LaSalle: Preturile locuintelor noi ar putea sa mai scada in 2010

Joi, 20 Mai 2010, ora 13:45
1794 citiri
LaSalle: Preturile locuintelor noi ar putea sa mai scada in 2010

Romanii ar putea avea posibilitatea sa cumpere in acest an locuinte noi la preturi mai mici fata de cele de la finele anului trecut. Expertii companiei de consultanta Jones Lang LaSalle considera ca unii dezvoltatori ar putea lua decizia sa mai ieftineasca apartamentele.

"Pe de o parte, lipsa activitatii de tranzactionare poate determina unii dezvoltatori sa mai reduca preturile de catalog, iar pe de alta parte, poate aparea o alta corectie a pretului de vanzare atunci cand dezvoltatorii vor demara proiecte noi, mult mai ieftine", se arata intr-un studiu realizat de Jones Lang LaSalle.

Potrivit acestuia, avand in vedere scaderea preturilor pe piata constructiilor, noile proiecte rezidentiale pot oferi reduceri suplimentare ale preturilor de comercializare.

LaSalle: Unii dezvoltatori de locuinte vor reduce preturile de catalog

"Aceasta abordare se poate transforma intr-o politica de vanzare, avand in vedere ca pe piata actuala nu sunt foarte multi cumparatori dispusi sa-si asume riscul de a achizitiona unitati locative in proiecte rezidentiale aflate in faza incipienta de constructie", adauga sursa citata.

LaSalle mai arata ca, la sfarsitul anului 2009, pretul mediu de vanzare revenise la nivelul inregistrat in trimestrul al treilea din 2007. Exista o tendinta de stabilizare a pretului de vanzare, dar totusi trebuie mentionat ca indicele rezidential se bazeaza pe oferta reala de unitati locative, comenteaza consultantii LaSalle.

Cel mai mic numar de locuinte noi finalizate din Europa de Est

Pe de alta parte, referitor la oferta si la cererea de spatii rezidentiale studiul arata ca se vor mentine la un nivel scazut.

"Cel mai important factor in dezvoltarea pietei rezidentiale este accesibilitatea in achizitionarea de spatii locative, care necesita pe termen lung un mediu economic stabil si conditii de creditare atractive. De asemenea, este important sa se asigure un grad mare de transparenta in ceea ce priveste activitatea dezvoltatorilor. Fara nicio indoiala, piata rezidentiala si tranzactionarea sunt influentate direct de natura proiectelor si de nivelul de satisfacere a pietei locale", adauga raportul mentionat.

Cu toate ca prognozele aratau un numar record de noi unitati locative care ar fi urmat sa se finalizeze in 2009, abia s-a atins nivelul inregistrat in 2007, fiind cel mai mic in comparatie cu celelalte capitale din regiunea central si est-europeana, mai arata consultantii companiei. Piata creditelor ipotecare a cunoscut o stagnare in 2009.

Peste 1.500 euro/mp pentru o locuinta in centrul Bucurestiului

Acces mai greu la credite, fata de alte tari din regiune

Valoarea creditelor a crescut cu numai 10%, fiind sustinuta si de fluctuatia ratei de schimb pentru creditele contractate in moneda euro.

"Indicele de accesibilitate este scazut in comparatie cu alti indici din zona CEE. Acesta reflecta atat puterea de cumparare, cat si accesul la creditele ipotecare", conchid analistii mentionati.

Ei cred ca, cel mai probabil, cererea pentru spatii rezidentiale va cunoaste o crestere doar atunci cand preturile de vanzare si creditele ipotecare vor deveni accesibile.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#studiu LaSalle locuinte noi, #preturi locuinte noi 2010, #scadere preturi locuinte noi , #proiecte imobiliare