Dosarul Voicu, condamnarea sistemului (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 04 Iunie 2012, ora 13:10
5608 citiri
Dosarul Voicu, condamnarea sistemului (Opinii)

Inteleg de ce si DNA si inculpatii au fost nemultumiti de verdictele pronuntate in dosarul Voicu.

Condamnatii vor sa scape fara o zi de puscarie, in timp ce parchetul socoteste ca pedepsele primite, unele cu suspendare chiar, sunt prea mici. Era asadar de asteptat ca hotararea primei instante sa fie atacata cu recurs.

Dar dincolo de aceasta evolutie previzbila si indiferent cum apreciem pedepsele, ea reprezinta un moment de maxima importanta pentru justitia din Romania. Din cel putin doua motive.

Pe de-o parte, cazul Voicu nu a fost unul de coruptie in limite banale. Acuzati nu au fost doar patru oameni cu nume si prenume. Dosarul Voicu a devoalat caracatita teribila care uneste prin tentacule otravite cel mai inalt nivel al politicii, pentru ca vorbim despre un senator al Romaniei, intrat in carti pentru sefia ministerului de Interne in 2008, cel mai inalt nivel financiar, pentru ca vorbim despre doi foarte importanti oameni de afaceri, si cel mai inalt nivel al justitiei, pentru ca nu vorbim despre vreun judecator dintr-o urbe obscura, ci despre fost presedinte al sectiei civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Dosarul Voicu ne-a aratat cat de putrede sunt aceste puncte cheie ale societatii romanesti. Iar sentinta completului Inaltei Curti, care i-a gasit vinovati pe toti cei patru inculpati, a confirmat practic existenta caracatitei. Condamnati nu fost doar patru oameni, ci insusi sistemul care sufoca si sleieste Romania. Privita asa, cred ca hotararea Inaltei Curti in dosarul Voicu este fara precedent.

Pe de alta parte, vorbim despre condamnarea la inchisoare cu executare a unui senator al PSD dupa instalarea PSD la putere, dupa scandalul Grajdan, care ne-a demonstrat ca PSD si-o fi schimbat cateva fire de par, dar naravurile au ramas acelasi ca pe vremea guvernarii Nastase.

Ei bine, iata ca trei judecatori ai Inaltei Curti nu au fost impresionati de toate discursurile anterioare ale social democratilor, unele foarte amenintatoare la adresa magistratilor care s-ar mai atinge de vreun tovaras de-al lor. Ca a primit 5 ani, ca putea sa primeasca 7 ani, ca DNA a cerut 9, pana la urma esentiala este condamnarea lui Catalin Voicu. Ati mai vazut vreun social democrat condamnat pentru coruptie in vremea unei guvernari PSD?

Dupa cum este remarcabil faptul ca judecatorii Inaltei Curti si-au condamnat un fost coleg. Sigur, putem discuta daca Florin Costiniu n-ar fi trebuit sa ajunga dupa gratii. Eu zic ca da, pentru ca pozitia pe care o ocupa agraveaza enorm vinovatia sa.

Dar important este, din nou, ca a fost condamnat, ca vinovatia sa fost confirmata, ca Inalta Curte a recunoscut putregaiul din interiorul sau. Iar pentru opinia publica este esential sa vada, mai ales dupa valul de achitari in procesele lui Gigi Becali si ale altor magnati, ca nu este suficient sa ai o caruta de bani si sa-ti permiti cei mai buni avocati pentru a scapa de orice acuzatie.

Dosarul Voicu este un al doilea semn, dupa reactia necrutatoare a DNA la tertipurile din dosarul lui Adrian Nastase, ca modificarile din Justitie sunt daca nu ireversibile, cel putin foarte greu de intors. Ca revenirea la justitia lui Piciorus, Amariei si Stanoiu nu mai e posibila cu una cu doua. Ca unii magistrati au inceput sa inteleaga care le este misiunea si sa-si respecte propria conditie.

Si daca schimbarea se va dovedi cu adevarat ireversibila, concluzie pana la care mai e nevoie de multe confirmari, atunci vom putea spune ca dincolo de erorile, inconsecventele si esecurile sale de toate calibrele, Traian Basescu va fi lasat totusi ceva foarte important in urma sa.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#condamnare Catalin Voicu, #justitie Romania schimbari, #justitie guvernare PSD , #condamnat