Lotul Costiniu eliberat - Reteaua lucreaza?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 13 Aprilie 2010, ora 13:28
6746 citiri
Lotul Costiniu eliberat - Reteaua lucreaza?

De-abia incepuse Justitia o minima reabilitare, datorata deciziei de vineri prin care Florin Costiniu, Costel Casuneanu si Marius Locic au fost bagati dupa gratii, ca Inalta Curte de Casatie a strivit acest mugure de speranta.

Cei trei au fost eliberati prin decizia, in majoritate, a completului de 9 judecatori al instantei supreme. A fost o hotarare luata cu mare greutate, dupa multe ore de deliberari, care sugereaza opinii impartite.

Decizia instantei de recurs face exact ceea ce incercase sa evite judecatoarea care a hotarat arestarea: alimenteaza credinta opiniei publice ca unii sunt mai egali ca altii in fata legii.

Cred ca 9 din zece romani isi vor fi spus, la aflarea deciziei de eliberare, "corb la corb nu-si scoate ochii" si se vor fi dus la culcare cu gustul amar ca puterea si banii au dictat din nou in Justitie.

Din acest punct de vedere, al imaginii, DNA nu a suferit o infrangere. Procurorii au incercat, s-au luptat, dar au fost invinsi de retea, este concluzia pe care o vor trage, probabil, oamenii. Pe fond insa, DNA incaseaza o mare lovitura, inclusiv cu valoare de semnal: reteaua se apara pana la ultima suflare.

Catalin Voicu a ramas, ce-i drept, dupa gratii, dar interceptarile din dosar sunt contestate pe motiv ca ar fi fost solicitate pentru siguranta nationala si ar fi acum utilizate intr-un caz de coruptie. Se va gasi probabil un complet care sa le si elimine total din probatoriu.

Decizia de eliberare a celor trei, in pofida presiunii opiniei publice, precum si noile argumente aduse par un semnal ca se lucreaza din greu la ingroparea dosarului atat de incomod pentru insasi Justitie.

Dar aceasta este povestea Departamentului National Anticoruptie inca dinainte de apartitia sa. DNA a fost infiintat in 2005, ca urmare a cererii exprese a Comisiei Europene pusa in practica de fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei. Clasa politica s-a opus cu obstinatie autonomiei acestui organism care urma sa ii scobeasca secretele murdare.

Dar si dupa aparitita DNA, departamentul condus de Daniel Morar le-a stat ca un os in gat politicienilor. Au existat proiecte, aproape oficiale, de desfiintare a acestei institutii care ar fi urmat sa fie "purificata", dupa cum spunea Catalin Voicu, prin inglobare in DIICOT. N-au reusit.

Tudor Chiuariu a incercat sa-i faca de petrecanie, profesionala desigur, unuia dintre cei mai importanti procurori ai DNA, Doru Tulus. N-a reusit. Daniel Morar a fost la un pas de eliminare din fruntea DNA. PNL si PSD au mers pana acolo incat au pus la cale o incercare de a schimba procedura de numire a sefilor de parchete. N-a mers, din cauza Constitutiei.

Si in timp ce DNA era demonizat in Romania, fiind acuzat de toate relele lumii, primea elogii de la Comisia Europeana, fiind singura institutie constant laudata in rapoartele de monitorizare pentru lupta anticoruptie. Oare de ce?

Pentru ca, mai timid la inceput, mai chinuit, pe masura piedicilor puse, DNA a inceput sa atace frontal coruptia. Si daca facem bilantul de pana acum vom vedea ca a avut clienti din toate partidele. Procurorii anticoruptie ii urmaresc pe Adrian Nastase si Catalin Voicu, dar i-au plantat microfoane si Monicai Iacob Ridzi, l-au trimis dupa gratii pe Mircia Gutau si l-au saltat pe Antonie Solomon.

A lovit in plin si lumea afacerilor. Cei mai multi acuza politizarea, insa nicio politizare din lume nu-i putea obliga sa bage mita in buzunar, sa o ofere sau sa promita rezolvarea dosarelor la politie sau in instanta.

La Bucuresti DNA-ului i se reproseaza lipsa de condamnari. Reprosul este prezent, ce-i drept, si in toate raporturile de monitorizare, insa nu este adresat DNA, ci clasei politice care-si protejeaza prin tot felul de imunitati reprezentantii corupti, care modifica legile, este adresat instantelor care accepta tot felul de tertipuri procedurale cusute cu ata alba sau dau sentinte mult prea blande.

Nimeni nu spune ca activitatea DNA este perfecta, ca nu apar inadmisibile vicii de procedura sau intarzieri, dar trebuie sa recunoastem ca atata anticoruptie cata se face in Romania, cu tinte, iata, tot mai inalte, este rezultatul catorva procurori care s-au luptat si lupta cu restul institutiilor statului mereu ostile.

Dar ar trebui sa fim constienti ca infrangerile DNA sunt, in egala masura, ale partii curate din societatea romaneasca si ele ne indeparteaza de sansa unui autentic stat de drept, in care coruptii si corupatorii sunt tratati cu toleranta zero.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Casuneanu Locic Costiniu eliberati, #DNA coruptie Romania, #Catalin Voicu arestare , #arestare