Romanii nu mai cumpara case de vacanta

Sambata, 24 Martie 2012, ora 17:56
2194 citiri
Romanii nu mai cumpara case de vacanta
Foto: Arhiva

Casele de vacanta nu-i mai atrag pe romani, chiar daca preturile au scazut cu peste 50 la suta fata de nivelul din 2008.

"Lucrurile se misca foarte greu pe segmentul strict al caselor de vacanta, adica a proprietatilor care s-au tranzactionat in scopul locuirii unei perioade relativ reduse din an. Numarul tranzactiilor pe acest segment este foarte redus, tinzand in unele perioade spre zero", a declarat Razvan Calita, managing partner in cadrul Coldwell Banker Alpin (Brasov) pentru Adevarul.

Chiar daca exista multe oportunitati, preturile au scazut foarte mult iar ofertele sunt numeroase, potentialii cumparatori lipsesc cu desavarsire.

"Unele pensiuni sau hoteluri care erau scoase la vanzare in 2008 cu 6-7 milioane de euro, acum se vand cu 2-3 milioane de euro", a afirmat Mihai Totpal, reprezentantul agentiei imobiliare Mervani, tot pentru sursa citata. Acesta a mai spus ca interesul este destul de scazut in cazul achizitilor de vile, in schimb apartamentele din zonele montane atrag atentia clientilor.

Pe de alta parte locuintele din centrele istorice ale marilor orase par sa atraga tot mai multi cumparatori.

"Mult mai pozitive sunt lucrurile in ceea ce priveste centrul istoric al orasului Brasov unde se inregistreaza tranzactii. Cea mai mare parte (aproximativ de peste 75%) a acestor tranzactii este reprezentata de achizitiile in scop investitional, proprietatile urmand a fi exploatate in regim hotelier. De regula, cumparatorii sunt reprezentati de investitori straini", a precizat Razvan Calita.

Oficialul Coldwell Banker Alpin a mai afirmat ca exista si un procent mai redus de cumparatori in aceasta zona (n.r. - centrul istoric al orasului Brasov) care fac achizitiile in scop locativ, urmand sa locuiasca aici pentru o anumita perioada pe an - in acest caz, majoritatea cumparatorilor sunt din Bucuresti.

"In ambele cazuri, bugetul mediu de achizitie este de aproximativ 100.000 de euro, respectiv 750 - 800 euro pe metru patrat util", a completat Razvan Calita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#case vacanta munte, #oferte case vacanta, #romani case vacanta imobiliare , #vanzari imobiliare