Cat mai costa manopera la constructia unei case

Marti, 17 August 2010, ora 15:29
36497 citiri
Cat mai costa manopera la constructia unei case

Mesterii zidari s-au adaptat la conditiile de criza si si-au ieftinit tarifele cu peste 25%, fata de anul 2008, pe fondul lipsei de comenzi, dar si al micsorarii preturilor la materialele de constructii.

Nu doar preturile caselor si materialelor de constructii au scazut in ultimul an, ci si costurile manoperei. Mesterii prefera sa lucreze mai ieftin pentru a supravietui pe piata.

Tot din cauza problemelor economice, mesterii au inceput sa negocieze mai mult cu clientul.

"In contextul in care sute de firme mici de constructii, specializate pe proiecte de mici dimensiuni, de tipul unei locuinte unifamiliale, au disparut in ultimul an, supravietuirea pe piata depinde de gradul de adaptabilitate si de o mai mare deschidere fata de client", a declarat Alexandru Radu, manager al companiei Alma Construct din Bucuresti, pentru Adevarul.

De exemplu, realizarea sapaturii fundatiei unei case costa astazi aproximativ 37 lei pe metru cub, fata de 40 de lei sau chiar mai mult in 2008. Cofrarea costa in prezent in jur de 22 lei pe metru patrat, cu 3-4 lei mai putin decat in urma cu doi ani.

Pentru turnat beton in fundatii pretul a scazut de la 23 de lei pe metru cub, in 2008, la 19-20 de lei in prezent.

In ceea ce priveste zidaria, preturile sunt mai mici cu aproximativ 35% fata de cele din 2008. Astfel, in prezent se vor plati aproximativ 90-100 de lei pe metru cub in cazul zidariei din caramida si intre 75 si 85 de lei pe metru cub pentru cea realizata din BCA, potrivit lui Claudiu Oprea, seful unei echipe de mesteri din Bucuresti.

Pentru demolarea unor ziduri sau fundatii se practica un tarif de circa 185-200 de lei pe metru cub, fata de 220-240 de lei pe metru cub in perioada 2007-2008. Tencuiala si finisajele au preturi ce variaza intre 16 si 18 lei pe metru patrat. Pentru gleturi, clientul va plati 4 sau 5 lei pe metru patrat, fata de 6 sau 7 lei cat se achita in 2008.

Vopsirea cu vopsea lavabila alba costa 2-2,5 lei pe metru patrat, iar pentru vopsea lavabila colorata se vor achita 3-3,5 lei pe metru patrat.

Preturile au scazut si la montajul de pavimente, astfel ca, in prezent, pentru montajul gresiei si faiantei, beneficiarul plateste intre 17 si 20 de lei pe metru patrat, cu aproximativ 3 lei mai putin decat in perioada 2007-2008.

Cat priveste montarea de parchet stratificat, aceasta se plateste cu aproximativ 12-14 lei pe metru patrat, cu un leu mai putin decat in vara lui 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#renovare casa, #manopera casa , #renovare