Romania, tara "to sale" si "for rent"

Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 11:58
4236 citiri
Romania, tara "to sale" si "for rent"

Peste 50 de milioane de hectare de teren arabil de calitate, oferite la preturi avantajoase, au atras si atrag inca numerosi cumparatori spre campiile fertile din Romania.

Strainii sunt atrasi de pret

In prim plan se situeaza italienii, germanii si investitorii doldora de bani din lumea araba. Bulgarii sunt si ei atrasi de calitatea solului si de preturile scazute, noteaza portalul capital.bg. Ei sunt interesati mai mult de zonele limitrofe frontierei sau de cele din nordul Dobrogei.

Mai multe companii bulgare din Silistra si Sistov, dar si agricultori individuali din regiunea Durankulak sunt mereu interesati de terenurile noastre. Toti insa evita sa trateze direct cu proprietarii de terenuri romanesti, preferand intermediatul unei companii de profil din Bulgaria: "Octopod Invest".

De altfel, presa relateaza ca sunt constituite in Bulgaria sapte sau opt firme, care faciliteaza inregistrarea de societati comerciale romanesti cu asociati bulgari, intermediind totodata si cumpararea terenurilor.

Formalitatile greoaie privind exploatarea acestora si altele privind valorificarea recoltelor determina numerosi proprietari sa prefere mai curand vanzarea suprafetelor agricole sau arendarea lor, decat munca pe camp. In tot nordul Dunarii, dar si in Dobrogea, oferta este destul de mare. Apropierea portului Constanta, prin care isi pot transporta recolta mai departe, ii avantajeaza pe agricultorii bulgari.

Factori nefavorabili

Ii mai avantajeaza si faptul ca terenurile romanesti se afla in zone ecologice, care permit o productie de calitate. Acest detaliu a determinat achizitionarea de vaste terenuri agricole de catre societatea "Company Romfarm", inregistrata in Romania cu investitori bulgari.

Societatea si-a facut o buna afacere in domeniul produselor farmaceutice si naturiste, pe care le valorifica international.

Poate ca investitiile venite in sudul Dunarii, pentru valorificarea terenurilor din nord, ar fi fost chiar mai dezvoltate decat sunt, daca nu interveneau trei factori nefavorabili.

Primul priveste faptul ca terenurile din Romania nu pot fi cumparate de persoane fizice sau juridice straine, acestea trebuind sa se inregistreze mai intai ca persoana juridica romana, eventual cu capital strain.

Al doilea factor nefavorabil pentru cultivatorii bulgari este impozitarea terenurilor agricole in tara noastra. In Bulgaria, terenurile cultivate sunt scutite de orice impozit. Ca urmare, o parte din avantajele deteminate de pretul terenurilor este compensata de portia pe care si-o ia statul.

Al treilea factor priveste subventiile acordate in Romania pentru exploatarea terenurilor, mai scazute de 3 pana la 7 ori decat in alte state membre ale UE. Astfel, avantajul pretului scazut al terenurilor este diminuat, inca o data, de dimensiunea subventiilor.

In plus, frecventele schimbari legislative din Romania nu garanteaza ca aceste subventii nu se vor reduce in viitor sau - si mai rau - nu se vor acorda deloc in cazul investitorilor straini.

De vanzare un pamant stramosesc

Dar, inca un detaliu, nivelul de subventii est acelasi atat in sudul, cat si in vestul tarii, desi terenurile din partea vestica au incomparabil mai multe facilitati, acolo fiind facute investitii majore, adesea cu fonduri europene.

Faptul face sa scada atractia pentru terenurile din Dobrogea, sau din zona Brailei, chiar daca pretul lor ajunge uneori cu 30% - 40% mai scazut.

In schimb, bulgarii care cumpara terenuri in Romania sunt avantajati de faptul ca aici se gasesc suprafete mari in posesia unui singur proprietar. Adesea el este mostenitorul unic al unor latifundiari disparuti, caruia Justitia i-a atribuit drepturile.

Un teren mare atrage orice investitor, care prefera, bineinteles sa trateze intreg terenul cu un singur proprietar, decat zeci de parcele, tocmite luni de zile, cu sute de detinatori.

In plus, acest singur proprietar, care n-a exploatat niciodata terenul mostenit de la niste stramosi, arde de nerabdare sa scape de el si nu sa se apuce personal de o treaba grea, la care nu se pricepe.

In asemenea conditii, sunt de inteles preturile scazute ale terenurilor agricole din Romania. Strainii rutinati in agricultura sunt dornici sa le cumpere, iar romanul care s-a pomenit cu terenul stramosesc pe cap este dornic sa-l vanda sau sa-l arendeze, ca sa scape si de taxe, si de penalitatile la care este expus pentru faptul ca nu-l exploateaza.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#teren arabil vanzare, #calitate sol Romania, #cumparare terenuri, #Romania teren vanzare , #terenuri intravilane