Editorial: Romania neconstitutionala

Joi, 10 Iunie 2010, ora 08:18
2487 citiri
Editorial: Romania neconstitutionala

Cine se intreaba ce nevoie avem de atatea biserici, daca tot nu pricepem ce se petrece in Casa Domnului, are, in sfarsit, un raspuns: cand vor intra toate institutiile statului in vrie, politicienii se vor napusti langa altar, cerand indrumare si dreapta judecata.

Daca scenariul pare o aiureala, nu va repeziti, ca nu-i departe. Ca toate sa fie clare, taman a intrat in blocaj Curtea Constitutionala, paznicul-diriginte al suprematiei Legii fundamentale.

Si daca nici cea mai inalta instanta a patriei, cea care stabileste daca presedintele poate adresa mesaje politice, daca nesocoteste Constitutia sau daca are dreptul sa-l puna pe Boc la loc chiar daca nu este sustinut de majoritate, basca niste ANI, lustratii si memorandumul cu FMI, nu mai are balanta in dinti, ce pretentii sa mai ai de la vanzatorii de legume? Noroc ca astia nu contesta amenzile si nu ridica exceptii. N-au avocati care sa-i invete cum sa intinda procesele pana magistratii ies la pensie si sunt inlocuiti de unii noi, care nu cunosc dosarul.

Acuma, cu CCR in stare de paralizie, o premiera nu numai pentru statele civilizate, dar si pentru alea in care cetatenii voteaza in chiloti si margele, ne putem astepta la orice: sa se deschida deasupra Romaniei o gaura de stratul de ozon care sa respecte la milimetru frontierele, sa inventam betonul care se toarna in sus sau robinetul de la care curge tarie, ca sa stie si poporul asta o treaba: decat lucid si nefericit, mai bine muci si multumit.

Cata importanta are CCR pentru aceasta mereu tanara democratie rezulta clar din inclestarea politica iscata din cauza expirarii mandatelor a trei judecatori. Nu este vorba ca fiii cei mai destepti ai natiunii, trimisi in Parlament la munca grea, si-ar recunoaste incompetenta in adoptarea unor legi necontradictorii, si ar avea nevoie de CCR ca sa le limpezeasca, sa le explice ca unor natarai ce sunt.

Ci de faptul ca introducand algoritmul politic in numirea magistratilor au admis ca politicianul cedeaza fara efort in fata tentatiei de-a controla fiecare respiratie care-i poate aduce un profit. Mai faliment moral nici ca se poate.

Capac la toate, cearta dintre Ion Predescu, ales presedinte interimar al CCR, si Ioan Vida, care se vedea in locul acestuia, desi i-a expirat mandatul. Daca isi imagineaza cineva ca injuraturile dintre ei sunt doar expresia vointei de functii, felicitari, nu-i spun ca nu exista Mos Craciun!

Dar l-am putea reinventa. Am putea reforma institutia care ne garanteaza drepturile, eliminand algoritmul in numirea acestor judecatori. Da, stiu, si in alte tari se poarta. Acolo, insa, democratia n-are cateva zile - incep sa cred ca cei 20 de ani brucanieni trebuie socotiti precum cele 7 zile in care Dumnezeu a creat lumea.

Pentru asta, insa, trebuie revizuita Constitutia, si n-are nimeni interesul sa scape din mana iluzia ca poate controla CCR - ca sa pastrez o bruma de speranta ca lucrurile nu se petrec ca la piata. Daca macar ar face-o in interesul national, n-ar carai nimeni. Doar ca haiducii sunt personaje de film.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Curtea Constitutionala Romania conducere, #magistrati Curtea Constitutionala, #judecatori curtea constitutionala , #alegeri