CEDO a acceptat noua cerere a Guvernului roman privind amanarea retrocedarilor

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 18:57
2870 citiri
CEDO a acceptat noua cerere a Guvernului roman privind amanarea retrocedarilor
Foto:Arhiva

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a acceptat cererea formulata de Guvernul Romaniei privind amanarea, pana pe 12 mai, a aplicarii masurilor generale privind compensarea ori restituirea proprietatilor confiscate de stat inainte de 1989, se stipuleaza intr-un comunicat emis miercuri, la Strasbourg, de catre institutia juridica europeana.

In dosarul "Maria Atanasiu si altii impotriva Romaniei", Curtea a acceptat cererea guvernului de la Bucuresti privind prelungirea punerii in aplicare a masurilor cu caracter general care trebuie sa remedieze disfunctiile in mecanismul de despagubire sau de restituire a bunurilor nationalizate in Romania.

Decizia-pilot in acest caz, pronuntata la 12 octombrie 2010, priveste restituirea sau despagubirea proprietatilor confiscate de stat inainte de 1989.

In aceasta hotarare, Curtea a precizat ca statul roman trebuie sa ia masurile apte sa ofere o solutie adecvata tuturor persoanelor vizate de legile de reparatie. Aceste masuri trebuiau puse in aplicare in termen de 18 luni, incepand de la data de la care decizia devenea definitiva, adica 12 ianuarie 2011. Curtea mai preciza ca examinarea tuturor cererilor rezultate din aceeasi problematica era amanata.

La 25 aprilie 2012, guvernul roman a solicitat o prelungire cu 9 luni a termenului stabilit. La 5 iunie 2012, Curtea a decis sa accepte cererea, amanand termenul pana la 12 aprilie 2013.

Printr-o scrisoare din 20 martie 2013, guvernul roman a solicitat CEDO o noua amanare, de o luna, a termenului sus-mentionat.

In mai multe dintre procedurile sale precedente de decizii-pilot, CEDO a dat curs cererilor guvernelor in ce priveste prelungirea termenelor de punere in aplicare a unor masuri cu caracter general apte sa solutioneze o problema de ordin structural.

In aceasta speta, termenul acordat initial autoritatilor romane, ca si prima prelungire a lui, luau deja in considerare faptul ca acestea intampinau dificultati in elaborarea si punerea in aplicare a masurilor generale pentru rezolvarea problemei restituirii bunurilor nationalizate.

Avand in vedere durata scurta a amanarii solicitate si faptul ca guvernul roman s-a angajat sa consulte Comitetul Ministrilor pentru a integra in proiect eventualele observatii ale acestuia, Curtea accepta cererea executivului de la Bucuresti.

Scadenta termenului de punere in aplicare a masurilor cu caracter general apte sa remedieze disfunctiile in mecanismul de despagubire sau de restituire a bunurilor nationalizate este amanata pentru 12 mai 2013. Amanarea examinarii cererilor rezultate din aceeasi problematica ramane in vigoare, mai precizeaza comunicatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#CEDO amanare despagubire retrocedari, #Ponta despagubiri case nationalizate , #proprietari