Rezistenta Justitiei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 20:46
6017 citiri
Rezistenta Justitiei (Opinii)
Foto: evz.ro

Un fost senator PSD, Catalin Voicu, si un fost judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Florin Costiniu, au fost condamnati definitiv si irevocabil de instanta suprema intr-un dosar mare de coruptie.

Dupa condamnarea lui Adrian Nastase, asistam la un al doilea seism de proportii resimtit de sistem. Si este un semn incurajator venit dintr-o justitie care de un an suporta asaltul violent al politicului.

Cei doi, impreuna cu oamenii de afaceri Marius Locic si Costel Casuneanu, nu mai sunt acuzati, inculpati, victime ale DNA. Sunt infractori condamnati, doi dintre ei vor ajunge dupa gratii, cu sau fara fular in jurul gatului, iar alti doi vor ramane liberi, dar cu vinovatia stantata pe frunte.

Din nefericire, infractorul corupt Florin Costiniu isi va pastra pensia uriasa, 16 mii de lei pe luna, capatata in virtutea fostei pozitii de magistrat la cea mai inalta instanta a tarii, exact pozitia din care a comis fapta penala prin care a dezonorat Justitia si breasla din care face parte si a tradat interesele celor care ii platesc pensia, ale contribuabililor romani.

Condamnarea lotului Voicu la pedepse mai mari decat cele initiale este dovada ca incercarea de reincalecare a Justitiei nu a reusit sau macar nu pe deplin. Ca institutiile esentiale in lupta impotriva coruptiei inca rezista.

Iata ca Inalta Curte nu se sfieste sa condamne inclusiv un fost membru al ei. Iata ca DNA nu se sfieste sa faca in continuare dosare politicienilor. Iata ca CSM se opune vehement pactelor politice transpartinice pe sefia parchetelor.

Mare dreptate avea Felix cand se plangea ca fara control asupra Justitiei nu exista putere. Din fericire, puterea USL este deocamdata ciobita si prin spartura aluneca spre penitenciar cei a caror impunitate nu a putut sa fie garantata.

Dar condamnarea pronuntata luni seara de ICCJ explica si multe dintre tensiunile suferite de sistemul judiciar in ultimii ani. Sotia d-lui Costiniu este presedintele de onoare al uneia dintre cele mai vocale asociatii ale magistratilor si prietena de nadejde a fostului ministru Mona Pivniceru.

Surse din sistem sustin ca Viorica Costiniu a avut un rol esential in grevele magistratior din 2009, dar si in revocarea nemotivata si neconstitutionala a celor doi judecatori, Cristian Danilet si Alina Ghica. Oare este o intamplare ca sotia unui judecator infractor s-a opus si se opune cat poate reformei Justitiei? Este de mirare ca sotia unui judecator infractor socoteste ca Justitia nu este independenta?

Viorica Costiniu, judecatoare la Curtea de Apel Bucuresti, sotia infractorului Florin Costiniu, trimis in judecata de DNA si condamnat pe baza probelor administrate de DNA, respinge pe banda rulanta solicitarile procurorilor anticoruptie si socoteste ca nu are niciun motiv sa se retraga din cauzele de acest tip.

Ma intreb daca si dupa condamnarea sotului domniei sale va socoti ca este potrivita sa judece cauzele DNA. Ma intreb daca si dupa condamnarea sotului domniei sale pentru complicitate la trafic de influenta va mai putea starni revolte in sistem.

Sigur ca mai e mult pana departe. Ca Justitia este departe de zona sigura.

Ba chiar ma astept ca asaltul asupra institutiilor care opun rezistenta sa fie si mai feroce sub frisonul provocat de acest nou val de condamnari. Dar semnalul de rezistenta si afirmarea independentei la cel mai inalt nivel al Justitiei trebuie salutat ca un semn de normalitate intr-o lume complet bulversata.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Catalin Voicu candamnat inchisoare, #Florin Costiniu inchisoare suspendare coruptie , #Florin Costiniu