Romania se adanceste in aberatie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 12:54
6657 citiri
Romania se adanceste in aberatie

Incrancenarea electorala a atins cote inimaginabile, aberante si extrem de periculoase pentru Romania. Legile, constitutionalitatea unor acte esentiale au devenit arme in poate cele mai violente alegeri din 1990 incoace.

Competenta guvernelor incompetente

Parlamentul a legiferat o nebunie: un guvern demis pentru incompetenta este abilitat sa intocmeasca cel mai important document al guvernarii: bugetul de stat. De aceasta data in cauza este guvernul Boc si ne intrebam: daca era atat de incompetent incat trebuia dat jos cu doua luni inainte de alegeri, cum poate fi competent sa elaboreze bugetul? Iar daca nu este incompetent, de ce a fost demis?

Dar daca totul s-ar reduce la guvernul Boc, tot ar mai fi cum ar mai fi. Modificarea legii de functionare a executivului, votata in procedura de urgenta, va fi aplicabila insa tuturor guvernelor. Toate guvernele Romaniei demise pentru incompetenta nu vor mai avea voie sa dea ordonate de urgenta in cele mai benigne domenii, dar vor fi indrituite sa emita un document de importanta bugetului. Merita oare aceasta stupizenie pe termen lung doar pentru o inversunare electorala de moment?

Jocul de-a CCR

Despre dreptul presedintelui de a desemna premierul indiferent de rezultatul consultarilor cu partidele se discuta de saptamani de zile. Am ajuns la o a doua astfel de desemnare in timp ce statul este practic blocat. Nimeni pana acum nu a incercat o logica si salutara dezlegare a conflictului institutional la Curtea Constitutionala.

Crin Antonsecu a venit, in sfarsit cu solicitarea, dar catre CSM, pentru ca nu face parte dintre cei indrituiti sa sesizeze CCR. Este un demers taridv pentru acest blocaj, deoarece solutia ar putea veni abia dupa alegeri, cand, oricum, apele se vor alege. O astfel de solicitare ar fi trebuit facuta din chiar momentul desemnarii lui Lucian Croitoru.

Mai degraba prezidentiabilul liberal a incercat acum o miscare de imagine ca sa-i ia fata lui Mircea Geoana. Dar, chiar si asa, demersul este bun, pentru ca macar pentru viitor ar clarifica ceva.

Presedintele CSM a reactionat dur la solicitarea liderului liberal "Voi sesiza Curtea Constitutionala doar atunci cand voi aprecia ca exista un conflict juridic intre puterea judecatoreasca, a carei independenta este garantata de catre Consiliul Superior al Magistraturii, si celelalte autoritati ale statului. (...)Orice alta interpretare data legii echivaleaza cu o imixtiune in drepturile si obligatiile constitutionale recunoscute celorlalte puteri ale statului, de neacceptat intr-un spatiu al justitiei si al legalitatii. Justitia trebuie lasata sa functioneze exclusiv in limitele asigurarii functionarii statului de drept si trebuie delimitata de campaniile electorale, datorita rolului pe care il are - de asigurare a echilibrului intre puteri, a legalitatii si impartialitatii in realizarea justitiei".

Mircea Geoana, in calitate de presedinte al Senatului este unul dintre cei patru oameni care poate sesiza direct Curtea. Desi de saptamani de zile vorbeste despre desemnari neconstitutionale, nu a facut-o si nu o face. Mircea Geoana nu a sesizat CCR pentru ca nu a vrut sa amplifice criza politica in aceasta perioada electorala, ne explica Bogdan Niculescu Duzav. Despre ce escaladare a conflictului vorbim? Se poate mai mult? Sa fim seriosi, ar fi fost doar o incercare de taiere a nodului gordian.

Mircea Geoana nu vrea sa-l taie. Ii convine de minune acest conflict, ii convin aceste ape tulburi in care sa-l poata acuza in continuare pe Traian Basescu, fara a risca sa fie contrazis de CCR. In plus, Mircea Geoana insusi nu vrea ca in ipoteza castigarii alegerilor sa riste sa ajunga in situatia de a nu putea desemna ce premier doreste.

Crin Antonescu a cazut in derizoriu cu ajutorul colegului sau de majoritate. Putea sa se gandeasca la faptul ca va ajunge aici atunci cand s-a lipit de el si i-a dat sansa sa-l vapirizeze electoral pe Klaus Iohannis.

Antepronuntare electorala

Un judecator al Curtii Constitutionale comite un act inimaginabil de antepronuntare. Fostul social-democrat Ion Predescu ne spune ca viitorul presedinte nu va putea dizolva Parlamentul dupa inca un guvern respins. Maine, poimaine CCR poate fi sesizata cu aceasta cauza si ce se va face? Nu conteaza, important era mesajul catre parlamentarii care trebuie, nu-i asa, incurajati.

Era la fel de grav daca mesajul ar fi fost invers, ca descurajare pentru aceiasi parlamentari. Judecatorii CCR nu au dreptul sa acorde consultatii in cauze atat de sensibile, care oricand pot ajunge pe masa lor.

Oare unde vom ajunge in ritmul acesta? Ce institutii vom mai implica in aceasta lupta electorala dementa? Ce monstruozitati legislative vor mai fi zamislite din aceasta nebunie generalizata? Din pacate nimeni, nici partidele, nici presedintele, nu da semne ca s-ar opri. Cu toate motoarele turate, Romania se adanceste in aberatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CCR lege buget, #Romania aberatie, #guvern demis buget, #lege buget Guvern , #alegeri