Oare a murit reteaua Voicu? (Opinii)

Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 20:15
6614 citiri
Oare a murit reteaua Voicu? (Opinii)

Catalin Voicu a intrat la inchisoare. Pentru 7 ani lungi de tot, desi am eu o presimtire ca s-ar putea sa scape mai devreme.

Desigur, unii iar au considerat ca opinia publica e cretina si au tot vorbit despre "nevinovatia lui", de parca stenogramele alea dezvaluiau altceva decat un sistem mafiot de corupere a Justitiei.

"Reteaua Voicu", cea implantata in Justitie si Politie, e deja celebra. Sorina Matei a scris prima despre ea si merita o mare parte din creditul pentru darea ei in vileag, apoi alti jurnalisti au preluat si au "tocat-o". Daca ati remarcat, din momentul in care fostul senator PSD a fost arestat, iar complicii lui judecatori din retea au devenit "vedete" in stenograme, mai multi oameni importanti au fost condamnati in ultimii trei ani de la arestarea lui Catalin Voicu decat oricand altcandva in Romania postdecembrista. Reteaua, devenita vedeta mediatica fara voia ei, se speriase.

Acum urmeaza marea intrebare - a disparut cumva reteaua Voicu? S-a dus el "Al Capone" de Bucuresti cu tot cu ea in inchisoare? Cu tot cu "hartiutele" pe care se lauda ca le avea despre atatia procurori, judecatori, politisti si politicieni? Cu toate relatiile sale? Cu toti oamenii care i-au fost fideli sau indatorati? Bunul simt ne spune ca nu.

De fapt, numai daca-l vezi pe Marian Vanghelie cum il apara pe Catalin Voicu, felul in care spune ca acesta era "corect" (?!), iti dai seama ca duhul bunului ex-senator bantuie inca. Iti dai seama ca inca mai sunt oameni pe care Catalin Voicu ii are la mana, in mana, pe mana, peste mana. Asociati. Fini, multi, foarte multi fini. Poate sefi.

Exista un nume legat de Catalin Voicu pe care nu trebuie sa-l uitam. Dumitru Venicius Iliescu. Generalul Mitica Iliescu, cel despre care se spune ca e seful lui Catalin Voicu, e, ca sa zicem o vorba romaneasca neaosa, "alive and kickin'". Mult mai prudent decat Voicu, nu s-a apucat sa toarne in stanga si in dreapta ce stia si ce putea.

Credeti ca Mitica Iliescu este el un om la locul lui, care n-are informatii confidentiale despre nimeni si nici nu le foloseste, la nevoie?

Hai sa ne mai punem cateva intrebari din astea inteligente, bazate pe deductii logice. Stim de vreo 2-3 judecatori legati direct de Voicu, daca citim stenogramele. Unul - Florin Costiniu - a si fost condamnat. Doar naivii pot crede ca DOAR ASTIA erau singurii judecatori pe care ii avea Voicu "in dotare".

Ca sa faci treaba pe care o facea Voicu, trebuie sa ai macar cateva zeci. Din alte categorii, la fel. Or, oamenii astia, daca au fost fideli sau santajati o data, sunt fideli sau santajati pe viata. Ei pot fi activati de oriunde te-ai afla, chiar si in puscarie. Chiar si de alti oameni din "retea". Logic? Logic.

Concluzia e una singura - Catalin Voicu o fi el intr-un loc cu putina libertate de miscare, dar "reteaua" lui n-a fost ingropata. Cel mult speriata, decimata, pusa pe calcaie. Dar, atata vreme cat oamenii aia au ramas, ca si vointa marilor combinatori si negustori de justitie, ea e inca o amenintare.

Si vointa exista. Daca ne gandim ca vorbim de un om care, in zilele tulburi ale Revolutiei, venise cu pistolul la magistrati pentru a "da un mesaj", stim lucruri.

O mica harta a institutiilor

Colectia de stenograme Voicu ne-a aratat cum functioneaza masina de coruptie pe care o pusese la punct. Distrugi dosarele la pornire, la politisti si procurori si, daca nu se poate, le "termini" la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Daca ai Ministerul de Interne, faci "gherila" care poate distruge orice.

Spre ce institutii trebuie sa ne uitam? DNA, SRI, Ministerul de Interne, CSM, Inalta Curte.

Politia e pe mana lui Radu Stroe, serviciul secret al MAI e la mana lui Victor Ponta. Sa ne intelegem, Ponta nu e un apostol al curateniei si nici vreun nestiutor in ce priveste viermaria de penali pe care o conduce ca sef al PSD (ca si viermaria din PDL sau PNL, sa nu ne facem iluzii), insa nici nu-l vad ca pe genul de om care ar servi ce a mai ramas din reteaua Voicu, desi realitatea poate sa ma contrazica oricand.

DNA a rezistat, SRI e inca pe pozitii si are in fruntea sa un om pe care, pana la proba contrarie, il putem considera de incredere, nu in sensul in care vorbea Voicu, ci in cel bun.

Situatia de la CSM si Inalta Curte e mult mai buna fata de, sa zicem, 2009, insa tot complicata. CSM sta in cumpana, chiar si dupa semiesecul puciului, iar Cristi Danilet si Alina Ghica inca nu si-au putut relua locurile, iar asa-numita "majoritate reformista" e acum praf si pulbere.

Cat despre Inalta Curte de Justitie si Casatie, e adevarat, promovarile se fac pe alte criterii, insa trebuie sa retinem ceva. Acestea depind de CSM.

Ca o concluzie, institutiile sunt inca fragile. Alti Catalin Voicu pot da lovituri serioase Justitiei. Sau poate chiar si el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Catalin Voicu retea, #Catalin Voicu judecatori condamnat, #Catalin Voicu coruptie institutii , #condamnat