Avizul exista, greul incepe

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 25 Martie 2010, ora 12:21
4698 citiri
Avizul exista, greul incepe
Foto: Adevarul

Avizul pentru arestarea lui Catalin Voicu nu este nici pe departe un final pe drum. Este doar, dupa cum spunea chiar un senator, descarcarea de gestiune, trista si, pe alocuri, vinovata, a colegilor parlamentari care au cedat in fata presiunii publice, votand ceea ce, fara publicarea transcripturilor interceptarilor telefonice, nu ar fi votat in veci.

Cum, spre norocul acestei tari, dl. Voicu nu este si nu a fost ministru, cu acest vot Senatul iese, practic din joc, iar inculpatul ramane fata in fata cu justitia. Din acest punct de vedere, drumul este foarte riscant, foarte important si de-abia la inceput.

Strategia lui Catalin Voicu este destul de clara: este grav bolnav. La fel ca Omar Hayssam, la fel ca generalii Chitac si Stanculescu, la fel ca multi alti suspecti sau condamnati. Pacat ca dl. Voicu nu poate ramane gravid, dupa cum i s-a intamplat Monicai Iacob Ridzi.

Nimeni, in afara de un doctor care sa fi vazut intreg dosarul medical al senatorului nu poate contesta diagnosticul domniei sale. Sa nu uitam, totusi, ca pentru un bolnav de hipertensiune arteriala, ceea ce la "categoria grea" a lui Catalin Voicu este aproape firesc, provocarea unui puseu hipertensiv nu e o mare dificultate. Dupa cum, desigur, zanganitul de catuse poate creste tensiunea arteriala a oricarui om.

Este de asteptat, asadar, sa vedem multe certificate medicale pe numele senatorului si multe amanari ale procesului penal din aceasta cauza.

Dar, cu toate aceste previzibile impedimente, cea mai importanta minge a ajuns in terenul DNA si numai de procurori depinde in acest moment daca acest caz va deveni o piatra de hotar sau va arunca in derizoriu, definitiv, orice tentativa de destructurare a retelelor politico-mafiote din Romania.

Scandalul mediatic creat in acest caz prin publicarea transcripturilor, a folosit, deocamdata, demersului DNA. Senatorii n-au avut curajul sa respinga cererea de arestare.

Dar acelasi scandal a creat o imensa asteptare din partea publicului. Oamenii au aflat niste grozavii despre felul in care functioneaza justitia, despre felul in care se castiga alegerile, despre magistrati si politicieni santajabili, despre retelele care controleaza Romania. Asteapta acum condamnari. Asteapta rezultate. Daca ele nu vor veni, acest scandal nu va face decat sa confirme ca in Romania mafia si coruptia nu mai pot fi invinse.

Este asadar esential ca procurorii DNA sa instrumenteze acest caz impecabil din punct de vedere procedural si din cel al probatoriului. Sper din toata inima ca la dosarul cauzei exista cu mult mai multe si mai mai grele decat aceste interceptari. Afirmatiile lui Voicu devin din simple vorbe fapte penale numai in masura in care DNA dovedeste ca senatorul a si facut ceea ce a pretins.

Iar primul rezultat asteptat este chiar arestarea pentru care a fost cerut si obtinut avizul. Ar fi de asteptat ca procurorii sa ceara imediat arestarea senatorului, desi, teoretic, nu sunt obligati sa o faca.

Dar dupa acest scandal, orice ezitare va da apa la moara speculatiilor ca nu s-a urmarit decat linsarea mediatica a lui Voicu. Cu atat mai grav ar fi acest efect de imagine daca procurorii nu vor reusi sa obtina in instanta mandatul de arestare.

In plus, daca aceasta cauza, chiar impecabil dusa la capat, se va limita la Catalin Voicu, rezultatul va fi unul modest. Marea misiune a procurorilor este sa demonteze chiar reteaua, cu politiceni, politisti, magistrati, soacre, spioni etc. O misiune ingrozitor de grea, e adevarat, dar care reprezinta miza cea mare.

Dar o minge mare si rosie a aterizat si in curtea instantelor si a CSM. Avem doi judecatori de Inalta Curte suspectati de fapte extrem de grave. Colegii lor, caci senatorul va fi judecat la ICCJ, trebuie sa trateze si ei impecabil acest caz supramediatizat si incarcat de asteptare.

Daca vor refuza arestarea ar trebui sa aiba motive mai mult decat intemeiate. La fel in cazul oricarei amanari sau exceptii pe care o vor accepta. Judecatorii, mai ales ai ICCJ, trebuie sa-si reabiliteze, la randul lor, imaginea publica grav sifonata.

Iar CSM, la randul sau, trebuie sa ia rapid o decizie in privinta celor doi judecatori, contestati deja de justitiabilii pentru care, pe buna dreptate, este de neconceput sa accepte impartirea dreptatii de la un potential infractor.

Acest caz exploziv este un test pe care justitie din Romania nu ar trebui sa-si permite sa-l rateze dupa ce parlamentarii, cum-necum, l-au trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Catalin Voicu arestare DNA, #Catalin Voicu stenograme , #arestare
Comentarii