Ati fi de acord cu demiterea parlamentarilor prin referendum? - Dezbatere Ziare.com

Sambata, 21 Mai 2011, ora 18:23
5490 citiri
Ati fi de acord cu demiterea parlamentarilor prin referendum? - Dezbatere Ziare.com
Foto: Arhiva

Sambata 21 mai 2011 se implineste un an de cand senatorul PSD Catalin Voicu a fost trimis in judecata de procurorii DNA, acuzat fiind de fapte grave de coruptie, si aproape 14 luni de cand el se afla in spatele gratiilor, in arest preventiv. Cine a reprezentat in tot acest timp in Senat interesele bucurestenilor din Colegiul 9 al Capitalei? Nimeni. Si ne mai miram ca romanii refuza sa se mai prezinte la vot...

Care este motivul pentru care timp de mai bine de un an de zile fotoliul de senator ocupat pe hartie de Catalin Voicu a ramas gol? Greu de raspuns si greu de acceptat ca acest lucru se poate intampla intr-o societate democratica in care menirea unui parlamentar este sa se lupte pentru interesele cetatenilor care l-au votat, nu sa ocupe timp de patru ani o pozitie privilegiata in stat.

Sigur, ideal ar fi ca toti parlamentarii care au probleme grave in justitie sa isi prezinte demisia de onoare. Nu sunt putini, dar inca nu putem avea aceasta pretentie de la ei sau de la partidele care i-au promovat. Ar fi mult prea mult, nu?

Dar unui parlamentar care nu isi poate exercita mandatul, cred ca i-am putea cere sa ii permita altcuiva sa preia atributiile sale. Asa se intampla si in cazurile banale, cand, de exemplu, un profesor se imbolnaveste, un medic pleaca sa munceasca in strainatate, o functionara de la ghiseu intra in concediu de maternitate. Toti cei indisponibili, dintr-un motiv sau altul, cedeaza, mai devreme sau mai tarziu, locul altcuiva, macar provizoriu. Nu si senatorul PSD Catalin Voicu.

De retinut este si faptul ca acuzatiile aduse la adresa sa nu sunt deloc usoare: trafic de influenta in forma continuata si fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata. In acelasi dosar apar nume grele, un magistrat de la Inalta Curte, oameni de afaceri importanti, lucrurile nu sunt deloc simple, dovada ca desi a cerut in mod repetat judecarea sa in stare de libertate, magistratii de la Inalta Curte i-au respins aceste solicitari, ultima oara in urma cu trei saptamani.

Legal, Catalin Voicu nu poate fi obligat sa cedeze locul obtinut in Senat. Dar el ar putea sa demisioneze pur si simplu, urmand exemplul colegului sau de partid Miron Mitrea, care, in 2008, a parasit Parlamentul pentru a-si rezolva problemele in justitie, desi nici macar nu se pusese problema arestarii sale.

Ce este si mai greu de inteles pentru mine, simplu alegator, este faptul ca PSD nu pare deloc deranjat de aceasta situatie. Nu resimte lipsa unui vot in plus la Senat (desi diferenta Putere-Opozitie este extrem de mica, de 1-2 voturi), nu se considera dezonorat de faptul ca unul dintre parlamentarii sai este arestat, nu si-a propus si nici nu isi propune sa il convinga pe Catalin Voicu sa demisioneze pentru a permite aducerea unui alt social-democrat in Senat, in conditiile in care este evident ca USL are sanse maxime sa castige din nou alegerile in Colegiul 9 din Capitala.

PSD nu este preocupat de aceasta situatie iesita din comun.

Cel putin asa reiese din discutiile purtate cu cativa lideri de marca: senatorul Ecaterina Andronescu, vicepresedinte al partidului si membru al organizatiei PSD Bucuresti, deputatul Nicolae Banicioiu care este si seful tinerilor social-democrati, si Marian Vanghelie, presedintele organizatiei PSD Bucuresti.

Din randurile alegatorilor i-am cerut parerea lui Adrian Moraru, director la Institutul pentru Politici Publice, intamplator unul dintre bucurestenii care la alegerile din 2008 locuia in colegiul care l-a trimis in Senat pe Catalin Voicu. Printre alte observatii pe care le face, acesta ridica o problema extrem de interesanta: De ce un ales uninominal, de la primar la presedintele tarii, poate fi demis prin referendum, local sau national, iar un parlamentar nu?

Am putea sa introducem si in Romania unul din mecanismele existente in alte tari democratice prin care un parlamentar care isi nemultumeste grav electorii sa poata fi sanctionat de ei cu demiterea, in urma unui referendum. Dar suntem in stare sa o facem? Va puteti inchipui ca parlamentarii romani ar vota un asemenea proiect de lege, in conditiile in care, din cate se pare, aproape toti romanii, alegatori sau alesi, au uitat ca sensul democratiei este de jos in sus nu invers?

Ziare.com va invita sa cititi declaratiile si dialogurile purtate cu cei mentionati mai sus, argumentele lor, si sa va spuneti parerea: Credeti ca senatorul CatalinVoicu ar trebui sa demisioneze, permitand astfel bucurestenilor din Colegiul 9 sa fie reprezentati cat mai curand de altcineva in Parlament? Ati fi de acord cu legiferarea posibilitatii de demitere a unui parlamentar prin referendum?

ECATERINA ANDRONESCU: Nu s-a discutat niciodata aceasta problema

- Nu s-a discutat niciodata problema in partid. Din cate stiu eu, s-a cerut clarificarea de catre justitie, pentru ca este firesc sa nu tii un om fara sa ii spui ca e 'alba sau neagra'. Dar o discutie pe aceasta tema nu a fost.

Instanta este cea care este chemata sa clarifice aceste lucruri. Nu exista in acest moment o cale de a-si pierde mandatul, decat daca si-ar da demisia. Cine sa discute cu el? Va dati seama...

NICOLAE BANICIOIU: Demisia este unilaterala

- Important este de vazut ceea ce va spune justitia in cazul lui. El este de un an de zile retinut preventiv, inteleg eu. Daca intr-un an de zile nu s-au lamurit procurorii, deja e un semn de intrebare. Dar probabil ca justitia ne va elimina si acest dubiu vreodata si vom putea avea detalii. Pana atunci...

Simtim un vot lipsa, dar eu sper ca in urmatoarele doua saptamani sa nu se mai puna problema unei diferente de un vot sau doua la Senat, sper ca diferenta sa fie mult mai mare intre USL si PD-L.

Au fost discutii, nu am cum sa va confirm pentru ca nu sunt membru al organizatiei de Bucuresti, dar sunt convins ca acolo in organizatie au fost discutii.

Singurul lucru pe care vi-l pot spune si singura mea nedumerire este cea legata de procedura de a aresta pe cineva preventiv timp de un an de zile, ceea ce mie imi ridica un semn de intrebare. As vrea sa ma lamuresc cum poate fi cineva un an de zile in arest preventiv. Si nu neaparat legat de Catalin Voicu, ci, in general, de procedurile pe care le foloseste justitia din Romania. Poate fi corecta aceasta decizie, poate sa fie mai putin corecta. Dar sper ca aceste dubii se vor lamuri.

Opinia mea nici macar nu conteaza legat de acest lucru. Oamenii l-au votat si el are un mandat. Demisia este unilaterala, nu am eu cum sa il demit. El probabil lupta sa isi demonstreze nevinovatia. Avocatii domniei sale asta fac, cauta sa ii demonstreze nevinovatia. Intrebarea mea este ce se va intampla daca, pana la urma, nu va fi gasit vinovat? Cred ca cel mai bine e sa lasam justitia sa functioneze.

MARIAN VANGHELIE: Cred ca este nejustificata retinerea in continuare a domnului Voicu

- Acest caz nu se discuta in mod deosebit in organizatia PSD Bucuresti. Acest caz, intr-o tara democratica trebuie sa fie discutat de justitie.

Nu se discuta in cadrul partidului acest caz pentru ca nu avem calitatea. Pentru ca s-a implinit un an de zile si s-a dat drumul dosarului pe fond, credem ca este nejustificata retinerea domnului Voicu. E un punct de vedere al meu personal si nicidecum discutat in organizatia de Bucuresti.

Eu sunt sigur ca pana la urma justitia isi va spune cuvantul in sensul pozitiv, pentru ca in acest moment nu mai are rost retinerea dumnealui. Si atunci se rezolva toate problemele.

Banuiesc ca se va intoarce in Senat, eu nu stiu ce va dori dansul, nu am mai vorbit ... Eu v-am spus punctul meu de vedere privitor la ce cred ca ar trebui sa se intample si nu sa discute orisicine, oricum si in orice fel.

ADRIAN MORARU: Daca alegatorii ar sti cine ii reprezinta, poate s-ar scandaliza, dar nu cred ca stiu

- Am locuit in acel colegiu, domnul Voicu ma reprezenta in Senat. Cred ca e vina oamenilor pana la urma. Noi am si spus de-a lungul timpului ca acest sistem de vot uninominal nu o sa fie un panaceu pentru comportamentul politicienilor si ca tine foarte mult si de oameni. Acesta este un exemplu. Nimeni din acel colegiu nu isi pune problema ca oamenii aceia nu sunt reprezentati.

Ca un amanunt, domnul Catalin Voicu este reprezentantul colegiului pe teritoriul caruia se afla inclusiv Parlamentul Romaniei.

- Dar de ce nu ia PSD o decizie ferma?

- PSD nu ar putea sa faca mare lucru. Catalin Voicu este intr-o situatie delicata, pe de alta parte. Gestul maxim pe care am putea sa il asteptam de la PSD, sau de la orice alt partid care are un asemenea reprezentant, fie el consilier local fie parlamentar arestat, este sa ii ceara sa isi dea demisia. Mai mult de atat nu pot sa faca.

- E surprinzator faptul ca cei din PSD nici macar nu se gandesc sa la asa ceva, desi ii afecteaza, atat ca imagine, cat si prin lipsa unui vot in Parlament .

- Dincolo de asta, le-ar fi foarte usor sa castige daca s-ar organiza alegeri, este un colegiu in Bucuresti, in sectorul 5, unde primar este domnul Vanghelie. Nu ar fi o problema, ar fi niste alegeri cu rezultat aproape anuntat.

Pe de alta parte, un parlamentar poate sa fie oricand arestat. Problema e ce facem cu ei, pentru ca exista o sansa, oricat de mica, ca domnul Voicu sa scape necondamnat. Nimeni din tara asta nu poate sa spuna ca sigur e vinovat si sigur va fi condamnat. Sau s-ar putea sa fie vinovat, dar sa ia pedeapsa cu suspendare. Sau poate domnul Voicu colaboreaza cu anchetatorii si da un alt nume si primeste o pedeapsa foarte mica, care pana la urma se duce la suspendare si asta este.

Nu putem sa impunem un mecanism pentru ca cineva care este judecat in stare de arest sa piarda automat mandatul.

- Dar exista si demisii de onoare, demisii date pentru a nu ii afecta si pe altii. Dominique Strauss-Kahn a demisionat de la varful FMI, parlamentarii europeni suspectati de coruptie au demisionat in 48 de ore, Adrian Severin macar a demisionat din PSD, chiar daca nu a facut-o si din PE. Toti acestia se lupta in continuare sa isi demonstreze nevinovatia si totusi au demisionat.

- Au facut-o, dar ambele cazuri nu s-au intamplat in Romania. Tine si de presiunea exercitata de opinia publica, asa cum am mai spus la inceput in colegiul respectiv nu exista nicio presiune legata de Catalin Voicu.

Sincer, in locul unuia dintre celelalte partide, de fapt mai degraba PD-L pentru ca PNL fiind in alianta cu PSD nu ar fi foarte incantat sa faca asa ceva, as fi trimis o scrisoare fiecarui alegator din acel colegiu spunandu-i: 'Exprimati-va supararea ca parlamentarul dumneavoastra nu va reprezinta si faceti ceva. Nu neaparat sa ne votati pe noi, dar haideti sa ii determinam sa faca alegeri. Si daca voi vreti sa ii votati in continuare, asta este, asta e democratia, dar hai sa mergem mai departe!'.

Cred de asemenea ca, desi este un mecanism foarte periculos in anumite conditii, poate ca ar trebui sa ne aplecam si catre posibilitatea demiterii unui parlamentar, la fel cum avem posibilitatea la primari. Nu avem demiteri la consilierii locali pentru ca ei au fost alesi pe lista, dar avem chiar si la presedintele tarii.

Adica, daca oamenii dintr-un colegiu, asa 'mamaligi' cum sunt ei in momentul de fata, considera ca parlamentarul nu ii mai reprezinta sau depune nu stiu ce lege sau face ceva cu care nu sunt de acord, se face un referendum, il demit si se organizeaza din nou alegeri in colegiul respectiv.

- Chiar credeti ca ar fi posibila demiterea parlamentarilor?

- Noi nu avem un asemenea mecanism, dar in alte tari exista. Dar nu trebuie sa ne uitam in alta tara, chiar la noi consilierii locali care lipsesc la trei sedinte consecutive isi pierd mandatul. La fel, primarul poate sa fie demis prin referendum si avem cazuri in tara de primari demisi prin referendum. Sigur, avem si cazuri cand poporul nu a votat pentru demitere.

De ce ar fi speciali parlamentarii? Ei ar putea sa sustina ca a fost un abuz, cum s-a intamplat si in cazul incercarii de demitere a presedintelui Traian Basescu, dar asta este. Putem sa ne gandim, sa facem un astfel de mecanism intr-un mod just, si daca oamenii considera ca este o problema atunci sa faca ceva, daca nu, asta e, poate ca oamenii nu au nicio problema, sau sunt mandri ca sunt reprezentati de un senator care este inchis si poate ca ce isi doresc ei este ca omul respectiv sa fie pus in libertate si sa ii reprezinte in continuare.

Dar eu va mai spun ceva: daca mergeti in colegiul respectiv si intrebati pe strada, oamenii nici nu stiu cine ii reprezinta. Poate ca daca ar sti, s-ar scandaliza, dar nu cred ca stiu. In momentul de fata, in toata Romania, cel mult de 5-10% dintre cetateni stiu cine este deputatul si senatorul care ii reprezinta.

Ziare.com te invita la vot: Esti de acord cu legiferarea posibilitatii de demitere a unui parlamentar prin referendum?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Catalin Voicu arestat, #demitere parlamentari referendum, #Catalin Voicu senator, #senator arestat , #arestare