Ministrul Educatiei explica prioritatile invatamantului romanesc

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 15:11
3110 citiri
Ministrul Educatiei explica prioritatile invatamantului romanesc
Foto: Tvr Info

Procesul Bologna a reusit sa isi mentina impulsul politic initial si sa mentina ridicat angajamentul institutional si sistemic, al personalului academic si al studentilor, a declarat joi, in cadrul Conferintei Bologna, ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Catalin Baba.

"In continuare, sa cautam modalitati prin care sa nu ezitam sa reinventam Procesul Bologna. Numai astfel putem rezista oricaror tentatii de osificare a Procesului Bologna, de izolare fata de provocarile prezentului si fata de alte regiuni ale lumii. Procesul Bologna trebuie sa ramana proaspat, sa fie deschis catre intreaga lume, nu numai catre Europa.

Trebuie sa apere valorile democratice. Absolventii nostri trebuie sa fie educati in spiritul cetateniei democratice, viguroase si angajante. Unii critici cer implementarea mai rapida a unora dintre principiile si obiectivele Bologna. Altii critica chiar realizarile Procesului, de cele mai multe ori in asociere cu elemente care sunt exterioare sau doar tangentiale Procesului Bologna. Exista si o categorie de critici care isi doresc ca Romania sa fie membra a Procesului Bologna, dar fara sa implementeze unele dintre optiunile majore agreate la nivel supra-national. De cele mai multe ori este extrem de dificil sa porti, ca ministru, un dialog unitar si constructiv cu toate aceste voci", a declarat Baba.

El a spus ca toti ministrii educatiei din tarile care au aderat la Procesul Bologna sunt preocupati sa gandeasca mecanisme care sa asigure ca pregatesc profesionisti pregatiti pentru provocarile viitorului.

Ministrul Educatiei a precizat ca prioritatile actuale ale invatamantului superior din Romania sunt: diferentierea misiunii si profilurilor institutionale ale universitatilor in asa fel incat sa asigure o diversificare a ofertelor educationale si a capacitatilor institutionale de a raspunde cerintelor de dezvoltare personala a studentilor, nevoilor mediului economic si ale pietei muncii si specificului cultural si comunitar al fiecarei regiuni de dezvoltare, asigurarea unor oportunitati egale de acces si finalizare a studiilor universitare, concomitent cu o selectie riguroasa a talentelor si promovarea acelor universitari care probeaza cu performante inalte in predare si cercetare meritele lor academice.

"Asigurarea, in urmatorii 5 ani, a frecventarii studiilor universitare de catre un procent de 40% dintre tinerii ce apartin cohortei corespunzatoare de varsta este pentru Romania o optiune si un angajament", a spus Baba.

Celelalte prioritati se refera la cresterea calitatii educatiei superioare pentru toti si diversificarea surselor de finantare si stabilirea unor conexiuni cat mai stranse intre finantarea de la bugetul de stat, guvernanta academica si inovarea institutionala, axata pe cercetare, educatie si implicare in comunitate.

"Am optat pentru folosirea de stimulente financiare in vederea cresterii implicarii universitarilor in dezvoltarea comunitara si regionala", a spus demnitarul.

Potrivit acestuia, Romania este preocupata de cresterea angajabilitatii absolventilor, echilibrarea fluxurile de studenti mobili, de gasirea unui echilibru intre cei care pleaca din Romania si cei care vin sa studieze in Romania, de cresterea in continuare a numarului de studenti dar si de scaderea ratei abandonului.

"Procesul Bologna nu are voie sa sufere de eurocentrism. Pentru mine, Procesul Bologna este deschis dinamicii economiei globale si spatiilor culturale care se afirma la nivel global. Cooperarea europeana si globala intre universitatile noastre, dar si intre noi, decidenti politici, duce la compatibilizarea, comparabilitatea si convergenta sistemelor noastre de invatamant superior. In acelasi timp, le face mai inovative si le ajuta sa raspunda nevoilor nationale", a mai adaugat ministrul Educatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Catalin Baba proces Bologna, #prioritati invatamant Catalin Baba , #ministru Educatie