Perchezitii la primaria Baia Mare si la un trust media - Chereches, suspectat de achizitii ilegale (Video)

Marti, 18 Iunie 2013, ora 11:04
4026 citiri
Perchezitii la primaria Baia Mare si la un trust media - Chereches, suspectat de achizitii ilegale (Video)
Foto: Arhiva

Edilul din Baia Mare Catalin Chereches a intrat in vizorul DNA, fiind suspectat ca ar fi facut mai multe achizitii in numele primariei. Printre acestea s-ar numara si un site apartinand trustului de presa eMaramures. Site-ul in cauza ar fi fost cumparat de Chereches prin interpusi de la compania Inserv.

De altfel, atat la primaria Baia Mare, cat si la trustul de presa se desfasoara perchezitii, oamenii legii ridicand mai multe documente si un calculator. Se pare ca apoi Chereches va fi condus la sediul DNA pentru a-i fi aduse la cunostinta invinuirile, informeaza Digi 24.

Verificarile vizeaza, printre altele, relatia dintre administratia locala si eMaramures, mai exact daca primarul Chereches a implicat administratia locala in procesul de achizitie a site-ului respectiv.

Reprezentantii DNA nu au dorit sa ofere informatii oficiale, deoarece ancheta este in curs de desfasurare.

ZiarMM.ro scrie ca procurorii DNA au verificat si relatiile economice dintre primaria Baia Mare si cluburile sportive finantate de municipalitate, unul dintre ele fiind Stiinta HCM Baia Mare.

Totodata, potrivit sursei citate, in cursul diminetii au fost efectuate perchezitii la sediile mai multor firme baimarene, precum si la domiciliul lui Cristian Span, detinatorul trustului eMaramures.

Chereches: Eu imi fac treaba, nu am fost intrebat vizavi de acest subiect

Contactat de Antena3, Catalin Chereches a declarat ca este la birou si nu a fost contactat de nimeni.

"Sunt la birou, muncesc, imi fac treaba, sunt dispus sa raspund la orice fel de intrebari, inclusiv din partea organelor abilitate ale statului", a declarat primarul, spunand ca nu are cunostinta de speculatiile aparute in presa si ca nu cunoaste niciun om de afaceri arestat care sa fi dat declaratii despre el.

ZiarMM.ro scrisese ca, potrivit unor surse, vizita procurorilor este urmare a unor declaratii date de omul de afaceri Ioan Balta (XS Sud Compani). La mijlocul lunii martie, acesta a fost arestat, in urma perchezitiilor efectuate de procurorii bucuresteni. In prezent, Ioan Balta este cercetat in libertate pentru infractiuni de natura economica, ancheta fiind in derulare.

In momentul in care i-a fost indicat numele lui Ioan Balta, Catalin Chereches a mentionat ca acesta este administratorul unei societati care presteaza servicii de intretinere si cu care Primaria a avut contracte, dar a precizat ca nu au fost achitati banii pentru lucrari neefectuate corespunzator.

"Eu sunt la munca, imi fac treaba, deocamdata nu am fost intrebat vizavi de acest subiect", a subliniat inca o data edilul din Baia Mare, dezmintind inclusiv faptul ca s-ar fi efectuat perchezitii la Primarie.

"Cu siguranta ca daca lucrurile vor evolua, voi comunica si voi avea o atitudine publica", a dat el asigurari.

Catalin Chereches si-a inceput activitatea politica in PSD, in 2003. A trecut ulterior la PDL, ca in final sa ajunga si membru PNL, partid din care a fost exclus la inceputul anului in curs.

In perioada 2008 - 2011 a fost deputat in Parlamentul Romaniei, fiind ales la alegerile locale partiale din data de 8 mai 2011 primar al municipiului Baia Mare. La alegerile locale care au fost organizate la data de 10 iunie 2012, Catalin Chereches a fost reales in functie cu 86,3 %.

Chereches a mai fost vizat de DNA

Potrivit declaratiei de interese, Catalin Chereches este presedinte membru asociat la Fundatia "Dorel Chereches", asociat la VDC Holding SRL, unic asociat la VDC Medical SRL, actionar la SC SEVARO SA, asociat la SC M&C Consulting SRL si membru al Asociatiei Rivulus Fashion, informeaza Mediafax.

In iulie 2009, procurorii DNA Cluj anchetau o afacere imobiliara propusa Consiliului Local Baia Mare de Catalin Chereches, care in acea perioada era deputat. In acest caz au fost audiati viceprimarul de la acea vreme Mircea Dolha (PSD).

Proiectul de hotarare al Consiliului Local Baia Mare ajuns in atentia DNA a fost votat in anul 2007 in urma mai multor scandaluri, pentru ca locatarii din zona in care urma sa se ridice complexul rezidential au depus mai multe reclamatii la Primarie in care au cerut oprirea lui.

Proiectul a fost initiat de firma VDC Holding din Baia Mare, la care actionar era Catalin Chereches, precum si mama acestuia, Viorica Chereches.

La cateva luni de la aprobarea PUZ-ului in Consiliul Local Baia Mare, proiectul a fost preluat de firma Maexpa SRL din Baia Mare, dupa ce imobilul de pe strada Avram Iancu pe locul caruia urma sa se dezvolte complexul rezidential a fost cumparat de la Viorica Chereches contra sumei de aproape sapte milioane de lei.

Tranzactia se afla inscrisa in declaratia de avere din 2009 a Vioricai Chereches, director al Spitalului de Boli Infectioase din Baia Mare, figurand la capitolul III "Bunuri mobile a caror valoare depaseste 1.000 euro fiecare si bunuri imobile instrainate in ultimele 12 luni". Vanzarea s-a incheiat la 20 decembrie 2007, potrivit declaratiei de avere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Chereches ancheta DNA eMaramures, #Chereches DNA achizitii ilegale primarie , #primar Baia Mare