Apartamentele noi din Bucuresti, mai ieftine cu 12,9% fata de 2009

Luni, 05 Iulie 2010, ora 13:17
1698 citiri
Apartamentele noi din Bucuresti, mai ieftine cu 12,9% fata de 2009
Foto: Arhiva

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns, in luna iunie, la 1.440 euro/mp de suprafata utila, mai mic cu 12,9% fata de iunie 2009 si cu 0,5% fata de mai 2010, atunci cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.447 euro/mp, a anuntat, luni, imobiliare.ro.

In ceea ce priveste apartamentele vechi din Capitala, valoarea indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie a ajuns la 1.213/euro mp de suprafata utila, cu 3% putin decat in luna precedenta. Toate tipurile de apartamente vechi, indiferent de numarul camerelor, au inregistrat scaderi. Astfel, apartamentele cu doua camere s-au ieftinit cel mai mult, cu 3%, urmate de cele cu o camera, 2,9%, respectiv cele cu trei camere, 2,5%. Apartamentele cu patru camere au inregistrat o scadere de pret de 1,7%.

In Brasov, in luna iunie, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare a avut o valoare de 937 euro/mp de suprafata utila. Fata de luna precedenta, s-a inregistrat o scadere de 1%, iar in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, de 2,7%. Cu o valoare medie de 1.079 euro/mp util, apartamentele noi din ansamblurile rezidentiale brasovene au inregistrat, totusi, o crestere in ultima luna, de 0,7%, iar fata de aceeasi perioada a anului trecut, acestea au fost mai scumpe cu 11,2%. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat in luna iunie a ajuns la 923 euro/mp, cu 1% mai putin fata de luna precedenta.

Indicele imobiliare.ro pentru luna iunie prezinta o valoare medie de 1.022 euro/mp util pentru apartamentele din Cluj-Napoca, in crestere cu 0,5% fata de luna precedenta. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, valoarea actuala este cu 2,5% mai mica. Apartamentele noi s-au ieftinit in aceasta luna cu 0,9%, pretul cerut pentru aceasta categorie scazand de la 976 euro/mp la 967 euro/mp util. Pretul apartamentelor vechi a crescut insa in iunie 2010. Astfel, cresterea de pret inregistrata in luna iunie pentru aceasta categorie imobiliara este de 1,2%, iar pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila este in prezent 1.055 euro/mp util.

Apartamentele din Constanta s-au ieftinit cu 0,7% in luna iunie, cand indicele imobiliare.ro a inregistrat valoarea de 1.021 euro/mp de suprafata utila. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea medie actuala este cu peste 9,8% mai mica. In luna analizata, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 1,6% fata de luna precedenta, de la 990 euro/mp util pana la 1.006 euro/mp util. In continuare, pretul pe metrul patrat al apartamentelor noi din Constanta este mai ieftin decat al celor vechi. Pretul mediu pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o scadere cu 1,1% in luna iunie, coborand la valoarea de 1.024 euro/mp de suprafata utila. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta este de 9,5%.

Apartamente mai scumpe in Iasi

Luna iunie a adus o usoara crestere a pretului mediu cerut la apartamentele scoase la vanzare in Iasi. De altfel, tendinta de crestere a fost intalnita doar la Iasi si la Cluj-Napoca. Astfel, indicele imobiliare.ro pentru Iasi indica, valoarea de 916 euro/mp util, in crestere cu 0,9% fata de luna mai. Apartamentele noi au inregistrat o crestere de 1%, ajungand la valoarea medie de 997 euro/mo util. Cu o scadere de 0,3%, pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi din Iasi este in prezent 890 euro/mp.

Pe de alta parte, imobiliare.ro subliniaza ca ritmul de scadere a pretului mediu cerut la apartamentele scoase la vanzare in Timisoara a fost atat de accentuat in luna iunie, incat acesta a devenit cel mai ieftin oras dintre cele analizate. Trendul de scadere vizibil in ultimele luni s-a accentuat in iunie, astfel incat pretul mediu cerut pe metru patrat de suprafata utila a scazut cu 4,5%, coborand pana la valoarea de 874 euro. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta de pret este de 12,6%. La fel ca in luna anterioara, in iunie, cea mai mare scadere a fost inregistrata la apartamentele vechi, de 4,4%, pretul mediu actual ajungand la valoarea de 869 euro/mp util. In acelasi timp, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi scoase la vanzare in Timisoara a scazut cu 3,8%, pana la valoarea de 904 euro/mp util.

In comparatie cu luna precedenta, valoarea indicelui national imobiliare.ro pentru luna iunie 2010 indica o scadere importanta de 2,8% ajungand la 1.163 euro/mp util, cea mai mica valoare inregistrata in Romania de la inceputul crizei imobiliare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#preturi case, #vanzare case, #pret mediu locuinte , #vanzare