Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Cum explica primarul Catalin Chereches rezultatul de sub 50% al USL in Maramures

Luni, 22 August 2011, ora 19:16
5070 citiri
Cum explica primarul Catalin Chereches rezultatul de sub 50% al USL in Maramures
Foto: Arhiva

Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, apreciaza rezultatul alegerilor de duminica din Colegiul 2 al Maramuresului drept "un lucru bifat" pentru USL, nu neaparat un succes. In opinia sa, prezenta scazuta la vot a fost cauzata de "scarba pe care electoratul o are fata de jocul politic", dar si de faptul ca Maramuresul a fost uitat ani in sir de guvernantii de la Bucuresti.

"Consider aceste alegeri un lucru bifat pentru USL. Daca e sa ma raportez strict la performanta nu e ceea ce ma asteptam. Mi-as fi dorit ca USL sa isi aranjeze in asa fel strategia electorala incat sa castigam cu peste 50%, asa cum am facut-o cel putin eu, la primarie", a declarat Catalin Chereches, pentru Ziare.com.

In opinia sa, rezultatul obtinut de Florin Tataru, candidatul USL, (42,67%), a fost datorat "in proportie de 99%" constructiei politice care l-a sustinut, fiind vorba atat despre un vot politic in favoarea USL, dar si de un vot de "amendare a ceea ce PDL a facut sau n-a facut pentru Romania si in special pentru Maramures".

"Nu e o tragedie ca persoana nu are neaparat notorietate sau eligibilitate. Daca partidul reuseste sa impinga personajul, lucrurile pot sa si functioneze. Mi-as fi dorit un scor mult mai bun, dar sunt convins ca in 2012, intr-o formula consolidata, cel putin la alegerile locale cu un tandem intre mine si un candidat viabil la presedintia Consiliului Judetean, USL va putea in Maramures sa faca o figura frumoasa", a mai explicat Catalin Chereches, pentru Ziare.com.

Rezultate oficiale alegeri: USL castiga in Maramures, PDL in Neamt

Intrebat daca alegerile de duminica arata ca USL in judetul Maramures are sub 50% din preferintele electoratului, Catalin Chereches a replicat: "La ora asta, cu tot respectul fata de colegul meu, avand in vedere ca nu a existat politic in ultimii ani si a avut un handicap din punct de vedere al notorietatii, votul politic a fost acesta, de 42%".

In schimb, analizele facute arata ca USL a castigat in cele doua orase din colegiul 2, dar a pierdut in mediul rural.

"Pe Baia Mare si in Somcuta Mare, singurele orase din acest colegiu, a castigat USL. In rest, in comune votul pentru PDL a fost ceva mai mare, chiar daca majoritatea primarilor erau ai PNL. Dar, spre deosebire de Baia Mare, in acele comune s-au facut cateva asfaltari electorale importante", a comentat ironic Chereches.

Maghiarii nu merg la vot daca nu au candidat propriu

Rezultatul obtinut de Florin Tataru, de sub 50%, este surprinzator, in conditiile in care social-democratul a fost sustinut nu numai de USL ci si de UDMR. Catalin Chereches spune ca explicatia vine din faptul ca atunci cand nu au candidat propriu, maghiarii nu se prezinta la vot.

"Pentru alegerile locale si pentru primarie eu am avut un parteneriat cu UDMR. Dar in momentul in care dansii nu au un candidat propriu, nu pot sa isi mobilizeze electoratul la vot. Am facut o analiza cand am candidat eu la primarie si cred ca acelasi lucru s-a intamplat si acum. Faptul ca liderii UDMR spun 'votati candidatul unui partid sau al altuia', daca UDMR nu are candidat propriu, maghiarii nu merg la vot. La mine au participat intr-o proportie de circa 20% din cei care participa in mod traditional la vot", a declarat primarul din Baia Mare.

Doamna Udrea a avut decenta sa abordeze PNDI strict administrativ

Catalin Chereches a reamintit ca nici in 2008, la alegerile la termen, nu a fost prezenta mult mai mare la urne.

"Poate ca, fiind totusi in Transilvania de nord, oamenii nu au o apetenta pentru zona aceasta de campanie electorala dirijata, nu pot fi dusi cu autocarele la vot", a remarcat el.

Intrebat de ce nu au fost stimulati alegatorii altfel, de ce nu a contat mai mult prezenta in campanie a liderilor USL, Crin Antonescu si Victor Ponta, Catalin Chereches a raspuns ca in mod traditional in judetele din nordul Transilvaniei prezenta este mai scazuta.

"Traditional, nu se inregistreaza astfel de prezente, nu numai in Maramures, nici in Satu Mare, Salaj, Bistrita, Bihor sau Cluj. Oamenii nu au apetenta pentru politica. Au existat dezamagiri, poate ar trebui sa facem o analiza si asupra fondurilor care au venit in Transilvania in ultimii ani. Cu exceptia Clujului, care a beneficiat prin domnul Boc de mai multe fonduri, Transilvania a fost vaduvita de fonduri si ardelenii au inteles acest lucru. Poate e si aceasta o metoda prin care taxeaza politicul in ultimii 15 ani", a explicat edilul.

In opinia sa, semnarea de contracte de catre ministrul Elena Udrea cu cateva zile inainte de alegerile de duminica nu a avut un efect direct.

"Politic, electoral, nu cred ca a avut vreun efect, pentru ca doamna Udrea, spre deosebire de ceea ce fac altii sau s-a intamplat in alte locuri, a avut decenta sa abordeze strict administrativ semnarea PNDI si nu s-a discutat absolut nimic politic, nici in conferinta de presa, nici in alte intruniri. A fost o intalnire de o ora in care s-au prezentat componentele PNDI, s-au semnat contractele si simplul fapt ca vine un ministru care apartine unui partid nu inseamna ca si curg voturile pe tobogan", a afirmat Catalin Chereches.

Despre alegerile din 2012: Sper sa nu imi arunce in spate un partener PSD mult prea greu de dus

Catalin Chereches si-ar dori un rezultat mai bun al USL la alegerile locale si parlamentare de anul viitor, dar spune ca depinde foarte mult si de nominalizarile pe care le va face uniunea.

Primarul din Baia Mare si-ar dori sa faca tandem tot cu un liberal, care sa castige Consiliul Judetean, dar decizia nu este inca luata, fiind posibil sa intre in alegeri cu un partener de la PSD.

"Voi respecta decizia, asa cum am facut-o si cu ocazia acestei nominalizari, pe care nu am agreat-o foarte tare, dar in final am dat un mesaj de sustinere. Nu stiu daca a contat sau nu, drept e ca pe Baia Mare si mai ales pe sectiile unde baimarenii stiu ca am o oarecare influenta, USL a castigat cu peste 60%.

Daca se va face o nominalizare a unui candidat din partea PSD la CJ, eu, ca liberal, am sa il sustin. Sper sa nu imi arunce in spate un partener mult prea greu de dus. Nu vreau sa dau exemple, dar cred ca de aceasta data vom gasi persoana potrivita, eu mi-as dori sa fie un liberal fie doar si pentru ca majoritatea primarilor sunt liberali si cred ca Maramuresul are un nucleu liberal important aici. Baia Mare are un primar liberal, de aceea ar fi mult mai usor sa generam un astfel de tandem aici", a declarat Catalin Chereches.

El a dezvaluit ca, in sondaje, PNL e inaintea PSD la nivel judetean, si, in plus, orice candidat al USL ar fi cu circa 10 procente inaintea actualului presedinte al CJ Maramures, posibil viitor candidat din partea PDL.

Partidul "Sacosa" ar putea intra in Parlament

Intrebat care sunt concluziile pe care USL trebuie sa le traga in urma acestei prime confruntari cu PDL, Catalin Chereches a raspuns: "La Maramures, concluzia se leaga de prezenta scazuta la vot si poate din scarba pe care electoratul o are fata de jocul electoral sau politic, si fata de faptul ca Maramuresul a fost uitat ani la rand de catre guvernari, indiferent de ce culori au fost ele. La Neamt, aceste alegeri ne arata faptul ca, din pacate, daca un alt personaj nu neaparat Dan Diaconescu, ar face un partid care sa se numeasca 'Sacosa', poate ca ar lua cateva procente importante".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#alegeri Maramures 2011, #Catalin Chereches Baia Mare, #Florin Tataru alegeri Maramures , #primar Baia Mare