Costiniu, justitie in stil PD-L

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 08 Aprilie 2010, ora 23:57
7248 citiri
Costiniu, justitie in stil PD-L
Fotomontaj Ziare.com

Avizul pentru retinerea si arestarea lui Florin Costiniu, dat de Consiliul Superior al Magistraturii, a inflacarat mintile usor impresionabile ale majoritatii romanilor.

"In sfarsit se face dreptate", "A venit vremea marii curatenii", "Sfarsitul epocii coruptiei", "Inceputul sfarsitului" - toate aceste titluri ar putea fi adevarate, ar putea fi crezute si valabile, daca si numai daca am uita in ce tara traim.

Daca ne-am imagina pentru o clipa ca suntem cetatenii unui stat cu o democratie exersata, functionala si verificata in istorie prin rezultate concrete in incercarea de imbunatatire a drepturilor si liberatatilor cetatenilor ei, atunci am putea crede ca avizul dat de CSM in cazul Costiniu reprezinta lovitura de gratie data unui sistem ticalosit, corupt in profunzime si pervertit la maximum de catre reprezentantii Puterii.

Cum nu putem face acest exercitiu, pentru ca asta ar insemna sa visam cu ochii deschisi sau sa recunoastem ca ne prostim singuri, trebuie sa revenim cu picioarele la sol si sa ne punem cateva intrebari de bun simt. Pentru linistea tuturor deontologilor vrajiti si indragostiti de efectele guvernarii PD-L, sa ne limitam pentru inceput doar la cateva intrebari, inevitabile oricarei minti lucide si impartiale.

Este, desigur, o premiera pentru justitia din Romania cand se cere si se si primeste avizul pentru arestarea unui magistrat de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sunt, de asemenea, o premiera dezvaluirile in serie despre "reteaua lui Voicu" si despre modul in care aceasta functiona.

Insa, tot ce urmeaza acestor fapte, care in sine pot fi mai mult sau mai putin interpretabile - toate declaratiile, interpretarile si sentintele date de politicieni cazului in sine, nu sunt ele deja o abordare nedreapta, putin credibila si trunchiata a realitatii asa cum o stim cu totii?

Ce anume ne-ar putea face sa ii credem, mai ales acum? De ce sa ii credem pe democrat liberali cand ne spun ca prin anihilarea "retelei lui Voicu" se dovedeste pericolul care era sa ne loveasca, daca PSD ar fi ajuns la guvernare? Ce anume, din tot ceea ce stim pana acum, ne-ar putea determina sa credem ca mai-marii corupti se afla doar intr-o anumita tabara, in timp ce cealalta latura (PD-L) este virgina si total neprihanita?

Ar trebui sa ne prafacem ca nu stim ca in Romania coruptia, cea care conteaza cu adevarat, este cunoscuta (si recunoscuta) ca un fenomen propriu intregii clasei politice, intregului sistem al justitiei. Apoi, ar mai trebui sa ne spunem ca fenomenul coruptiei apartine doar unui partid (respectiv PSD), in timp ce democrat liberalii privesc inocenti si nevinovati la tot circul provocat de cea mai neutra si mai oarba justitie din lume. Si cum am putea sa ne imaginam ca indiferent care partid este total corupt, iar altul este neprihanit, din moment ce stim iarasi la fel de bine ca si coruptia este transpartinica, transpolitica si, in general, trans-orice?

Aceste adevaruri atat de generalizante si nedrepte in fond alcatuiesc suma tuturor credintelor si ideilor populare, iar in realitate ele construiesc imaginea de ansamblu prin care ne explicam cu totii toate aberatiile, anormalitatile, deviatiile, nefunctionalitatile sistemului care ne inconjoara.

In ciuda acestor generalizari false, doar prin proportiile pe care le capata in discutii, unii dintre noi continua sa se iluzioneze si sa se pacaleasca singuri ca sunt acum martorii decapitarii si inceputului eradicarii sistemului mafiot.

In realitate, cei aflati la putere se folosesc de cel mai slab si mai vulnerabil reprezentant al sistemului mafiot pentru a asigura linistea greilor din propriul partid, pentru a-si acoperi nerealizarile si propriile scandaluri de coruptie, pentru a deturna atentia de la criza economica si adancirea acesteia si, nu in ultimul rand, pentru a puncta definitiv si hotarator la capitolul imagine de justitiar.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#arestare Florin Costiniu, #arestare Costiniu PDL, #coruptie PDL PSD , #arestare