Chereches il ataca pe Ponta si il face praf pe candidatul USL - Interviu

Joi, 18 August 2011, ora 07:55
7740 citiri
Chereches il ataca pe Ponta si il face praf pe candidatul USL - Interviu

Primarul USL al municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, l-a atacat pe presedintele PSD, Victor Ponta, despre care a spus ca "trebuie sa-si gaseasca echilibrul" si l-a acuzat de "lipsa de respect" dar a avut cuvinte dure si fata de candidatul USL pentru un post de deputat in Maramures, Florin Tataru, spunand ca e "dramatic" ca trebuie sa-l sprijine.

Referindu-se la liderul PSD, Chereches a spus ca are discurs si tendinte "balcanice" si ca i-a "pus talpa" timp de zece ani, cat timp a fost coleg de partid cu el, si s-a aratat nemultumit ca acesta l-a numit "traseist".

Chereches, in razboi cu Ponta. Ce acuzatii ii aduce primarul din Baia mare - Interviu Ziare.com

Despre Florin Tataru, candidatul USL pentru un post de deputat la alegerile anticipate din Maramures, care se vor desfasura pe 21 august, Chereches a spus ca "e dezamagit de moralitatea lui" si ca acesta nu e capabil sa obtina voturi prin calitatile lui, ba chiar ca "nu iese fum fara foc", referitor la acuzatiile de rapire adresate acestuia. Mai mult, el l-a acuzat pentru ca face campanie alaturi de un om condamnat pentru coruptie, fostul primar liberal de Baia Mare, Cristian Anghel.

Desi a spus ca e un "compromis dureros", Chereches a asigurat ca il spijina pe Tataru, pentru ca e, totusi, candidatul USL.

Chereches: Sunt un steag curat si apretat

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches:

Pana la urma, il sprijiniti pe candidatul USL Florin Tataru pentru un post de deputat?

Sunt intr-o situatia foarte dramatica, ca si om tanar, implicat in zona politica. La 20 de ani de la Revolutie, am constatat ca, din nou, sunt pus in situatia sa aleg partidul si nu omul. Sa conteze partidul si sa nu conteze deloc omul. E un compromis dureros pe care un tanar politician trebuie sa-l faca.

De ce ati ales partidul si nu omul?

Omul nu are valentele potrivite, in acest moment, pentru a acumula voturi datorita capacitatilor sale, personalitatii, pregatirii profesionale, notorietatii si pregatirii pe care o au cetatenii. In schimb, conteaza mult mai mult votul politic, cel al USL. Atunci trebuie, din dorinta de a pastra stindardul USL nepatat, trebuie sa pierdem din vedere sau sa lasam deoparte personajul implicat in campanie la Uniunea Social Liberala, la cele trei partide care o compun la nivel de Maramures si la credibilitatea pe care o au partidele la nivel de Maramures, in acest colegiul. Eu am fost obisnuit, in toate campaniile la care am participat, si la consiliul local in 2008 si la parlamentare in noiembrie 2008 si la alegerile pentru Primaria Baia Mare, sa ma prezint eu in fata oamenilor, cu personalitatea mea, cu ceea ce sunt eu si ceea ce pot pentru comunitate si partidele sa vina doar in sustinerea mea si in completarea a ceea ce doresc sa fac pentru Maramures sau Baia Mare.

Din pacate, situatia e inversa, dar asta e. Din respect pentru niste oameni pe care ii apreciez, cei din Partidul Social Democrat, alaturi de care am muncit ani de zile, cei din Partidul National Liberal si din prietenie pentru Crin Antonescu, trebuie sa facem si acest compromis.

Sunteti prieten cu Crin Antonescu acum, nu ziceati ca v-a sacrificat ritual?

Stiti ca in politica, ca si lider national, trebuie sa dai satisfactie unor grupuri atunci cand vrei sa coagulezi partidul. Probabil ca in momentul respectiv eram o cantitate neglijabila pe altarul liberalismului romanesc, acum poate ca nu sunt.

Catalin Chereches, despre cum a fost dat afara de Ponta si Antonescu

Dar candidatul USL, omul Florin Tataru nu e de calitate?

Omul nu conteaza, nu exista in aceasta campanie. Personal, am o dezamagire vizavi de moralitatea dansului.

Dar fata de candidata PDL, Mariana Pop?

Nu vorbesc despre alti candidati. Eu am spus si valentele pe care le au candidatii Partidului Ecologist sau Partidului Democrat Liberal. Eu am colaborat cu ambii si stiu ce capacitati au. Din pacate, candidatul PDL are o mare problema - aceea de a fi membru PDL.

Spuneati ca sunteti un steag nepatat, domnul Tataru e unul patat?

Domnul Tataru, fara sa vreau deranjez pe cineva, utilizeaza in campania electorala un personaj care a fost condamnat pentru fapte de coruptie.

Cum il cheama?

Cristian Anghel.

Fostul primar PNL de Baia Mare?

Da. Iar atata vreme cat PSD Maramures si PSD Baia Mare a facut 17 ani opozitie spunand cat de prost e administrat orasul, lucru de multe ori adevarat, mi-e greu sa vad acum cum stau la masa si cum se aplauda reciproc. Mai mult decat atat, vorbim despre un partid democratic si progresist, precum Partidul Social Democrat, partid care ar trebui sa analizeze foarte clar niste decizii pe care instanta le-a luat cu privire la fapte de coruptie.

Despre acuzatiile de rapire la adresa domnului Tataru ce parere aveti?

Nu avem o acuzatie, avem o plangere la politie dar, din punctul meu de vedere, nu iese fum fara foc.

Campanie ati facut pentru domnul Tataru?

Chiar ieri am fost la o sedinta de partid unde nu a participat domnul Tataru, dar e suficient ca am participat eu, si am avut si o discutie cu musafirii sositie de la Bucuresti - Lia Olguta Vasilescu si doamna Ecaterina Andronescu si le-am spus cum vad eu ultimele zile de campanie, ca si organizare, ca si mobilizare a votantilor.

Dar dumneavoastra ati mers pe teren pentru domnul Tataru?

Bineinteles. Tot ceea ce fac eu ca primar al USL Baia Mare e si in sprijinul entitatii politice pe care eu o reprezint, toate rezultatele pe care eu le am se rasfrang pozitiv si asupra Uniunii Social Liberale, al carei reprezentant sunt. Si astazi am avut discutii cu asistentii personali, fara sa fac caz de chestiunile de ordin politic, am avut inaugurari de receptii la lucrari de drumuri, vizitez cartierele municipiului Baia Mare zi de zi. Mie mi-a simplu sa fac permanent campanie, pentru ca de cand am intrat in politica fac permanent campanie. Mai mult decat atat, orice activitate a mea ca si primar aduce, vrand-nevrand, si puncte in plus USL si candidatului USL.

Domnul Ponta v-a cerut ajutorul pentru candidatul USL?

Nu, domnul Ponta n-a facut acest lucru, dar a avut proasta inspiratie sa vina la Baia Mare si in Maramures cu discurs si tendinte care sunt dintr-o zona balcanica.

Ce-i reprosati?

Ii reprosez lipsa de fair play fata de mine. Fata de un om care a castigat pentru USL, fara sprijinul dansului. In campania electorala pentru Primaria Baia Mare, o campanie mult mai importanta decat amarata asta de competitie pentru un colegiu, n-a dorit sa vina in campania electorala, n-a dorit sa se afiseze alaturi de mine si de Crin Antonescu nici macarla momentul nominalizarii si, mai mult decat atat, n-a acordat niciun sprijin in acest sens, dar viata merge inainte si important e ca am castigat. Oricum nu ma bazam pe sprijinul domniei sale, dar, moral, era binevenit din partea unui coleg de alianta. In rest, eu nu sunt un om atat de sensibil, inteleg valentele discursului politic si inteleg ca trebuie sa mai avem si replici picante, colorate.

Ce v-a deranjat, ce a fost lipsit de fair play?

Mi se pare lipsa de fair play sa spuna ca sunt un traseist politic, in momentul in care domnia sa stie foarte bine ca am plecat din partid a doua zi dupa ce a devenit domnia sa la putere, fara sa merg la Putere. Am devenit parlamentar independent si ulteri parlamentar al Partidului National Liberal. Faptul ca acum spune ca trecand de la PSD la PNL inseamna traseism politic, uitand ca am plecat din cauza domniei sale din partid, inseamna o lipsa de respect fata de colegii din PNL, in primul rand.

Ce are domnul Ponta cu dumneavoastra?

Domnul Ponta, e o poveste lunga de 10 ani, de cand am facut primul pas in Partidul Social Democrat. Domnia sa a incercat sa-mi puna talpa in orice pas pe care l-am facut in Partidul Social Democrat. Ca presedinte al Tineretului Social Democrat, in 2004, m-a scos de pe listele pentru Parlament, desi eram pe un loc eligibil dupa acele alegeri interne din partid. La fel, toate dorintele mele de a activa la nivelul Tineretului Social Democrat au fost blocate, singura mea posibilitate a fost sa ma remarc la nivelul de seniori, desi aveam vreo 25 de ani atunci. Lucrurile sunt clare.

Care-i sursa comportamentului sau, ce are cu dumneavoastra?

Nu stiu, l-am intrebat de multe ori, nu cred ca imi poate da un raspuns foarte clar. In acest moment, nu se intampla decat sa ma mire ca un lider atat de important la nivel national nu are alte subiecte decat sa discute despre Catalin Chereches.

A fost lipsa de maturitate sau seriozitate din partea dansului

Nu cred. Eu il invit in Maramures, intr-un moment, dupa aceste alegeri, sa stam ca barbatii cu cartile pe masa, sa ne lamurim problemele, astfel incat sa construim ceva in aceasta zona a Uniunii Social Liberale si sa nu daramam. Domnia sa ar face bine sa isi gaseasca echilibrul in raport cu alti membri de partid si oamenii care au castigat voturi pentru USL, daca respecta acest organism politic.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Chereches atac Ponta, #Chereches echilbru Ponta, #Chereches Florin Tataru, #Chereches USL Maramures, #Chereches Ponta tendinte balcanice , #primar Baia Mare