Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Infrangerea clasei politice la Baia Mare (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 10 Mai 2011, ora 08:22
7979 citiri
Infrangerea clasei politice la Baia Mare (Opinii)
Foto: maramedia.ro

USL clameaza o mare victorie in alegerile locale anticipate din Baia Mare. Intr-un fel, asa si este.

In competitia directa cu PD-L, candidatul social liberal a castigat detasat, din primul tur, cu 51%. Mai grav, reprezentantul PD-L nu a reusit sa se claseze nici macar pe locul al doilea, ci doar pe treilea, dupa un independent, fost membru PSD.

Rezultatul acesta anunta vremuri grele pentru democrat liberali in 2012.

Daca privim insa imaginea de ansamblu, alegerile de la Baia Mare reprezinta o uriasa infrangere a intregii clase politice romanesti si un la fel de mare semnal de alarma. Caci la vot s-au dus doar 29% dintre alegatori. Adica mai putin de o treime dintre baimareni au fost interesati cine le va conduce orasul in urmatoarea perioada. Este un procent extrem de scazut, mai ales pentru un scrutin local.

Asemenea demobilizare electorala mai intalnim, e drept, prin societati perfect asezate, unde nici macar nu conteaza foarte tare cine e primar, cat timp lucrurile sunt asezate pe fagasul corect, nimeni nu se apuca de inovatii si nu trebuie decat intretinut un bine deja construit. Ma indoiesc sincer ca Baia Mare se afla in aceasta fericita situatie.

Alegerile de acolo confirma, insa, ceea ce sondajele ne tot arata de multa vreme: imensa majoritate a electoratului este dezamagita, scarbita, total dezinteresata de intreaga clasa politica din Romania. Iar aceasta stare se traduce in absenteism masiv de la vot. Consecintele sunt doua.

In primul rand, vorbim despre alesi total nereprezentativi. De exemplu, noul primar al Baii Mari a fost ales, practic, de numai 15% dintre cetatenii cu drept e vot ai orasului. E desigur legal si scrutinul va fi validat. Dar reprezentativitatea lui Catalin Chereches este jalnica.

A doua consecinta este mai putin vizibila, dar cel putin la fel de grava. Cat timp unul dintre cele mai importante procese democratice, poate chiar cel mai important, este fie sabotat, fie ignorat de majoritatea cetatenilor, ne aflam practic intr-o criza a democratiei.

Atat doar ca alternativa la democratie e una singura si ar trebui sa ne provoace fiori reci pe sira spinarii - dictatura. Nu aceea pe care o acuza acum tot felul de politruci cu sau fara carnete de partid, ci aceea adevarata, pe care se pare ca am uitat-o cu mult prea repede.

Cum am ajuns aici? Chiar profilul invingatorului de la Baia Mare contine explicatia in toata splendoarea sa. Catalin Chereches a fost ales in 2008 deputat PSD. In februarie 2010, adica atunci cand social-democratii inca nici nu se dezmeticisera dupa pumnul in figura primit la prezidentiale, Chereches a demisionat si s-a inscris in grupul independentilor pentru a incepe, conform propriei declaratii, "un drum nou, alaturi de oameni seriosi, verticali, morali si, in primul rand, buni romani".

Dar cand s-a format UNPR, surpriza!, Catalin Chereches nu s-a mai dus cu oamenii cei seriosi, verticali, morali si buni romani, ci s-a inscris in PNL, descoperind brusc ca UNPR "este un partid care atarna de PD-L, un fel de filiala a lui Basescu".

Doar ca n-au trecut decat cateva luni si in septembrie 2010 Catalin Chereches a fost exclus din PNL, deoarece, impreuna cu un consilier judetean maramuresean, a provocat ruperea protocolului PNL-PSD la nivel local, prin demiterea viceprimarului din Baia Mare, Mircea Dolha, care i-a fost contracandidat in alegerile de duminica, din postura de independent.

Iata ca dupa numai 9 luni, politicianul plecat din PSD si exclus din PNL pentru ca a stat la originea unei rupturi dintre cele doua partide candideaza ca independent sustinut de alianta PSD+PNL la functia de primar al orasului Baia Mare.

In spatele acestei ecuatii complicate sta secretul rusinos al victoriei USL. Uniunea PSD+PNL s-a atarnat de popularitatea lui Catalin Chereches, cu doar o luna inainte de alegeri, pentru a obtine o victorie altfel incerta. Caci noul primar putea obtine o victorie chiar mai clara, cu o prezenta mai buna la vot, daca ramanea independent autentic.

PD-L a incercat aceeasi smecherie, dar a ales prost candidatul. A mers tot pe mana unui independent, pe directorul aeroporului din Baia Mare. Culmea e ca un membru PD-L a candidat ca independent. La fel fostul viceprimar PSD al orasului.

Si privind acest spectacol dezgustator oferit de politica romaneasca, cam ce ar trebui sa gandeasca si sa faca alegatorii? Exact ce au facut. Sa intoarca spatele si sa stea acasa. Dar in felul acesta lasa decizia pe mana nucleelor dure ale partidelor care nu se socotesc obligate la o reforma reala. Starea politicii creeaza absenteism, absenteismul genereaza baltirea politicii. Ne aflam in plin cerc vicios.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#alegeri primar Baia Mare, #alegeri Baia Mare rezultat, #Chereche PSD PNL alegeri, #Chereches primar , #stiri Catalin Chereches