TVA zero la locuintele noi nu respecta reglementarile europene. Care ar fi solutiile

Joi, 09 Martie 2017, ora 17:53
5435 citiri
TVA zero la locuintele noi nu respecta reglementarile europene. Care ar fi solutiile
Foto: Ziare.com

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anuntat ca Guvernul sustine proiectul lui Liviu Dragnea, privind eliminarea TVA la locuintele noi, insa masura nu este salutata de toata lumea.

Potrivit unui comunicat al site-ului Imobiliare.ro, TVA zero nu respecta reglementarile Uniunii Europene.

Astfel, sursa citata atrage atentia asupra "imposibilitatii aplicarii acestei masuri" si vine cu cateva solutii alternative.

"Concret, legea propusa de presedintele PSD, Liviu Dragnea, vehiculeaza ideea aplicarii unei cote de TVA de 0 la suta pentru 'livrarea locuintelor, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre persoane fizice', masura avand in vedere 'facilitarea accesului populatiei la o locuinta fara suportarea TVA', asa cum se arata in expunerea de motive a initiativei.

Totusi, aceasta prevedere incalca o directiva europeana", informeaza Imobiliare.ro.

Citeste mai multe despre anuntul facut de Sorin Grindeanu

Reprezentantii portalului imobiliar amintesc ca, in Romania, se aplica deja o cota redusa de TVA, de 5%, pentru locuintele noi. Conditia este insa ca imobilul sa aiba un pret de pana in 100.000 de euro, iar cumparatorul poate beneficia doar o data de aceasta reducere, in rest TVA fiind de 19 la suta.

"Propunerea este evaziva, lasa loc de interpretare si, in ciuda numeroaselor discutii pe acest subiect, pana acum nu este clar in ce conditii s-ar putea aplica implementarea TVA de 0%", spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Ce directiva europeana este incalcata

In ce priveste nerespectarea reglementarilor Uniunii Europene, Simona Chirica, partener in cadrul casei de avocatura Schoenherr Romania, a oferit explicatii.

"Conform prevederilor Directivei 2006/112 care reglementeaza sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, statele membre pot aplica cel mult doua cote reduse de TVA si acestea nu pot fi mai mici de 5%.

Acele state membre care doresc sa aplice cotele reduse de TVA pentru anumite prestari de servicii si livrari de bunuri trebuie intr-adevar sa notifice Comisia Europeana.

Acestea fiind spuse, initiativa de introducere a cotei de 0% pentru vanzarea de locuinte catre persoanele fizice se confrunta cu urmatoarele doua obstacole destul de greu de depasit:

(1) Romania are deja doua cote reduse de TVA, de 9% si de 5%, nemaifiind loc pentru a treia;

(2) cota redusa de 0% este sub limita minima de 5% prevazuta de Directiva.

In aceste conditii, consideram ca sunt sanse relativ reduse ca Romania sa primeasca unda verde pentru implementarea acestei masuri fiscale. Mai mult, ne asteptam ca, daca Romania nu va tine cont de pozitia Comisiei Europene, se va expune inclusiv unei proceduri de infringement pentru incalcarea prevederilor Directivei privind TVA", spune Simona Chirica.

Care ar fi solutiile pentru piata imobiliara si sectorul constructiilor

Sursa citata noteaza ca Romania "are nevoie de politici sociale bine conturate si gandite conform unei strategii nationale" si ofera solutii alternative la reducerea TVA la zero pentru locuintele noi.

"O solutie viabila, subliniata si de alti jucatori din piata, ar fi aplicarea cotei reduse actuale si pentru tranzactiile pentru care acum se plateste 19%.

Astfel, cumparatorii ar putea beneficia de 5% TVA si la achizitia unei a doua sau a treia locuinte noi, ceea ce ar avea cu siguranta un efect de stimulare a constructiilor.

Dincolo de micii investitori, de aceasta masura pot beneficia tinerele familii care se gandesc sa aiba copii si care doresc sa se mute de la apartamentul cu 1 sau 2 camere achizitionat initial, la unul cu 3 camere.

O a doua masura interesanta ar fi si eliminarea plafonului maxim de pret impus celor interesati de aceasta facilitate, ce ar favoriza mult si vanzarea unitatilor cu mai mult de trei camere. Mai mult, o alternativa ar fi ca Executivul sa ia in considerare un plafon in ceea ce priveste suprafata, incurajand astfel achizitia de locuinte noi si, indirect, natalitatea", se arata in comunicat.

Nu in ultimul rand, Imobiliare.ro atrage atentia asupra unei discriminari, notand ca in unele orase se pot cumpara apartamente mult mai mari care sa se incadreze in plafonul de 100.000 de euro.

"O familie cu doi copii are nevoie de un apartament cu trei sau patru camere, deci de o suprafata utila care poate ajunge la 100-120 de metri patrati. Insa o proprietate noua care are o astfel de suprafata, intr-un oras dinamic precum Bucurestiul, Timisoara sau Cluj-Napoca, nu se poate incadra, in conditiile actuale de piata, in limita a 100.000 euro.

De altfel, o plafonare la nivelul pretului determina inegalitati si discriminare: locuitorii unui oras precum Resita pot accesa proprietati semnificativ mai mari spre comparatie cu marile centre economice, unde de altfel sunt concentrate investitiile si unde exista potential de achizitie", mai sustine sursa citata.

F.N.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#TVA zero locuinte noi reglementari UE, #masuri TVA zero locuinte noi, #solutii TVA zero locuinte, #Dragnea TVA zero locuinte noi , #vanzari imobiliare