Au lasat Bucurestiul si isi fac casa de paie la poale de deal. Cat ii costa (Galerie foto)

Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 07:31
20580 citiri
Au lasat Bucurestiul si isi fac casa de paie la poale de deal. Cat ii costa (Galerie foto)
Foto: Facebook

In apropierea Muresului, la poalele unui deal, doi tineri isi construiesc o casa sanatoasa din paie.

Petru Adam este artist instrumentist, canta la trompeta si preda acest instrument la liceul de muzica. De asemenea, realizeaza obiecte de decor din ceramica, pe roata olarului si modelaj din lut. Sotia sa, Andreea, este actrita la trupa de teatru de amatori din oras, coloreaza si picteaza.

"Impreuna crestem doi copii frumosi", a spus Petru Adam pentru Ziare.com.

Casa de paie este proiectia aspiratiei familiei Adam de a avea un loc in care sa se simta bine, stare incompatibila cu polistirenul si betonul, in ceea ce-o priveste.

"Am analizat mai multe variante, initial o voiam din chirpici, cum se faceau in zona de unde vin eu.

Casa parinteasca este construita din chirpici si nu a fost nevoie de izolatii suplimentare si nici nu au fost probleme cu mucegaiuri sau umezeala de pe pereti. Chirpicii nu aveam unde si cu cine sa-i prepar.

Am ajuns la balotii de paie, pe care i-am achizitionat de la agricultorii din zona", ne-a povestit barbatul, care a locuit 11 ani in Bucuresti inainte de o se muta cu sotia sa, bucuresteanca, la Alba Iulia, pentru un nou inceput.

O casa din lemn, piatra si baloti de paie

Constructia propriu-zisa a casei din baloti a fost demarata in martie 2011, insa o estimare gresita a costurilor a incetinit ritmul lucrarilor.

"Am crezut ca ma incadrez intr-o suma, dar nefiind de specialitate am gresit calculul. Desi eram foarte convins ca nu gresesc", a glumit Petru Adam.

In prezent, viitoarea locuinta "este in stadiul in care se vede in poza - rosu, gri, stand-by, stadiul de casa fara credit...", a adaugat acesta.

Dar rezultatul poate fi anticipat deja.

(click pentru a mari poza)

"Casa are o suprafata de 140mp pe etaj, iar partea de jos mai are aproximativ 50mp. Este gandita sa aiba doua dormitoare, sufragerie, baie si bucatarie fara perete despartitor de sufragerie.

Am desenat casa pe hartie milimetrica tinand cont de traseul soarelui, de pozitia terenului si ca legaturile de la scurgeri sa fie usor de realizat. Prin urmare, am realizat peretele sudic in semicerc sau arc de cerc.

Bucataria are perete comun cu baia, usa de la baie nu da in sufragerie, rasaritul este inspre dormitoare. Structura este pe piloni de beton care se prelungesc in piloni de lemn.

Casa se afla la baza unui deal, dupa deal este o padure imensa, intre doua localitati, in fata este raul Mures", a detaliat Petru Adam.

In proportie de 90%, el este cel care a constituit forta de munca, iar unde nu a reusit fizic de unul singur a chemat un prieten sau a platit un ajutor.

In ceea ce priveste soriceii, invocati frecvent atunci cand vine vorba despre o astfel de constructie, acestia nu au fost o problema pentru familia Adam.

"Nu intra in balotul de paie, de trei ani stau balotii si nu au intrat soareci in ei. Poate sunt eu norocos", ne-a mai spus Petru Adam.

Pana acum, investitia totala se ridica la aproximativ 16.000 de euro, din care 6.000 de euro a fost terenul. Cand va fi gata si cat va mai costa? "Stiu doar ca nu imediat si nu foarte putin", a precizat "constructorul".

Accesul la energie si utilitati

"Energia electrica va fi pe panouri solare pentru minimul necesar. Pentru apa am forat un put si exista un izvoras captat de pe deal. Incalzirea este gandita sa fie de la soba cu lemne si carbuni, cu calorifere pe apa. Pentru canalizare vom sapa o fosa care va fi golita de o masina speciala", ne-a explicat Petru Adam.

Sotii Adam se asteapta ca viitoarea locuinta sa fie mai eficienta termic comparativ cu o casa clasica, mai usor de incalzit iarna si mai racoroasa vara.

Cum iti construiesti o casa din container: povestea "baracii" de 7.000 de euro din Constanta (Galerie foto)

O pata de modernism pe casa din inima naturii

"Casa nu e facuta dupa 'reguli', nu am facut-o din baloti de paie ca sa transmit un mesaj sau ca sa demonstrez ceva, am vrut doar sa ne facem un loc unde sa ne simitim bine. Polistirenul si betonul imi dau senzatia de rece si respingator.

Geamurile de pe peretele sudic nu au tamplarie, este doar sticla pe care am incadrat-o in structura de lemn. Am folosit tamplarie doar pentru geamurile care se vor deschide. Mi s-a reprosat ca nu este eco. Accept reprosul pentru ca stiu cat a costat", a incheiat Petru Adam.

Sursa foto: Facebook/Andreea Adam

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#casa baloti paie, #construire casa, #casa tineri, #casa ecologica, #casa ieftina , #proiecte case