Primarul din Baia Mare, ales cand era dupa gratii intr-un dosar de coruptie, infiinteaza Compartimentul pentru Integritate si Anticoruptie

Luni, 12 Februarie 2018, ora 12:38
9136 citiri
Primarul din Baia Mare, ales cand era dupa gratii intr-un dosar de coruptie, infiinteaza Compartimentul pentru Integritate si Anticoruptie
Foto: Arhiva Facebook/ Catalin Chereches

Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, a anuntat, luni, ca institutia infiinteaza Compartimentul pentru Integritate si Anticoruptie, aceasta fiind o intiativa unica la nivel national in administratia locala.

Primarul a mentionat ca viitorul compartiment va functiona in baza unor modele functionale din strainatate, dar si ca o masura de prevedere, mai ales ca la randul sau a fost supus provocarilor si instigarilor celor care doresc sa obtina avantaje nelegale de pe urma celor care administreaza bunul public.

La nivelul acestui compartiment vor fi colectate, centralizate si prelucrate informatii pe care cei care se considera lezati de fapte de coruptie sau de abuzuri ale functionarilor le vor putea face cunoscute, cetatenii putandu-se adresa cu incredere persoanelor specializate ce vor deservi acest compartiment, mai sustine Chereches.

Totodata, aceste informatii vor fi transmise, mai departe, catre institutiile statului cu atributii in acest sens. De asemenea, se doreste colaborarea cu specialisti din cadrul ambasadelor SUA, Marii Britanii, Germaniei, Suediei, Norvegiei si a Frantei.

"De multa vreme imi doresc ca cetatenii sa se poata adresa cu incredere unui corp de oameni integri si profesionisti care sa preia nemultumirile, sesizarile faptelor de coruptie sau asimilate faptelor de coruptie, abuzurilor, dar si chestiunilor ce tin de lipsa de integritate si moralitate a angajatilor din primarie (...) Acest Compartiment pentru Integritate si Anticoruptie in cadrul administratiei publice locale a Municipiului Baia Mare doresc sa se adreseze si angajatilor de la nivelul autoritatii locale care de foarte multe ori sunt provocati si instigati sa faca acte cu caracter nelegal, fiind deseori supusi unor tentatii de ordin material.

In cele mai multe dintre aceste situatii se doreste ori rezolvarea pe cai nelegale a unor situatii care nu isi pot gasi rezolvarea legala sau eliminarea acelor angajati de la nivelul administratiei publice locale pentru ca deranjeaza sau pentru ca nu accepta compromisuri sau ilegalitati", a scris Catalin Chereches pe pagina de socializare.

De asemenea, primarul a precizat ca a transmis structurii centrale a DNA, dar si Agentiei Nationale de Integritate (ANI) o solicitare pentru ca aceste institutii specializate ale statului roman sa puna la dispozitia administratiei publice locale baimarene persoane specializate - procurori, ofiteri sau inspectori - pentru a prelucra personalul din structura Municipiului Baia Mare in chestiunile legate de anticoruptie, integritate, comportament, atitudine in situatii in care sunt provocati.

Totodata, cei care lucreaza in administratia locala vor trebui sa cunoasca legea si manierele in care sa raspunda sau sa actioneze, mai sustine Chereches.

Amintim ca primarul Catalin Chereches este anchetat pentru luare de mita si a stat in arest preventiv din aprilie pana in august 2016.

Chereches a fost reales, in urma alegerilor locale din iunie 2016, in functia de primar la Baia Mare cu peste 70% din voturi, a depus juramantul, dar a fost suspendat din functie prin ordin al prefectului judetului Maramures.

Ulterior, s-a aflat in perioada august - decembrie 2016 in arest la domiciliu, dupa care a fost plasat sub control judiciar.

Abia in 10 mai 2017 Curtea de Apel Cluj a admis contestatia depusa la masura controlului judiciar si a inlaturat obligatia lui Chereches de a nu exercita mandatul de primar, astfel ca acesta si-a reluat functia.

Citeste si Chereches, dupa ce a aflat ca poate fi din nou primar: Nu stiu daca cineva imi poate da inapoi tot ce am pierdut ca om

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Compartiment Integritate Anticoruptie Baia Mare, #primar Baia Mare infiintare CIA , #primar Baia Mare