S-a simplificat procedura de autorizare a constructiilor - vezi pentru ce nu mai ai nevoie de aprobare

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Luni, 07 Noiembrie 2016, ora 06:43
28268 citiri

O lege care simplifica procedura de autorizare a lucrarilor de constructii (Legea 197/2016) a intrat in vigoare saptamana trecuta.

Ne-am obisnuit, in general, cu lucruri care complica, dar iata ca aceasta modificare legislativa este in genere una care vine in ajutorul investitorilor, autoritatilor locale si cetatenilor care fac diverse modificari asupra constructiilor. Cum spuneam in alte articole: investitorii nu trebuie abordati ca niste infractori, ci sa le cream cadrul legal corect de manifestare.

Una din modificarile principale consta in faptul ca procedura notariala/cadastrala de comasari/imparteli pentru cel mult trei parcele nu mai necesita certificat de urbanism asa cum era pana la acest moment.

Aceasta era o procedura ce incarca birocratic sistemul, dar care nu producea consecinte din punct de vedere calitativ, dovedindu-se a fi doar un formalism birocratic. Se reduc astfel timpii si actele necesare realizarii procedurilor mai sus mentionate (se scurteaza procedura notariala la jumatate ca si durata).

In cazuri justificate, la solicitarea beneficiarului, termenul de eliberare a autorizatiei de construire se reduce de la 31 de zile la 15 zile. Acest fapt are in vedere cel mai probabil situatiile de interventie imediata, cum ar fi consolidarea cladirilor.

Problema este ca in momentul de fata primariile oraselor mari nu respecta nici termenul de 31 de zile, de cele mai multe ori utilizand practica curenta de a oferi un raspuns evaziv pentru a-si justifica intarzierea.

Este de vazut in acest caz daca exista vointa necesara de a lucra in interesul cetateanului, deoarece nici la acest moment nu exista interdictia de a se elibera autorizatii de construire mai devreme de termenul legal maxim impus. Realizarea cadrului legal este insa salutara.

O masura simplificatorie vine din eliminarea autorizatiei de construire atunci cand au loc schimbarile de destinatie. La acest moment, de fiecare data cand un spatiu se folosea fie ca locuinta, fie ca spatiu comercial, fie ca spatiu de birouri s.a.m.d. in functie de folosinta data de utilizator la un moment dat, era necesara re-autorizarea chiar daca nu se realizau modificari interioare sau exterioare la nivelul cladirii.

Astfel, aceasta se poate realiza fara a mai fi necesara parcurgerea procedurii de autorizare. In acest caz responsabilitatea va reveni corpului de specialisti (experti tehnici, verificatori de proiecte, proiectanti, diriginti de santier si responsabili tehnici cu executia), ce are menirea si obligatia legala ca schimbarile sa se faca cu respectarea cerintelor fundamentale impuse de Legea 10/1995 completata si modificata.

Astfel: verificarea se mentine, dar se evita procedura birocratica de autorizare si care dura cateva luni si care nu aducea aport de calitate. Practic, se solutioneaza in acest fel situatia a zeci de mii de proprietati ce sunt folosite acum cu o alta destinatie decat cea initiala si care mentineau in stare de ilegalitate proprietarii sau chiriasii.

Noua procedura introduce posibilitatea receptionarii lucrarilor pe stadii de executie, atunci cand acestea sunt inscrise in aceeasi autorizatie de construire, dar sunt executate pe baza unor contracte diferite. Acest fapt ajuta atat proprietarii ce nu mai dispun de bani de finalizare a lucrarilor, dar si investitorii publici sau privati.

Se corecteaza o alta deficienta juridica majora: exista lucrari de constructie care nu au fost finalizate si care, pentru ca nu se admitea receptia partiala, nu se puteau inscrie in cartea funciara. Practic, ele in realitate existau dar juridic nu.

Astfel se permite posibilitatea inscrierii in cartea funciara a unei cladiri existente cu mentionarea starii juridice a acesteia (autoritatea locala va emite un certificat de stadiu).

In acest fel se pot introduce la tranzactionare si aceste proprietati aflate in diverse stadii de executie dar care, din punct de vedere juridic, nu existau (spre exemplu o banca nu le putea lua in considerare).

Modificarile fac parte dintr-un pachet legislativ mai amplu lansat in acest ultim an si ce vizeaza schimbari majore in sistemul calitatii in domeniul constructiilor. Astfel, pe de o parte se cresc exigentele de verificare efectiva pe amplasament, dar se scade procedura birocratica de autorizare.

In ultimii ani sistemul se birocratizase in asa fel incat nu se mai vedeau constructiile de documente. Simplificarea intotdeauna aduce calitate deoarece de specialisti este nevoie pe amplasament, la asistarea executiei constructiilor.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#simplificari avizare constructii, #lege simplificare autorizare constructii , #proiecte constructii