Vezi normele pentru Prima Casa

Joi, 18 Iunie 2009, ora 17:50
4455 citiri
Vezi normele pentru Prima Casa
Foto: Emaramures

Persoanele care sunt interesate in achizitia unei locuinte prin intermediul programului "Prima Casa" trebuie sa se angajeze sa nu vanda proprietatea timp de cinci ani de la contractarea creditului, potrivit hotararii de guvern, publicate in Monitorul Oficial.

Daca, dupa acest termen, contractul este preluat de un terti, acesta trebuie sa indeplineasca criteriile de eligibilitate pentru participarea la program.

Clientii trebuie sa dispuna de un avans minim de cinci procente din pretul de achizitie al locuintei, daca acesta este mai mic sau egal cu 60.000 de euro, conform hotararii de guvern, disponibila gratuit pe site-ul Monitorului Oficial (nr. 418).

Daca pretul locuintei trece de suma maxima garantata, de 60.000 de euro, trebuie un avans de minimum 3.000 de euro plus diferenta dintre valoarea locuintei si cei 60.000 de euro.

De asemenea, clientii se obliga sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, in valoare egala cu trei rate de dobanda.

Participantii la program trebuie sa asigure locuinta impotriva tuturor riscurilor si sa cedeze drepturile de despagubire in favoarea statului roman.

De partea lor, creditorii se angajeaza sa nu ceara comision de rambursare anticipata si sa ofere imprumutul pe o perioada maxima de 30 de ani.

Costul total al finantarii se compune din rata dobanzii EURIBOR la trei luni plus o marja de maximum 4% pe an, pentru creditele in euro, si ROBOR la trei luni plus o marja de 2,5% anual, pentru cele in lei.

Finantatorii trebuie sa aiba acoperire teritoriala la nivel national si/sau judetean.

Cei care isi doresc contractarea unui credit prin Programul "Prima casa" pot achizitiona locuinte finalizate, locuinte care urmeaza a fi construite sau locuinte "la rosu" (aflate in faza de constructie).

Imprumuturile vor fi garantate de stat prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, plafonul fiind de 1 miliard de euro, pentru 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#programul Prima Casa, #Monitorul Oficial hotarare, #conditii Prima Casa , #prima casa