Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Chereches rupe randurile in PNL: Cere candidati credibili si acuza implantarea de "slugi"

Luni, 22 Octombrie 2012, ora 14:46
7097 citiri
Chereches rupe randurile in PNL: Cere candidati credibili si acuza implantarea de "slugi"
Foto: emaramures.ro

"Sunt multi liberali, dar putini sunt liberi", a subliniat Catalin Chereches, primar la Baia Mare si membru PNL, intr-un interviu acordat Ziare.com in care a anuntat ca a cerut conducerii partidului candidati credibili pentru 9 decembrie, in caz contrar existand si varianta ca el sa sustina independenti, cu sanse foarte mari de succes.

Primarul municipiului Baia Mare a trimis duminica o scrisoare deschisa conducerii PNL in care a explicat de ce nu poate face campanie alaturi de candidatii repartizati de la centru si a cerut schimbarea lor in acord cu interesele baimarenilor, chiar si prin trimiterea unor personalitati ale partidului din Capitala.

Catalin Chereches a declarat pentru Ziare.com ca nu poate sustine "candidati care au terminat facultatea inaintea liceului" si a recunoscut ca aproape fiecare organizatie importanta a PNL a fost "condimentata" cu astfel de personaje.

Intrebat cum comenteaza faptul ca s-au dat 26 de derogari de vechime si au fost pusi pe liste atat de multi oameni din afara PNL, Chereches a raspuns: "Orice conducator are nevoie de o camarila sau de o intreaga pleiada de slugi".

"Demersul meu nu este un afront la adresa conducerii sau a presedintelui PNL, este o incurajare in a reveni la normalitate", a mai spus Catalin Chereches, reamintind actualei conduceri ca a promis la congresul la care a fost aleasa ca va face din PNL un "pol catalizator al dreptei romanesti".

Ce asteptati de la conducerea partidului, in conditiile in care candidaturile au fost deja decise vineri, prin vot, in CNEx?

Eu le-am oferit colegilor din conducere, inclusiv domnului Crin Antonescu, mai multe variante. Sper ca in aceste zile, pana la depunerea listelor, sa vina cu corectii, astfel incat sa putem sa iesim in fata oamenilor cu personaje credibile, cu oameni care sa ne onoreze in acest demers electoral, cu oameni alaturi de care sa putem sa ne prezentam proiectele pe care le avem pentru Romania.

E foarte simplu sa mergi intr-o campanie si sa critici demersuri din trecut, dar eu sunt un om pozitiv, care se bazeaza pe constructie si nu pe demolare. Eu vreau sa vin in fata electoratului, daca tot reprezint PNL, respectiv USL, cu ceea ce gandim pentru Romania in urmatorii 4 ani. Eu cred ca epoca in care doar criticam o guvernare PDL a trecut, noi trebuie sa venim si sa spunem ce ar trebui sa facem.

Mai mult decat atat, atunci cand vorbim despre demersuri cu caracter economic si social, le poti face cu oameni care pricep aceste lucruri, le inteleg, le pot explica oamenilor. Cum pot sa fac eu lucruri de genul asta cu personaje care si-au terminat facultatea inaintea liceului?

Va referiti la candidatii din Baia Mare sau la cei alesi la nivelul intregii tari?

In general. Fiecare organizatie are astfel de probleme. Au vrut unii sa 'condimenteze' fiecare organizatie cu cate un astfel de personaj.

Ati spus ca ati propus mai multe variante. Care sunt acelea?

Eu vin punctual cu situatia de la Baia Mare. Baia Mare e un oras care are in aria administrativa trei colegii, doua de deputat si unul de senator. Toate aceste colegii pot fi castigate cu peste 50% in cazul in care primarul, respectiv eu, se implica in mod hotarat in campanie.

Am castigat cu 87% alegerile pentru functia de primar. Nu am fost, din anumite motive pe care nu le-am inteles, in echipa pentru referendum, poate si pentru ca am fost unul dintre cei care au spus ca nu ar fi oportun sa facem referendumul, si au vazut ca au obtinut pe Baia Mare doar 28% prezenta, fata de 47-48% cat am obtinut eu prezenta cand am candidat.

Deci o implicare a mea ar aduce un plus candidatilor USL si ar putea sa sara de pragul de 50%. Daca doresc acest lucru, i-am rugat sa imi elimine din lista de 3 candidati pe cel putin un personaj cu care eu nu pot sa fac campanie, nu pot sa ies pe strada.

Si sa imi trimita de la nivel central inclusiv o personalitate a partidului, ca banuiesc ca sunt multi nemultumiti si la Bucuresti, o personalitate cu care sa pot iesi in fata oamenilor si de care sa ma folosesc in rezolvarea problemelor comunitatii si a doleantelor pe care le are comunitatea locala, acum sau in perspectiva. Un om cu care sa pot avea dialog, un om care sa duca mai departe opiniile noastre in Parlamentul Romaniei sau in relatia cu guvernul.

O alta varianta care ar fi, daca acest lucru nu va fi acceptat de conducerea PNL?

O alta varianta ar fi, si am propus acest lucru conducerii partidului, sa marsez in aceasta campanie electorala cu candidati independenti, sa ii scot cu peste 50% deputati sau senatori si, ulterior, sa revin cu ei in partid. Doar pentru a da, intr-un fel, o lectie celor care au fost neinspirati in nominalizarea candidatilor. Dar asta nu este nici util pentru partid.

Pe de alta parte, nu inteleg de unde atata larghete in a nominaliza tot felul de candidati neperformanti, care nu or sa genereze un plus electoral. Noi, cei de la USL, nu suntem intr-o situatie de 80%, suntem undeva la limita, undeva la 50%, unde fiecare vot conteaza, fiecare parlamentar conteaza.

Nu putem sa riscam cu tot felul de astfel de personaje, cu tot felul de situatii conflictuale in USL sau in cadrul PNL, care nu o sa ne ajute electoral.

De ce sunt atat de multe propuneri din afara PNL? Presa a semnalat faptul ca pentru foarte multe locuri eligibile au fost preferati straini in locul unor liberali care au muncit pentru partid ani de zile. Au fost acordate nu mai putin de 26 de derogari de vechime.

Exista o oportunitate a celor care conduc partidul de a-si forma definitiv o masa de manevra, respectiv un nucleu de putere, astfel incat sa poata conduce acest partid pe o perioada lunga de timp.

Orice conducator are nevoie de o camarila sau de o intreaga pleiada de slugi.

Tocmai asta se incearca probabil: implantarea unor personaje care sa fie apoi utile in orice demers electoral in cadrul partidului sau sa fie supuse intr-un mod foarte clar conducerii.

Dar lucrul acesta, intr-un fel, pune la colt unul dintre principiile valoroase ale partidului - faptul ca ne putem exprima intr-un mod liber si ne sunt si respectate opiniile in cadrul partidului.

Din pacate, lucru acesta nu se prea intampla. E pacat ca, intr-un partid cu valori importante, sa nu fie ocrotite curentele minoritare. Fiecare om are valoarea lui si fiecare opinie are valoarea ei.

Cam cati membri PNL gandesc ca dumneavoastra?

Cu siguranta ca, la baza partidului, sunt foarte multi liberali nemultumiti sau dezamagiti de deciziile partidului. Pe de alta parte, cu siguranta ca foarte multi dintre cei care doresc sa candideze pentru Parlamentul Romaniei, chiar daca au o alta parere fata de conducerea partidului, sunt tacuti in acest moment pentru ca nominalizarea lor depinde de stiloul presedintelui PNL.

Demersul meu nu este un afront la adresa conducerii sau a presedintelui PNL, este o incurajare in a reveni la normalitate. Si o incurajare inclusiv de a respecta angajamentul pe care actuala conducere si-a luat-o atunci cand au castigat. Primul punct a fost consolidarea dreptei romanesti.

Eu inteleg ca, in mod exceptional, in acest moment e utila constructia USL, dar asta nu inseamna ca in interiorul partidului nu trebuie sa incepem o dezbatere cu privire la modul in care ne afirmam ca si partid de dreapta, ca si pol catalizator al dreptei romanesti.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Chereches scrisoare PNL candidati, #Chereches PNL Antonescu slugi , #primar Baia Mare