Blocaj la CCR. Valer Dorneanu paseste pe sarma intinsa de Liviu Dragnea

Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 10:46
18784 citiri
Blocaj la CCR. Valer Dorneanu paseste pe sarma intinsa de Liviu Dragnea

Judecatorii Curtii Constitutionale nu reusesc sa ia o decizie cu privire la legea 90 din 2001, cea care interzice condamnatilor penali sa ocupe pozitii in Guvernul Romaniei.

Aceasta lege blocheaza accesul lui Liviu Dragnea la functia de prim-ministru, fiind condamnat definitiv in dosarul referendumului din 2012.

Sesizarea a fost facuta de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, in luna ianuarie, spre nemultumirea liderului PSD, care ar fi dorit ca acesta sa trimita sesizarea la CCR inca din decembrie, imediat dupa alegeri, inainte de formarea Guvernului.

Dar cei noua judecatori s-au blocat. Nu au reusit sa se pronunte in aceasta privinta, amanand de trei ori verdictul.

In opinia mea, Valer Dorneanu, presedintele CCR, nu are numarul de voturi necesar pentru a admite exceptia de neconstitutionalitate si atunci prefera sa amane decizia, sperand sa castige noi aliati.

Prin pozitionarea politica in ce priveste ordonanta 13 si acceptarea conflictului juridic intre Ministerul Public si Guvern, sesizare facuta de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, Curtea Constitutionala a creat o superimunitate ministrilor in actul adoptarii ordonantelor de urgenta, in fond, o modalitate exceptionala de legiferare.

Valer Dorneanu, presedintele CCR, a oferit munitie politica PSD pentru a justifica actiunea adoptarii pe furis a Ordonantei Iordache, cea care dezincrimina partial abuzul in serviciu si care a generat proteste in intreaga tara.

O solutie grea si delicata, dar nu intotdeauna

Critica dura a opiniei publice fata de decizia CCR de a crea o superimunitate ministrilor se pare ca a dus la anumite tensiuni in interiorul CCR.

Un semn al acestor framantari il reprezinta faptul ca presedintele Curtii nu mai face declaratii de presa, iar relatia cu opinia publica se va realiza numai prin comunicate oficiale. Informal, judecatorul Dorneanu a pierdut un privilegiu.

S-a ajuns aici dupa puternica reactie critica a opiniei publice dupa publicarea raportului de catre CCR in ce priveste conflictul juridic sesizat de Tariceanu in cazul Ordonanta 13.

Valer Dorneanu nu va mai face declaratii de presa, va transmite doar comunicate oficiale - Foto: Hepta.ro

Tensiunea din interiorul institutiei se reflecta si in incapacitatea de a transa o chestiune simpla, confirmarea unei legi care blocheaza accesul in Guvernul Romaniei a unor persoane condamnate penal.

Trebuie sa amintim faptul ca, in aceasta privinta, CCR s-a pronuntat restrictiv in multe cazuri asemanatoare, blocand accesul intr-o profesie sau intr-o functie unor persoane condamnate penal, de exemplu, un primar care are o decizie definitiva de condamnare isi pierde mandatul.

In aceeasi zi in care a amanat decizia pe legea 90, aceeasi Curte a confirmat prevederea legala conform careia un avocat condamnat penal definitiv pierde dreptul de a profesa.

Deci la mijloc nu e niciun mister, in opinia mea, aceste amanari in serie arata cat de mult a reusit Valer Dorneanu sa politizeze Curtea Constitutionala.

In ce priveste afiliatia politica, PSD are trei judecatori in CCR, Valer Dorneanu, Marian Enache si Simona Maya-Teodoriu, ceilalti sase au fost numiti de Traian Basescu, Klaus Iohannis sau provin din fostul PDL, PNL si UDMR.

E foarte probabil ca langa judecatorii PSD, la vot sa vina si Mona Pivniceru, ministru al Justitiei in primul Guvern Ponta, dar raman totusi cinci judecatori care nu raspund la comenzile PSD.

Cred ca aici este si problema lui Valer Dorneanu, despre care se stie ca a fost un servitor devotat al lui Ion Iliescu si al partidului.

Cred ca nu-si poate permite sa piarda in aceasta speta, ar fi un semn de slabiciune si, cumva, o pierdere a influentei in interiorul Curtii.

Probabil la mijloc mai este si teama lui Valer Dorneanu ca o decizie care i-ar oferi lui Dragnea cale libera catre Guvern ar crea o mare nemultumire publica si ar putea declansa noi proteste. De aceea, de fiecare data cand s-a referit la acest subiect, a spus ca e o "solutie grea si delicata".

Asa s-a ajuns in ciudata situatie ca setea de putere a lui Liviu Dragnea sa provoace nu numai o criza politica, dar si una constitutionala.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Valer Dorneanu legea 90, #CCR amanare legea 90, #Valer Dorneanu PSD , #decizii