Dirigintii de santier, despre calitatea in constructii: Suntem pe marginea prapastiei

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Luni, 05 Septembrie 2016, ora 14:11
12278 citiri

"Suntem pe marginea prapastiei" - au declarat sambata, 3 septembrie 2016, dirigintii de santier reuniti in cadrul Adunarii Nationale a Dirigintilor de Santier.

Zeci de participanti au identificat la Bucuresti care sunt principalele probleme cu care se confrunta din punct de vedere al calitatii sectorul constructiilor si au incercat sa identifice solutii.

Au fost identificate trei componente principale care fac ca sistemul calitatii in constructii sa nu fie functional:

1. Subfinantarea voita din partea investorilor cu scopul expres de a obtine costuri scazute si profituri mari prin nerespectarea exigentelor esentiale si facand rabat la calitate;

2. Lipsa specialistilor in constructii prin distrugerea sistemului de invatamant; practic nu mai exista muncitori certificati si responsabili;

3. Slaba pregatire a specialistilor ca si rezultat al neimplicarii statului in asigurarea pregatirii continui a acestora prin oferirea asociatiilor profesionale a acestei sarcini (universitatile nu si-au manifestat intentia de a participa activ la continuarea procesului de pregatire, ba mai mult, informatiile detinute de cei care absolva sunt necorelate cu practica curenta).

Un rol important il are si statul roman care prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a fixat limite procentuale ale sumelor ce pot fi alocate controlului calitatii, in majoritatea cazurilor rezultand sub 500 de lei pe luna, suma ce nu poate acoperi nici cheltuielile cu transportul sau taxele catre stat.

Acest lucru genereaza in cele din urma coruptie si aservirea celor responsabili cu calitatea executantului, sistemul calitatii fiind puternic afectat.

Colegiul Tehnic al Dirigintilor de Santier a sustinut si in cele din urma s-a aprobat prin lege certificarea firmelor de constructii si proiectare ca si o conditie necesara pentru a se dispune de specialisti si a exista responsabilitate.

Cine nu va mai executa bine nu va mai executa deloc.

S-a cerut reglementarea regiei proprii, deoarece aceasta duce la executii de proasta calitate si nu reprezinta decat o modalitate de eludare fiscala a legii. Se considera ca exista interese din moment ce se intampina opozitie la nivel politic pentru ca acest fenomen, putem spune infractional, sa fie stopat.

In constructii situatia este ca si in celelalte domenii din Romania: un dezastru. Oricine poate sa construiasca o casa, fie el economist, femeie de serviciu sau filosof. Daca in sistemul medical s-ar fi intamplat astfel am fi asistat la un cataclism.

Dar tot un dezastru poate reprezenta continuarea sub aceasta forma, deoarece un seism este ca si iminent. Lipsa de responsabilitate a autoritatilor publice in aplicare legii face ca in viitor sa existe probabilitatea ridicata ca, in urma unui seism major, cum este cel din 1977, sa asistam la un dezastru national.

Corpul profesional format din proiectanti, experti, verificatori, diriginti de santier, responsabili tehnici cu executia, sefii de santier, responsabilii cu asigurarea calitatii, precum si beneficiarii, trebuie sa fie mai exigenti si sa opreasca executia lucrarilor atunci cand se constata ca nu sunt respectate conditiile de calitate.

Au fost semnalate numeroase situatii in care atunci cand specialistii au dispus suspendarea lucrarilor pana la remediere investitorul nu a tinut cont de recomandare, ba mai mult a renuntat la serviciile specialistului in cauza pentru simplul motiv ca este prea exigent, desi facea acest lucru in limita prevederilor legale si reglementarilor tehnice.

De multe ori executia lucrarilor se face fara a exista un proiect tehnic, in afara legii. Investitorii construiesc astfel dupa propria ureche sau a sefului de echipa a carui calificare este data de munca prestata pe santier fara nici o pregatire in domeniul calitatii.

Legea obliga beneficiarii la intretinerea constructiilor, fie ele private sau in proprietatea statului. Nici unul din cei doi nu fac acest lucru si se ajunge ca fatadele cladirilor sa aiba un aspect dezolant.

Urmarirea curenta este prevazuta prin lege, sanctiuni exista, dar nu se aplica de factorii abilitati.

Proprietatea asupra unei cladiri nu aduce numai beneficii, ci si obligatii. Exista institutii publice care stau sa cada din lipsa finantarii, situatia fiind dezastruoasa in tara.

Concluzia generala a fost ca: "asa nu se mai poate".

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#calitate constructii, #riscuri cutremur Romania , #proiecte constructii