CSM a amanat discutarea abaterii disciplinare in cazul judecatorului Jipa

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 14:52
1430 citiri
CSM a amanat discutarea abaterii disciplinare in cazul judecatorului Jipa
Foto: Ahiva

Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a amanat, miercuri, pentru 9 iunie, din lipsa de cvorum, discutarea abaterii disciplinare in cazul judecatorului de la Inalta Curte Cristian Jipa, cercetat de DNA in dosarul de coruptie al senatorului Catalin Voicu.

In sedinta de miercuri, judecatorul membru al CSM Anton Pandrea a facut o cerere de abtinere de la discutarea abaterii disciplinare a lui Cristian Jipa, motivand ca sunt colegi la sectia penala a ICCJ si ca a judecat cererea de arestare a senatorului Catalin Voicu.

Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului a amanat, pentru 9 iunie, pronuntarea pe cererea de abtinere, dar si judecarea abaterii disciplinare, din lipsa de cvorum. Astfel, la sedinta de miercuri au fost prezenti cinci judecatori din cei noua prevazuti de lege.

Avocatul judecatorului Cristian Jipa, Alice Draghici, a declarat la finalul discutiei ca nu va dezvalui nimic din apararea facuta, "mai ales ca nu are niste aparari senzationale", dar a spus ca il considera nevinovat pe magistrat.

"As fi dorit sa fie solutionata astazi actiunea disciplinara chiar si pentru a nu prelungi tensiunea judecatorului Jipa si a mea, insa aceasta a fost situatia", a adaugat avocatul.

Alice Draghici a enumerat, la cererea jurnalistilor, care sunt sanctiunile ce ii pot fi aplicate lui Jipa. Acestea sunt, potrivit avocatului, "avertisment, reducerea cu 15 % a salariului pe o perioada de trei luni, mutarea disciplinara, care nu este aplicabila in acest caz pentru ca e vorba de mutarea pe raza unei alte curti de apel, iar judecatorul Jipa are grad de ICCJ si cea mai severa dintre ele, excluderea din magistratura".

Aceasta este a doua oara cand este amanata discutarea abaterii disciplinare in cazul Jipa, prima oara magistratul cerand un termen pentru a isi angaja avocat.

Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a CSM urma sa ia in discutie dosarul judecatorului lui Cristian Jipa de la Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, format in urma anchetei Inspectiei Judiciare, urmand sa decida daca acesta este vinovat de incalcarea articolului 99, litera a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. CSM trebuie sa stabileasca daca Jipa a incalcat legea in ceea ce priveste la incompatibilitatile si interdictiile magistratilor.

Inspectia judiciara a initiat o ancheta in cazul magistratilor de la instanta suprema Cristian Jipa si Florin Costiniu, implicati in dosarul de coruptie al senatorului Voicu, imediat dupa aparitia in mass-media a informatiilor potrivit carora procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala pe numele lor, anunta CSM in luna martie.

Procurorii DNA au inceput, in luna februarie, urmarirea penala pe numele judecatorului Cristian Jipa, in dosarul in care senatorul Catalin Voicu este acuzat de trafic de influenta, au declarat la vremea respectiva surse judiciare. Judecatorul Jipa s-a prezentat pe 17 februarie la Directia Nationala Anticoruptie, unde a luat la cunostinta invinuirea de complicitate la trafic de influenta.

Judecatorul Cristian Jipa, s-a prezentat si in ianuarie la DNA, pentru a da declaratii cu privire la relatiile pe care le-ar avea cu senatorul Catalin Voicu, cercetat pentru trafic de influenta, au declarat la acel moment, pentru NewsIn, surse judiciare. Judecatorul ar fi raspuns intrebarilor puse de procurori in legatura cu dosarul in care este cercetat senatorul Voicu.

Sotia judecatorului Cristian Jipa este in prezent deputat PSD, partid din care face parte si senatorul Catalin Voicu, dar si mai multe persoane cu care acesta are interdictie sa ia legatura.

Florin Costiniu, fostul presedinte al Sectiei Civile a ICCJ, celalalt magistrat de la instanta suprema cercetat de procurori in legatura cu dosarul de coruptie al senatorului Catalin Voicu, a fost suspendat din magistratura, prin decizia CSM, dupa ce procurorii anticoruptie au pus in miscare actiunea penala pe numele sau, la inceputul lunii aprilie, magistratul fiind chiar arestat, pentru trei zile, alaturi de oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic.

Costiniu a cerut si el plenului CSM pensionarea, solicitare de care plenul Consiliului a luat act pe 22 aprilie. Conform procedurii, CSM urma sa trimita cererea lui Costiniu de eliberare din functie prin pensionare catre Presedintie, Traian Basescu urmand sa semneze decretul de pensionare.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#abatere disciplinara, #cazul judecatorului Jipa, #discutie CSM , #senator