Editorial: Polonia, sansa lui Costiniu

Autor:
Marti, 13 Aprilie 2010, ora 08:20
2259 citiri
Editorial: Polonia, sansa lui Costiniu

Oricat de deplina satisfactie ar produce imaginea unui ayatollah din politica, justitie, sau afaceri clientelare alintat cu catuse pe incheieturi - nu din drag de capra vecinului, ci din mugurelul de speranta ca justitia nu-i doar o vorba in vant - in contextul in care atentia opiniei publice s-a mutat pe tragedia din Polonia, judecatorii si-au pus picioarele in lighean si au gasit taria sa redeschida manualul.

La ora la care scriu, jurnalistii ii fugaresc pe proaspetii eliberati Costiniu, Locic si Casuneanu prin Bucuresti, in speranta ca vreunul isi va anula dorinta de-a simti perna sub falca si va organiza o conferinta de presa cu dezvaluiri.

Asa ca pana la expunerea argumentelor avute in vedere pentru punerea in libertate, fara a purcede la speculatiile aflate la indemana coafezelor, arunc o privire spre materialul pe care-l poate studia orice om decis sa priceapa ce se petrece in cel mai spectaculos dosar de coruptie mijit din canalul democratiei originale si spirituale: motivarea deciziei de arestare preventiva a celor trei.

E de-o duiosie rara, care rivalizeaza cu sentimentul pe care il ai privind spre o buburuza care bea apa dintr-o papadie. De pilda: pozitia sociala a inculpatilor le confera statutul unor etaloane pentru ceilalti membri ai societatii, iar faptul ca un om de afaceri corupe magistrati ca sa-si rezolve problemele, iar un judecator trafica influenta ca sa-l serveasca "tulbura profund si grav opinia publica, determinand reactii justificate de insecuritate, framantari, luari de pozitie, atitudini de neincredere fata de sistemul judiciar si corpul judecatoresc".

Acuma ca am aflat ca natiunea se raporta la prestatia respectivilor ca la vietile sfintilor, iata si motivele care ar fi trebuit sa determine completul de 9 sa mentina arestul preventiv: pericolul concret pentru ordinea publica.

Numai ca autorii motivarii s-au oprit la o definitie din jurisprudenta CEDO si au uitat despre ce vorbesc: "Notiunea de pericol concret pentru ordinea publica trebuie inteleasa prin prisma naturii infractiunilor savarsite, gravitatea acestora dedusa din obiectul juridic caruia ii aduc atingere, calitatea persoanei, modalitatea in care aceasta a savarsit pretinsa fapta si, nu in ultimul rand, consecintele asupra ordinii de drept".

Or tocmai asta indica CEDO magistratilor romani, ca sunt judecatori sau procurori: sa treaca la chestiune. Adica sa arate ca pericolul pentru ordinea publica, care justifica arestarea, este concret si rezulta fara echivoc din probe certe. Sa evidentieze in ce masura este necesara arestarea in interesul urmaririi penale, pentru ca pericolul concret nu se prezuma pornind de la gravitatea faptei. Mai pe sleau: Ana are mere.

Or in afara de ceea ce spun jurnalistii la televizor, si anume ca mita pe care o ia un judecator e mai periculoasa pentru societate decat alta infractiune, magistratii romani nu au aratat. Iar avocatii, ca de obicei, au speculat, doar de asta incaseaza o caruta de bani.

La imaginea proasta pe care o au judecatorii, si gandindu-se la comentariile care se vor isca odata cu punerea in libertate a celor trei, daca ar fi vazut in dosar argumentarea necesitatii mentinerii arestului, n-ar fi trecut-o cu vederea.

...Ciudatenia face ca ei sa-si obtina libertatea odata cu drama traita de poporul polonez...

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Locic Casuneanu Costiniu eliberati, #Catalin Voicu arestare , #arestare