Opinii: Singura cale ca Voicu sa plateasca

Duminica, 28 Martie 2010, ora 16:19
3351 citiri
Opinii: Singura cale ca Voicu sa plateasca
Foto: Arhiva

Catalin Voicu are toate sansele sa scape basma curata. La urma urmei, n-ar fi primul si nici ultimul. Sistemul e de partea lui si multi dintre cei care vor trebui sa-l condamne sunt legati prin fire nevazute de "caracatita" care a corupt Romania.

Ceva poate totusi constrange sistemul sa faca dreptate in acest caz. E vorba de opinia publica. Daca presa isi va juca asa cum trebuie rolul pe care il are intr-o democratie, Voicu va plati. Daca, insa, subiectul va fi uitat de indata ce apare alta stire sau cineva creaza o perdea de fum, vom sti ca presa de la noi e o caricatura.

Cum s-au curatat altii

Fiecare democratie, chiar si cele mai solide, au avut cutremuratoare scandaluri de coruptie. Watergate la americani sau Mani Pulite la italieni. La ei insa, presa a fost necrutatoare. A fost de partea anchetatorilor la fiecare pas. A tocat atat de puternic coruptia politica si magistratii care au servit-o incat orice rezultat in care vinovatii nu ar fi platit ar fi sfasiat pur si simplu societatea.

E oare posibil si la noi asa ceva? Sau, mai precis, e in stare presa noastra de asa ceva? Urmatoarele cateva saptamani ne vor arata asta. Deocamdata, perspectivele nu sunt chiar roze.

Mafiotii din noi l-au creat pe plangaciosul Voicu

Daca luam atitudinea Antenelor, spre exemplu, am putea intelege ca statul mafiot e o realitate cu care trebuie sa ne obisnuim. Si ca inregistrarile, fie ele si facute cu mandat, nu ar trebui sa existe. Mai mult, pentru ei, vinovatul nu e atat Voicu, cat Basescu. E adevarat, exista si jurnalisti ai Antenelor care inteleg sa isi faca treaba, dar care par voci stinghere fata de orientarea generala a trustului.

In acest sens, jos palaria pentru Sorina Matei, care a scos la iveala nebagata in seama cazul Voicu de acum trei ani. Exista totusi si o parte a presei a facut scandal pe aceasta tema. A tocat si a disecat cazul Voicu. Ceea ce a omis a fost sa puna presiune pe marii complici ai senatorului PSD. Nimeni nu-l trage la raspundere asa cum ar trebui pe Ion Iliescu.

Declaratia lui conform careia nici nu-l cunostea pe Voicu a fost trecuta cu vederea fara prea mari probleme. Complicitatea lui cu Voicu, fie si prin faptul ca ii ia apararea acum, a scapat netaxata corespunzator. Ceilalti lideri PSD care l-au tinut in brate pe Voicu, asa cum reiese din inregistrari, nu simt nici ei presiunea mediatica.

Cati Voicu avem?

Geoana, Vanghelie sau Hrebenciuc reusesc sa se tina virginal departe de scandal. Chiar si Mitica Iliescu, patronul lui Voicu, a reusit sa nu fie deranjat. Paradoxal, pozitiile lor nu par macar sa se clatine la aceasta ora. Pentru ca presa nu-i zguduie suficient. Pur si simplu, presa pare incapabila sa loveasca atat de adanc la radacina coruptiei politice.

Ceea ce e cu adevarat revoltator e si ca mare parte a presei nu pune presiunea cuvenita pe suspectii numarul unu - magistratii care apar in inregistrarile cu Catalin Voicu. Cei care dadeau deciziile strambe prin care sugativele de bani ale societatii scapau nepedepsiti. Ei bine, in cazul lor presa s-a marginit sa constate. Nu a inceput seriale cu ei, nu i-a tocat marunt si nici gand sa le ceara demisia.

Largind perspectiva si incluzand mai mult din societatea civila, nu putem sa nu ne amintim ca a existat o petitie pentru demiterea lui Ridzi, un peste insignifiant pe langa Voicu sau pe langa complicii lui din justitie. Pe cand o campanie de presa pentru demisia magistratilor patati de la Curtea Suprema ?

Doar asa se poate

Presa din Romania trebuie sa-si ascuta coltii. Cine are sau e lasat sa aiba. Si trebuie sa-si infiga coltii mai adanc in beregata caracatitei. Sa ceara, sa preseze, sa bage la inghesuiala.

Cazul Voicu, radiografia politicii romanesti

Si atunci lucrurile se vor misca. PSD se va curata, pe cat se poate. Poate Parlamentul va face intr-adevar o comisie de ancheta si pentru Voicu. Legile vor fi schimbate si sistemul va fi o idee mai onest si mai putin coruptibil.

Magistratii isi vor da seama ca a-l scapa pe Voicu inseamna sa se puna nu numai cu presa, ci si cu intreaga societate romaneasca. Alti Voicu vor fi nevoiti nu sa renunte la acest fel de practici, dar sa le foloseasca mult mai rar.

Se poate. Tine doar de presa, daca e in stare sa puna presiune. Altfel, Voicu va scapa. Si noi vom plati pretul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Catalin Voicu presa, #Catalin Voicu arest, #Catalin Voicu coruptie , #arestare