Chereches, inca o rebeliune: "Parlamentul nu e sanatoriu". Ce candidati ai USL nu sustine

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 18:01
4075 citiri
Chereches, inca o rebeliune: "Parlamentul nu e sanatoriu". Ce candidati ai USL nu sustine

Primarul din Baia Mare, liberalul Catalin Chereches, a declarat ca nu va sustine cel putin un candidat al USL la parlamentare in Maramures, chiar pe colegul sau de partid Titus Pasca, dar si ca se gandeste sa faca acelasi lucru pentru alt penelist, acuzand conducerea partidului ca a pus candidati incompetenti pe liste.

Chereches a declarat pentru Ziare.com ca PSD a aratat ca reprezinta "partea cerebrala" din USL si ca a venit cu candidati credibili, spre deosebire de PNL.

"Un singur lucru e cert - felicit PSD pentru ca, din ce am observat, e partea cerebrala a USL. In Maramures a reusit sa nominalizeze oameni reprezentativi, pe care ii voi sustine. La PNL am majore semne de intrebare, in special in ceea ce-l priveste pe senatorul Titus Pasca (...) Nu-l sustin, nu vreau sa ma huiduie lumea pe strada cu el. Timp de 4 ani de zile el nu a fost vazut sau simtit de baimareni. Cred ca un partid puternic trebuie sa aduca oameni cu capacitate de exprimare, ale caror opinii sa fie respectate", ne-a declarat edilul de Baia Mare.

Vizavi de PNL, am 1-2 semne de intrebare. Sunt 10 candidati USL la Maramures, pe cei 5 ai PSD ii sustin, din cei 5 ai PNL, 2 sunt cu semne de intrebare. Pe unul sigur nu-l sustin, nu vreau sa ma huiduie lumea pe strada cu el.

El spune ca pe Pasca nu il considera nici competent, nici apt medical pentru a recastiga un nou mandat in Parlament.

"Un lucru e cert - nu are ce-i trebuie pentru a ajunge in Parlament nici din punct de vedere medical. Are o problema medicala, a suferit un accident vascular cerebral, nu stiu daca refacerea lui e completa. Nu cred ca Parlamentul trebuie sa fie un sanatoriu", mai crede Chereches.

Nu vine cu independenti, dar testeaza candidatii "ca la scoala"

Catalin Chereches nu a mai insistat cu ideea sa de a sprijini candidati independenti, dar sustine ca ii va "testa" pe cei de acum, ca pe scolari.

"Am generat chiar incepand de azi (marti-n.red), incepand cu presa, cu partidul, o actiune - o sa fac ca la scoala, o sa generez impreuna cu cetatenii o dezbatere despre comunitatea baimareana. O sa le dau candidatilor teme de casa. Va fi o monitorizare clara, pe 10-12 puncte, vom vedea cum privesc ei proiectele comunitatii. In functie de acest lucru vom vedea care e capabil si care nu", a transmis Chereches.

Chereches rupe randurile in PNL - cere candidati credibili si acuza implantarea de slugi

El a dat de inteles ca baimarenii pot alege si candidati de la alte partide, nu doar de la cele din USL, acolo unde candidatii nu sunt de incredere.

"Avand in vedere ca sunt candidati din toate zonele, avem posibilitatea sa alegem din tot spectrul politic, de la PSD, PC, ARD, Partidul Poporului", a completat primarul de Baia Mare.

El crede ca PNL a pus candidati inadecvati pe liste considerand ca "valul USL e prea mare", dar ca asta poate dezamagi electoratul.

"Declaratiile mele nu trebuie sa genereze valva, ci un soi de echilibru, e o invitatie la dialog. Se considera ca valul USL e mult prea mare sa ne incurcam in independenti. Valurile vin si trec, baza partidului va ramane cu un gust amar", crede Chereches.

Avem nevoie de personalitati in Parlament

Chereches a explicat faptul ca e nevoie sa trimiti personalitati in Parlament, intrucat altfel cei din teritoriu sunt simpla masa folosita la vot si nu aduc lucruri importante pentru comunitatile locale.

"O sa va explic cum vad alegerile parlamentare si rolul parlamentarului. Toata aceasta zbatere pentru alegeri poate fi definita ca una sterila. In Parlament conteaza cam 5 persoane, care cunosc mecanismele si care conduc, formal sau informal, Parlamentul de 20 de ani. Cei care vin din teritoriu au un singur rol, de a privi degetul si a vota sau sa prinda cateva sume pentru colegiile pe care le reprezinta, la votarea bugetului sau a vreunei legi mai controversate, sa faca antecamera penibila si jenanta la usa vreunui ministru.

Trebuie sa ai voci importante ca sa miste lucrurile. Toata povestea devine sterila si fara utilitate pentru comunitatile noastre", a conchis Chereches.

USL sa guverneze si sa schimbe Constitutia, nu pe Basescu

Primarul de Baia Mare considera ca prioritatea USL dupa castigarea alegerilor ar trebui sa fie guvernarea si modificarea Constitutiei.

"Rolul USL nu trebuie sa fie acela de a-l suspenda pe Traian Basescu, ci de a reconstrui Romania, de a genera crestere economica. Traian Basescu mai are 2 ani de mandat, daca se incadreaza in normele constitutionale, orice guvern isi poate face treaba.

(...)noi trebuie sa ne indreptam spre revizuirea Constitutiei, am vazut ca e idee pozitiva lansata de premierul Ponta. Cu ocazia asta, rolul institutiilor trebuie clarificat, trebuie sa vedem cum dam importanta si independenta autoritatilor locale si regionale. Trebuie eliminat monopolul Bucurestiului asupra autoritatilor locale, care aduce dezavantaje Romaniei. Trebuie sa vedem cum realizam regionalizarea, pe care trebuie sa o punem in opera", a spus Chereches.

Revolta lui Chereches

Primarul municipiului Baia Mare a trimis acum cateva saptamani o scrisoare deschisa conducerii PNL in care a explicat de ce nu poate face campanie alaturi de candidatii repartizati de la centru si a cerut schimbarea lor in acord cu interesele baimarenilor, chiar si prin trimiterea unor personalitati ale partidului din Capitala. In caz contrar, edilul baimarean va sustine candidati proprii, ca independenti, despre care spune ca vor castiga cu peste 50%.

Catalin Chereches a declarat ulterior, pentru Ziare.com, ca nu poate sustine "candidati care au terminat facultatea inaintea liceului" si a recunoscut ca aproape fiecare organizatie importanta a PNL a fost "condimentata" cu astfel de personaje.

Intrebat cum comenteaza faptul ca s-au dat 26 de derogari de vechime si au fost pusi pe liste atat de multi oameni din afara PNL, Chereches a raspuns: "Orice conducator are nevoie de o camarila sau de o intreaga pleiada de slugi".

"Demersul meu nu este un afront la adresa conducerii sau a presedintelui PNL, este o incurajare in a reveni la normalitate", a mai spus Catalin Chereches, reamintind actualei conduceri ca a promis la congresul la care a fost aleasa ca va face din PNL un "pol catalizator al dreptei romanesti".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Chereches candidati parlamentare Maramures, #Chereches sustinere candidati USL , #primar Baia Mare