Castelul Teleki si vila de la Predeal a lui Ceausescu, scoase la licitatie

Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 13:26
6635 citiri
Castelul Teleki si vila de la Predeal a lui Ceausescu, scoase la licitatie
Foto: eMaramures

Castelul Teleki si Cula Greceanu - monumente istorice clasate in grupa A - dar si vila de la Predeal a lui Nicolae Ceausescu se numara printre proprietatile din portofoliul Artmark Historical Estate, o noua divizie specializata in vanzarea monumentelor istorice si de arta, a casei de licitatii romanesti.

Artmark Historical Estate ofera publicului ocazia de a oferta si de a achizitiona cladiri care, cu sute de ani inainte, erau insufletite de figuri marcante ale istoriei nationale, informeaza un comunicat al casei de licitatii.

Portofoliul Artmark Historical Estate prezinta monumente istorice clasate atat in grupa A - de valoare nationala si universala (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany), cat si in grupa B - reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memoriala Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu).

Cea mai renumita resedinta neclasata din catalog este vila de la Predeal a fostului dictator Nicolae Ceausescu. Vila construita inca din 1927 a devenit in anii '50 prima resedinta din Predeal a lui Nicolae Ceausescu, inca de pe vremea cand era ministru adjunct al Apararii Nationale si sef al Directiei Superioare Politice a Armatei.

Zona in care este amplasata vila este cea a locuintelor de protocol, in apropiere aflandu-se si vila de protocol folosita de fostul sef al statului, Traian Basescu.

Castelul Teleki din Dumbravioara (judetul Mures) este unul dintre cele mai fastuoase monumente lasate mostenire peisajului ardelenesc. Constructia, care respecta cu autenticitate stilul neobaroc, a servit drept resedinta familiei de nobili Teleki, una dintre cele mai bogate familii transilvanene a secolelor XVIII-XIX.

Castelul era renumit pentru parcul dendrologic in stil britanic, helesteul si terenul de calarie, care atrageau oaspeti precum regele Eduard al VII-lea al Marii Britanii sau regele bulgar Ferdinand I.

Potentialul acestui monument de clasa A este considerabil, Castelul Teleki putand fi transformat intr-un castel de vanatoare sau intr-un complex turistic istoric, atragand turisti din intreaga lume.

Unul dintre cele mai spectaculoase monumente istorice din portofoliul Artmark Historical Estate este Cula Greceanu de la Maldaresti-Valcea, cea mai veche cula din Romania (casa fortificata in forma de turn, ridicata de boierii olteni ca masura de aparare impotriva otomanilor).

Sub bolti, celebra scriitoare si figura a neobizantismului romanesc, Olga Greceanu, urmasa stapanilor culei, a pictat in 1936 fresce ale familiei Maldarescu ce infatiseaza intreaga istorie a familiei de boieri. Remarcata pentru autenticitatea sa, cula a fost des folosita in productiile cinematografice romanesti, aici turnandu-se filme ca: "Neinfricatii", "Drumul Oaselor" si "Iancu Jianu-Haiducul". De asemenea, Cula Greceanu este un punct turistic de importanta nationala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#castelul Teleki Artmark Historical Estate , #vanzari imobiliare