Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Victimele Prima Casa in lei: Ce solutii au clientii care au platit deja avansul de mii de euro

Marti, 06 August 2013, ora 20:08
7787 citiri
Victimele Prima Casa in lei: Ce solutii au clientii care au platit deja avansul de mii de euro

S-au grabit sa prinda un credit Prima Casa in euro, mai ieftin, in contextul zvonurilor privind epuizarea plafonului, au primit aprobarea financiara din partea bancii si au semnat antecontractul de vanzare-cumparare.

Este cazul mai multor romani care, in urma deciziei Executivului de a elimina garantiile in valuta, risca nu doar sa nu obtina imprumutul, ci sa piarda si avansul platit proprietarului. Ce solutii au la dispozitie?

Cu cat se scumpeste Prima Casa si ce fac clientii care au cerut credite in euro

Potrivit unui mesaj primit pe adresa redactiei Ziare.com, un solicitant de credit prin programul Prima Casa a depus cererea de finantare in euro la o banca comerciala in luna iulie, cand inca se acordau imprumuturi Prima Casa in valuta, in baza plafoanelor anterioare.

Dupa ce a obtinut pre-aprobarea din partea bancii, i s-a cerut sa depuna antecontractul si declaratiile notariale. Ulterior, a fost informat ca banca nu dispune de fonduri in euro.

Avansul mimim obligatoriu pentru imprumuturile accesate in cadrul programului Prima Casa este de 5% din pretul tranzactiei de vanzare-cumparare. Astfel, daca vorbim de un credit de 50.000 de euro, avansul se ridica la 2.500 de euro.

Avocati: Clientii trebuie despagubiti

"In principiu, acesti clienti ar trebui despagubiti cu privire la toate sumele platite plus dobanda pentru aceste sume, intrucat au fost de buna-credinta", au explicat avocatii Decalex pentru Ziare.com.

Potrivit avocatilor, banca nu avea voie sa acorde imprumuturile fara ca plafonul sa existe, intrucat, in general, contractele de creditare nu se fac sub conditie.

"Conditia ca modalitate a contractului reprezinta un eveniment viitor si nesigur de care depinde nasterea sau executarea contractului. Or in cazul de fata bancile au datoria de a cunoaste situatia fluxului monetar pe termen lung", au precizat avocatii Decalex.

In final, ar putea ajunge sa plateasca statul

"Daca o persoana care se afla intr-o astfel de situatie da in judecata banca pentru a-si recupera cheltuielile efectuate cu privire la credit, intrucat plafonul pentru Prima Casa vine de la Executiv, banca poate chema in garantie pe acesta pentru a raspunde pentru prejudiciile cauzate.

Altfel spus, banca va arata ca nu este vinovata ea, ci un tert, si anume Executivul, care va fi obligat intr-un final la plata cheltuielilor", sustin avocatii Decalex.

Solutiile bancilor

Conform reprezentantilor CEC Bank, la nivelul bancii exista cazuri izolate in care cererile de credite aprobate de banca in cadrul programului Prima Casa nu pot fi onorate din cauza epuizarii plafonului alocat.

"In aceste cazuri, banca a intreprins deja demersurile necesare suplimentarii plafonului si alocarii de plafon in lei.

Pentru cazurile deosebite, se vor identifica produse de creditare personalizate ca solutie alternativa, astfel incat clientii sa nu fie afectati", au precizat reprezentantii bancii pentru Ziare.com.

In cazul BRD, clientii care au solicitat credite in cadrul plafonului anterior, exprimat in euro, vor primi finantare in euro.

"Creditele solicitate de catre clienti au fost in cadrul plafonului disponibil in acel moment si care era exprimat in euro. In concluzie, garantiile FNGCIMM vor fi acordate in euro si, automat, si creditele vor fi acordate in euro.

Noul plafon care va fi aprobat este exprimat in lei, deci garantiile viitoare vor fi acordate in lei, si, in mod automat, si creditele vor fi acordate doar in lei", a explicat Traian Traicu, seful serviciului de relatii publice al BRD, pentru Ziare.com.

Semne care anunta finalul pentru Prima Casa - creditul in lei, ultima sansa?

La sfarsitul lunii iulie, Ministerul de Finante a decis suplimentarea plafonului pentru Prima Casa cu un miliard de lei. Garantiile se vor acorda numai in moneda nationala si se vor plati in moneda nationala.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Prima Casa avans, #Prima Casa lei, #credit casa , #prima casa