clientilor de a cumpara doar locuinte noi prin credit garantat de stat.

Lucrurile s-au calmat atunci cand piata imobiliara a reactionat vehement, criticile atingand chiar sfera politicului, mai multi politicieni fiind invinuiti ca ar fi principalii beneficiari ai unei asemenea masuri. Lucrurile se prezinta in mod similar si acum. Se asteapta 'reactia strazii', iar daca aceasta nu va veni, vom avea un credit Prima Casa exclusiv in lei", a spus Leonard Munteanu.

Cine are de castigat ca urmare a acestor modificari?

Conform specialistului, toata lumea are de castigat.

"Piata imobiliara va fi salvata de un blocaj asemanator cu cel din 2008, stiut fiind faptul ca programul Prima Casa a fost singura masura care a mentinut sectorul imobiliar pe linia de plutire in anii de criza economica. Vor avea de castigat cumparatorii, care vor beneficia, e drept, la costuri mai ridicate, de credite avantajoase pentru achizitia de locuinte.

De asemenea, vor avea de castigat si chiriasii ANL care vor putea sa devina proprietari cu acte in regula. In sfarsit, vor castiga si bancile comerciale, care nu sunt inca pregatite cu produse de creditare avantajoase, similare cu Prima Casa", a adaugat specialistul.

Totodata, faptul ca un credit Prima Casa este cu 30% mai scump decat unul in euro nu va afecta tranzactiile de pe piata imobiliara, a sustinut Leonard Munteanu.

"Credite Prima Casa in lei se acorda si in prezent si nimeni nu pare inspaimantat de acest lucru. La o prima vedere creditarea in lei este mai scumpa decat cea in euro, insa pe termen mediu acest avant pe care il va lua creditarea in lei va slabi moneda nationala in raport cu euro. Astfel costurile efective ale creditelor in lei raportate la euro vor scadea.

Va dau un exemplu: o rata lunara de 900 de lei la un curs de 4,5 lei pentru un euro inseamna 200 de euro. Anul viitor, la un curs de 5 lei pentru un euro, rata se va diminua semnificativ in raport cu euro, ajungand la 180 de euro. Acesta este doar un scenariu, mai sunt si altele.

Dincolo de calculele matematice, sa nu uitam ca romanii isi organizeaza viata in asa fel incat cumpararea unei locuinte reprezinta telul suprem", a explicat reprezentantul Blitz Imobiliare.

Potrivit acestuia, cei mai multi cumparatori se vor bucura ca mai pot achizitiona o locuinta accesand un credit la costuri reduse.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Prima Casa sfarsit, #credite lei Prima Casa, #modificari Prima Casa, #rata Prima Casa, #imprumut casa , #prima casa