Magistratii se revolta in scandalul Voicu: Cerem CSM o pozitie ferma si neechivoca

Marti, 30 Martie 2010, ora 10:02
2011 citiri
Magistratii se revolta in scandalul Voicu: Cerem CSM o pozitie ferma si neechivoca
Foto:Arhiva

In plin scandal generat de implicarea unor inalti magistrati in scandalul senatorului PSD Catalin Voicu, judecatorii din toata tara reactioneaza, cerand CSM sa asigure respectarea valorilor profesiei lor: "integritate si demnitate".

Sute de judecatori, alaturi de cativa procurori, au semnat in doar cateva zile "Apelul judecatorilor pentru integritate si demnitate".

vezi lista completa a semnaturilor sub foto

Protestul a fost lansat online saptamana trecuta si a fost sprijinit de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, SoJust si Societatea Academica din Romania, iar prin intermediul lui magistratii au avut posibilitatea sa isi exprime opiniile in legatura cu implicatiile etice puse in discutie de "cazul Voicu", precum si fata de arbitrariul si lipsa de transparenta a numirilor la ICCJ.

Trebuie sa redam demnitatea profesiei!

"Protestam impotriva incalcarii normelor eticii profesionale. Fiecare judecator si procuror este dator sa asigure respectarea valorilor profesiei: integritate si demnitate", sustin semnatarii acestui protest publicat si pe site-ul UNJR, ei cerand public Consiliului Superior al Magistraturii sa adopte in sedinta de marti, 30 martie, "o pozitie ferma si neechivoca asupra incalcarii normelor de etica ale profesiei".

"Obiectivitatea solutionarii unei cauze nu inseamna tacerea asupra motivelor care au condus la aparitia acelei situatii. Solicitam C.S.M. sa aiba o pozitie clara privind posibilitatea de a intra in sedinta de judecata a acelora fata de care a inceput urmarirea penala.

Cerem C.S.M. masuri ferme pentru asanarea sistemului judiciar, incalcarile Codului deontologic fiind la fel de nocive ca si faptele de coruptie. C.S.M. are datoria sa analizeze nu doar comportamentul celor care sunt subiecti ai unei anchete penale, dar si comportamentul celor care au incalcat normele etice fara ca prin aceasta sa se comita infractiuni", se arata in apelul semnat pana la aceasta ora de peste 300 de magistrati din toata tara.

Sever Voinescu: Cazul Voicu este un examen de constiinta pentru magistrati

Magistratii acuza: Criteriile de numire in functii au devenit tot mai oculte!

De asemenea, semnatarii protestului mai solicita CSM sa suspende"procedura de numire la Inalta Curte de Casatie si Justitie pana la clarificarea modalitatii in care judecatori ulterior anchetati de D.N.A. au acces la cea mai inalta pozitie in sistemul judiciar".

"Demnitatea profesiei nu permite incurajarea unui sistem netransparent si discretionar in care criteriile de numire intr-o functie ce presupune demnitate si onoare au devenit din ce in ce mai oculte", mai acuza judecatorii cerand CSM transparenta in procesul de promovare a magistratilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si in alte functii de conducere.

Judecatorii cer suspendarea procedurilor de numire la Inalta Curte

Protestul magistratilor a fost inaintat Plenului CSM marti dimineata, iar semnatarii lui cer presedintelui acestei institutii, Florica Bejinaru, sa supuna acest document dezbaterii plenului CSM si sa precizeze public care este pozitia institutiei.

Pana in prezent numele sonore implicate in scandalul Voicu sunt ale judecatorilor Florin Costiniu si Cristian Jipa de la Curtea Suprema, precum si cel al procurorului Dan Chiujdea, membru CSM.

Conform presei insa, reteaua de magistrati implicati in aceasta afacere este mult mai mare. Conform cotidianului Evenimentul Zilei, conexiunile pe care senatorul Catalin Voicu si mentorul sau, fostul general SPP Dumitru Iliescu, le-au avut in interiorul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au avut un rol important in albirea magistratilor de la Dolj, dupa scandalul iscat de cazul "Grobunov".

Presa de azi: Cum resimte Inalta Curte "cutremurul" Voicu

De asemenea, Voicu ar fi intervenit in justitie pentru "rezolvarea" unor dosare ale colegilor sai de partid.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#magistrati dosar Voicu, #Apel judecatori, #dosar senator Catalin Voicu , #senator