Romanii, cei mai multi proprietari de locuinte din Europa

Autor: Ana Ilie
Luni, 19 August 2013, ora 14:24
4742 citiri
Romanii, cei mai multi proprietari de locuinte din Europa
Foto: Economica

Romanii detin locuinte in cel mai mare procent din Uniunea Europeana - un nivel de 96,6% din intreaga populatie are o locuinta in proprietate personala, arata statisticile Eurostat.

Urmatoarele doua pozitii sunt detinute de Lituania, cu 92,3% si Croatia - 92,1%, in vreme ce la extrema cealalta se afla Elvetia cu 43,8%, informeaza balkaneu.com. Pozitiile intermediare sunt ocupate de Germania (53,4 %), Austria (57,5 %), Italia (72,9 %), Marea Britanie (67,9 %) si Spania (82,7 %).

In total, rata proprietarilor de locuinte in UE este de 70,9% din populatie.

Trebuie arata si ca Spania a construit aproximativ 800.000 de locuinte anual intre 2005 si 2007, mult mai mult decat Germania, Franta si Italia impreuna, ceea ce a condus, in cele din urma, la o oferta mai mare decat cererea. Ritmul accelerat de constructie a condus la o bula a imobiliarelor ale carei efecte inca nu s-au incheiat.

Spania are cum 700.000 de locuinte goale si rata celor ce detin o locuinta in proprietate scade, de la 92% in 2000 la 82,7% in prezent.

In ceea ce priveste Germania, rata scazuta a celor ce detin o locuinta are motive istorice, intrucat dupa cel de-al doilea Razboi Mondial multe familii si-au pierdut casele. In mentalitatea comuna a germanilor, locuinta nu este asociat cu ceva valoros. In plus, chiriile sunt convenabile si oferta etse generoasa.

Situatia este diferita in Romania si alte tari din Balcani unde regimurile comuniste s-au asigurat ca toate familiile primeau un apartament de la stat si s-a dezvoltat un inalt simt al proprietatii, ce a continuat si dupa caderea comunismului. In Romania, piata imobiliara a crescut exagerat pana la criza din 2008, si sistemul de inchiriere este plin de probleme, chiriasii fiind deseori la mana proprietarilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#romani proprietari locuinta, #romani locuinte UE , #stiri imobiliare