Ziare.com

Cat mai costa manopera la constructia unei case

Marti, 17 August 2010, ora 15:29

   

Cat mai costa manopera la constructia unei case
Mesterii zidari s-au adaptat la conditiile de criza si si-au ieftinit tarifele cu peste 25%, fata de anul 2008, pe fondul lipsei de comenzi, dar si al micsorarii preturilor la materialele de constructii.

Nu doar preturile caselor si materialelor de constructii au scazut in ultimul an, ci si costurile manoperei. Mesterii prefera sa lucreze mai ieftin pentru a supravietui pe piata.

Tot din cauza problemelor economice, mesterii au inceput sa negocieze mai mult cu clientul.

"In contextul in care sute de firme mici de constructii, specializate pe proiecte de mici dimensiuni, de tipul unei locuinte unifamiliale, au disparut in ultimul an, supravietuirea pe piata depinde de gradul de adaptabilitate si de o mai mare deschidere fata de client", a declarat Alexandru Radu, manager al companiei Alma Construct din Bucuresti, pentru Adevarul.

De exemplu, realizarea sapaturii fundatiei unei case costa astazi aproximativ 37 lei pe metru cub, fata de 40 de lei sau chiar mai mult in 2008. Cofrarea costa in prezent in jur de 22 lei pe metru patrat, cu 3-4 lei mai putin decat in urma cu doi ani.

Pentru turnat beton in fundatii pretul a scazut de la 23 de lei pe metru cub, in 2008, la 19-20 de lei in prezent.

In ceea ce priveste zidaria, preturile sunt mai mici cu aproximativ 35% fata de cele din 2008. Astfel, in prezent se vor plati aproximativ 90-100 de lei pe metru cub in cazul zidariei din caramida si intre 75 si 85 de lei pe metru cub pentru cea realizata din BCA, potrivit lui Claudiu Oprea, seful unei echipe de mesteri din Bucuresti.

Pentru demolarea unor ziduri sau fundatii se practica un tarif de circa 185-200 de lei pe metru cub, fata de 220-240 de lei pe metru cub in perioada 2007-2008. Tencuiala si finisajele au preturi ce variaza intre 16 si 18 lei pe metru patrat. Pentru gleturi, clientul va plati 4 sau 5 lei pe metru patrat, fata de 6 sau 7 lei cat se achita in 2008.

Vopsirea cu vopsea lavabila alba costa 2-2,5 lei pe metru patrat, iar pentru vopsea lavabila colorata se vor achita 3-3,5 lei pe metru patrat.

Preturile au scazut si la montajul de pavimente, astfel ca, in prezent, pentru montajul gresiei si faiantei, beneficiarul plateste intre 17 si 20 de lei pe metru patrat, cu aproximativ 3 lei mai putin decat in perioada 2007-2008.

Cat priveste montarea de parchet stratificat, aceasta se plateste cu aproximativ 12-14 lei pe metru patrat, cu un leu mai putin decat in vara lui 2008.

Citeste mai multe despre renovare casa manopera casa
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 21134 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

UNELE PRETURI NU SUNT REALE

A SCAZUT PIATA DAR NU POATE SA SCADA ORA NORMA ATAT DE MULT.MATERIALELE DE CONSTRUCTII,NU AU SCAZUT,SE MARSAZA PE SCADEREA MANOPEREI,ADICA SA PIARDA TOT MUNCITORUL AMARAT CARE CASTIGA 1500 LEI MAXIM DUPA 12-14 ORE DE MUNCA IN PRAF SI SOARE.

 

DE unde or fi luat datele astea

Sunt contabil de firme de constructii si eu nu prea am vazut ce scrie in articolul asta. Preturile la materiale sunt inca foarte ridicate. Veti vedea scaderi numai din deblocari de investitii. Este un minim pesta care nu se poate trece.

 

 


Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor