Numirile la Curtea Constitutionala contestate la Avocatul Poporului

Joi, 17 Iunie 2010, ora 15:59
1884 citiri
Numirile la Curtea Constitutionala contestate la Avocatul Poporului

Fundatia Horia Rusu a adresat o petitie Avocatului Poporului prin care

solicita ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor din legea privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale prin care un judecator poate fi numit de una dintre Camerele Parlamentului cu "votul majoritatii membrilor sai".

Potrivit Fundatiei, articolul din legea Curtii Constitutionale in baza caruia s-au facut alegerile judecatorilor CCR in Parlament contravine prevederilor constitutionale deoarece numai hotararile privind Regulementele Camerelor se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti in fiecare Camera, in timp ce toate celelalte hotarari ale Camerelor se adopta doar cu votul majoritatii membrilor prezenti.

"Exprimarea votului majoritatii membrilor fiecarei Camere este instituita expres prin Constitutie doar pentru adoptarea hotararilor privind Regulamentele Camerelor, atunci cand ati ridicat direct exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 11 alin. (3) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, conform carora hotararea Parlamentului privind punctul de vedere al acestuia asupra referendumului se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor(...)Suntem convinsi ca veti ramane consecvent, in demnitatea publica pe care o detineti, pozitiei exprimate de dvs. insiva, in aceeasi demnitate publica, precum si jurisprudentei Curtii Constitutionale, obligatorii potrivit art. 147 alin. (4) teza a II-a din Constitutie" se mentioneaza in textul petitiei adresate Avocatului Poporului.

In petitie se subliniaza faptul ca "daca nu ar fi fost aplicat acest text neconstitutional, judecatorul numit la Curtea Constitutionala ar fi fost altul".

Aceasta este cea de a doua petitie adresata Avocatului Poporului de Fundatia Horia Rusu in ultma saptamana.

In precedenta petitie s-a cerut ridicarea exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 68 alin. (3) din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, potrivit caruia un judecator numit pentru o perioada mai mica de 3 ani poate fi numit din nou, pentru un mandat complet de 9 ani. Dispozitia legala contravine prevederilor art. 142 alin (2) din Constitutia Romaniei, conform caruia mandatul judecatorilor Curtii Constitutionale nu poate fi prelungit sau innoit.

Pe 10 iunie, Fundatia a adresat si presedintelui Traian Basescu o plangere similara prin care condamna Decretului 553/2010 privind numirea unui judecator la Curtea Constitutionala si cerea revocarea lui Petre Lazaroiu din functia de judecator al Curtii.

Petre Lazaroiu a exercitat un mandat de judecator la Curtea Constitutionala, din 2008 pana in 2010, iar prin Decretul 553/2010 a fost numit de catre Traian Basescu pentru al doilea mandat.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#petitie Avocatul Poporului, #Fundatia Horia Rusu, #ridicare exceptie neconstitutionalitate , #Avocatul Poporului